Wybieraniec Andrzej - zaginiony pradziadek z Pińska

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Alan_Jakman

Członek PTG
Adept
Kontakt:

Wybieraniec Andrzej - zaginiony pradziadek z Pińska

Post autor: Alan_Jakman »

T: "Zaginiony pradziadek Wybieraniec - Pińsk."

Witam,
od samego początku, kiedy zacząłem interesować się genealogią usiłuje odnaleźć i ustalić losy mojego pradziadka Andrzeja Wybieraniec. Andrzej urodził się ok. 1873 roku(wg cioci prababcia mówiła, że był od niej starszy o 20 lat). Wcześniej miał żonę Anne z Hryckiewiczów lub Hrycewiczów. Przed 1905 rokiem urodził się pierwszy syn Andrzej. Andrzej junior przebywał w OFLAGu, po upadku III Rzeszy spotkał się z młodszym bratem w Gdańsku. Miał wyjechać do Kanady, ale nigdy tam nie dotarł. Pradziadek Andrzej prawdopodonie został zesłany na Sybir, ok. 1905 roku. Być może związku z ówczesną rewolucją rosyjską? W 1910 w Archangielsku rodzi się drugi syn Andrzeja i Anny - Wiktor. O Wiktorze wiem sporo. Odnalazłem jego syna.
Między sierpniem 1910, a majem 1913 przybył do Pińska. Właśnie w maju rodzi się ostatnia córka Andrzeja i Anny. Nie mam pojęcia co działo sie miedzy 1913, a 1927 rokiem. Według relacji syna Wiktora, jego dziadek, czyli Andrzej, zostawił rodzinę i poszedł do innej kobiety. Możliwe jest także to, że Anna zmarła. Przed rokiem 1927 mój pradziadek musiał ożenić się z moją prababcią - Zofią z Kamińskich(ur. 1893). Ostatnie dziecko - moja babcia - rodzi się w 1930 roku. W 1943 cała rodzina(tj. prababcia i jej córki) zostały zesłane na roboty do III Rzeszy Niemieckiej. Kontakt z ojcem i zarazem mężem się urwał. Babcia i prababcia często wspominała o Wiktorze. Myślały, że zginął na wojnie, w Katyniu. Po 1945 Wiktor i prababcia mieszkali w jednym mieście i nigdy się nie odnaleźli!
Z kolei Wiktor i Helena nigdy nie chcieli wspominać ojca, zawsze opowiadali o starszym bracie Andrzeju, nigdy o ojcu. Musiało się coś wydarzyć, może rzeczywiście ich zostawił?
Według tego co mówiła ciocia, babcia i prababcia opowiadały, że pradziadek był nauczycielem, ale czego i gdzie uczył to nie wiem. Na pewno był dekarzem, bo tak jest zapisane w odpisie aktu urodzenia siostry babci. Pradziadek podobno sprzeciwiał się władzy stalinowskiej przez co przebywał w więzieniach. Według opowiadań rodziny w Pińsku mieszkali przy ulicy Kolejowej. W dokumentach dowodowych siostry babci jest wpisana ulica Podłużna 12, Pińsk.
Poszukiwałem go przez PCK, ale nic nie dało. W CAWie również nie ma danych o Andrzeju.
Gdzie jeszcze mogę poszukać, aby dowiedzieć się czegoś o tym nieszczęsnym pradziadku? Macie może jakieś pomysły, bo mnie kompletnie brak...

* moderacja tytułu [Sianin_1948]
Pozdrawiam,
Alan Jakman

Periodyk genealogiczny
More Maiorum
Awatar użytkownika
Daniel_Paczkowski

Sympatyk
Nowicjusz
Kontakt:

Zaginiony pradziadek Wybieraniec - Pińsk.

Post autor: Daniel_Paczkowski »

Proszę spróbować skontaktować się z panią Marią Krawczyk, mającą również korzenie w Pińsku, która ma duże zasoby wiedzy o kontaktach swej pińskiej rodziny: kalinowa44@o2.pl lub z panem Edwardem Złobinem, pińskim historykiem, elzapines@mail.ru i powołać się na mnie.
Pozdrawiam
Daniel Paczkowski
Alan_Jakman

Członek PTG
Adept
Kontakt:

Dziękuje za adresy mailowe.
Napisałem do p. Edwarda, miejmy nadzieję, że coś się uda ustalić. Pani Maria ma nawet Kamińskich pośród swoich przodków, ale póki co nie wiem czy są jakoś spokrewnieni z moimi - to zbyt popularne nazwisko.
Pozdrawiam,
Alan Jakman

Periodyk genealogiczny
More Maiorum
Alan_Jakman

Członek PTG
Adept
Kontakt:

podbijam
Pozdrawiam,
Alan Jakman

Periodyk genealogiczny
More Maiorum
Alan_Jakman

Członek PTG
Adept
Kontakt:

Podbijam dokładnie po dwóch latach, może ktoś, coś...?
Pozdrawiam,
Alan Jakman

Periodyk genealogiczny
More Maiorum
anna-grażyna

Sympatyk

Post autor: anna-grażyna »

Alanie
Obyś odnalazł pradziadka ale... ostatnio odkryłam metryki rodzeństwa mojego pradziadka ,rodzeństwa o którego istnieniu nie miałam pojęcia ponieważ rodzina "nabrała wody w usta" - najpierw ze strachu a potem z przyzwyczajenia.
Twój przodek mógł podzielić ich los - zostali zlikwidowani około 1937 roku.Był to czas tzw wielkiego terroru.
Do dnia dzisiejszego odnalezieni przeze mnie potomkowie jednego z nich twierdzą ,że ich rodzice ... zostali porzuceni jako dzieci bo ... założył nową rodzinę i przepadł.

Anna Grażyna
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”