Niewieras (Neveras, Niewiera)
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
-
Małgorzata_Bogdanowicz

Niewieras (Neveras, Niewiera)
Problem z nazwiskiem Niewieras
Witam.Mam problem.Ma babcia miala nazwisko paniejskie Niewieras.Nazwisko takie w Polsce nie wystepuje.Babci ojciec był Litwinem.Jednak na Litwie tez nie moge spotkac tego nazwiska.Owszem jest Neviera lub Neveras ale czy to jest to samo nazwisko?Pradziadek urodził sie w Zwirgzdenach.Przeszukujac Litewskie metryki spotkałam sie w metrykach z Lejpun z kad pochodzi ma prababcia nazwisko Niewiera.Prosze o podpowiedz jakiego pochodzenia jest to nazwisko?i czy ktos z panstwa spotkał sie juz z zapisem nazwiska Niewieras.
Witam.Mam problem.Ma babcia miala nazwisko paniejskie Niewieras.Nazwisko takie w Polsce nie wystepuje.Babci ojciec był Litwinem.Jednak na Litwie tez nie moge spotkac tego nazwiska.Owszem jest Neviera lub Neveras ale czy to jest to samo nazwisko?Pradziadek urodził sie w Zwirgzdenach.Przeszukujac Litewskie metryki spotkałam sie w metrykach z Lejpun z kad pochodzi ma prababcia nazwisko Niewiera.Prosze o podpowiedz jakiego pochodzenia jest to nazwisko?i czy ktos z panstwa spotkał sie juz z zapisem nazwiska Niewieras.
- Daniel_Paczkowski

- Kontakt:
Problem z nazwiskiem Niewieras
Może być zlituanizowaną formą polskiego nazwiska.
Pozdrawiam
Daniel Paczkowski
Daniel Paczkowski
- Ewa_Szczodruch

-
Małgorzata_Bogdanowicz

Własnie sie dowiedziałam ze moj pradziadek Krzysztof Niewieras był bratem Igno Nevierasa.Igno Nevieras byl tworca Litewskich sil zbrojnych.Jestem zaszokowana ta wiadomoscia.Faktycznie wpisujac w google Daugai kapines Nevieras ....moglam sie dowiedziec o smutnym i biednym dziecinstwie mego pradziadka.Zapewne to zmusilo go do emigrowania do USA.Teraz pozostaje mi szukac wspomnien o Igno.Moze dowiem sie wiecej o losach rodziny.Dziekuje wam za odpowiedzi na forum.
-
anna-grażyna

-
Małgorzata_Bogdanowicz

-
anna-grażyna

-
Małgorzata_Bogdanowicz

-
anna-grażyna

-
Małgorzata_Bogdanowicz

Wiem że na Litwie jest wieś Niewiary ( zaścianek Niewaryszki) może stąd to nazwisko ?
Miejscowość gmina powiat województwo
wieś Niewiary Miadzioł Nowy postawski wileńskie
zaścianek Niewiaryszki Plusy brasławski wileńskie
wieś Niewiaryszki Mickuny wileńsko-trocki wileńskie
wieś Niewiery Krzywicze wilejski wileńskie
Miejscowość gmina powiat województwo
wieś Niewiary Miadzioł Nowy postawski wileńskie
zaścianek Niewiaryszki Plusy brasławski wileńskie
wieś Niewiaryszki Mickuny wileńsko-trocki wileńskie
wieś Niewiery Krzywicze wilejski wileńskie
-
Małgorzata_Bogdanowicz

Anno-Grazyno nigdy bym nie pomyslała ,ze szukajac przodkow mozna natrafic na takie odkrycie....Niewieras to była zwykła rodzina mieszkajaca na wsi.Bieda i ciezka praca to był chleb powszedni...i do tego jak sie okazuje moj pradziadek stracil zbyt wczesnie rodzicow.To pewnie było powodem emigrowania do USA.Jednak jego mlodszy brat bardzo mnie zaskoczył.Nie wiem dokładnie co stało sie z siostrami pradziadka ale z uporem bede szukała.Dziekuje za miła wymiane zdan.anna-grażyna pisze:Gosiu wklej ten medal w wyszukiwarkę
Anna-Grazyna