Dane
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
Dane
Nie wiem, czy piszę w dobrym wątku i temat być może już był, ale chciałabym wiedzieć skąd tutejsza strona czerpie dane o nazwiskach, metryki itp.? Czy to nie łamie zasad o ochronie danych osobowych?
-
Magdalena_Dąbrowska

Dane
Ochrona danych osobowych nie dotyczy osób zmarłych a metryki i zamieszczone w nich dane sa ogólnie dostepne w archiwach.. i stąd sa pozyskiwane pośrednio lub bezpośrednio jak równiez parafii i zasobów własnych uzytkowników... cenzus 100 lat obowiąuje czyli upubliczniac mozna dokumnty nie młodsze nic stuletnie. Reszta to dane z publikacji książkowych róznego tylu, spisów, wykazów, słowników artykułów itp.
Dane
Bardzo dziękuję za odpowiedź. Wnioskuję, iż prośbę o wydanie aktu urodzenia, zgonu czy małżeństwa, które nastąpiły przed więcej niż 100 laty, powinnam kierować do archiwum państwowego? Takie akta są po 100 latach przekazywane właśnie tam? Zastanawia mnie również, czy za każdym razem trzeba udowadniać pochodzenie od danego przodka. Kiedyś starałam się o pełny odpis aktu urodzenia mojego ojca, ale że jest on osobą żyjącą, to bez jego zgody nie mogłam uzyskać dokumentu, a chciałam tylko prześledzić dzieje rodziny po mieczu.
Monika P.-M.
-
Piotr_Juszczyk

Dane
W AP nie musisz udowadniać.
W USC generalnie powinnaś, chociaż różnie z tym bywa.
Akt urodzenia ojca powinnaś dostać bez względu na to czy żyje czy nie po okazaniu swojego aktu urodzenia jako dowodu na bycie zstępną.
W USC generalnie powinnaś, chociaż różnie z tym bywa.
Akt urodzenia ojca powinnaś dostać bez względu na to czy żyje czy nie po okazaniu swojego aktu urodzenia jako dowodu na bycie zstępną.