Prawda Wileńska - gazeta

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

jart

Sympatyk
Nowicjusz

Prawda Wileńska - gazeta

Post autor: jart »

W kontekście repatriacji polaków po II wojnie światowej, poszukuję dostępu do ukazującej się w Wilnie "Prawdy Wileńskiej". Interesują mnie numery od 135 z dnia 27-12-1944 do połowy maja 1945.
Gazeta w okresie ewakuacji pełniła funkcję informacyjną, podawała m.in. regularnie numery i daty odchodzących transportów.
pozdrawiam
Artur

Poszukuję rodzin: Jastrzębski, Olbryś, Pskiet – par. Jasienica; Sitko/Sitek lub Młynarczyk, Pych – par. Długosiodło; Łaszcz, Świercz, Szczęsny, Ciach, Kapel – par. Wyszków; te nazwiska także w par. Jelonki
svetlanag

Sympatyk

Prawda Wileńska - gazeta

Post autor: svetlanag »

Witaj, Arturze.
W bibliotece cyfrowej jest poz.7. w języku litewskim o repatriacji do Polski w latach 1944-1947.
https://aleph.library.lt/F/MEC4UKB82SJU ... 5=&x=0&y=0
Svetlana.
danisha

Nieaktywny
Tytan

Post autor: danisha »

Sama szukam jakichś wiadomości, o repatriowanych w tym okresie z Wilna-siostra mego dziadka Czesława Martyni i jej mąż Stanisław "wylądowali" w Elblągu.Niestety nie bardzo się rozeznaję jak sobie poradzić z tym linkiem.Czy będzie ktoś tak miły i podpowie mi?
Serdecznie pozdrawiam
Danka
anna-grażyna

Sympatyk

Post autor: anna-grażyna »

danisha pisze:...Niestety nie bardzo się rozeznaję jak sobie poradzić z tym linkiem.Czy będzie ktoś tak miły i podpowie mi?
Serdecznie pozdrawiam
Danka
poz 7 autorka Stravinskienė-klikasz na Atidaryti
i masz dostęp do publikacji oraz streszczenie jej zawartości
w języku angielskim.

Anna Grażyna
jart

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: jart »

Svetlano, dzięki za pomoc!
pozdrawiam
Artur

Poszukuję rodzin: Jastrzębski, Olbryś, Pskiet – par. Jasienica; Sitko/Sitek lub Młynarczyk, Pych – par. Długosiodło; Łaszcz, Świercz, Szczęsny, Ciach, Kapel – par. Wyszków; te nazwiska także w par. Jelonki
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”