Fotografia księży - jakie wyznanie ?

Pomoc w odczytaniu starych fotografii.. Galerie zdjęć; Jak zrobić zdjęcie dokumentów: Księgi metrykalne, mikrofilmy ; Poradnik.., sprzęt fotograficzny...

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Oskar_Tymczyszyn

Sympatyk

Post autor: Oskar_Tymczyszyn »

Witam,
chciałbym się dowiedzieć jakiego wyznania mogą być księża, którzy znajdują się na tej fotografii :

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/0e2 ... 1ade3.html

Czy może ktoś się orientuje gdzie i kiedy mogło zostać wykonane ?

Pozdraiwam,
O.N. Tymczyszyn.
Awatar użytkownika
Alfut_Piotr

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Alfut_Piotr »

Wita.Wyglaga mi to na wyznanie rzymsko-katolickie i na jakis zjazd ,lub rocznica wyswięceń?Pozdrawiam Piotr Alfut
Oskar_Tymczyszyn

Sympatyk

A czy można przypuszczać, że są to kapłani wyznania mariawickiego ?
kola16

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: kola16 »

Witam,
Ja również przypuszczam iż jest to jakiś zjazd księży mariawickich...

Pozdrawiam
Mikołaj
pozdrawiam
Mikołaj Korgol-Sowiński

Poszukuję informacji na temat Angeli Życkiej, urodzonej ok 1798 w Wilnie c. Józefa i Marianny z Gicewiczów
Oskar_Tymczyszyn

Sympatyk

A co może wskazywać na to, że są to księża mariawiccy ? Jakieś szczególne znaki ? A np. nie mogą to być księża polsko-katoliccy ?
kola16

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: kola16 »

Nic nie mogę potwierdzić,po prostu przypominam sb że w którymś kościele mariawickim, w Cegłowie albo Mińsku widziałem podobne fotografie ale ręki nie dam uciąć :P Wystarczy sb powpisywać w google Kościół Polsko-Katolicki czy Starokatolicki i poszukać :)

pozdrawiam
Mikołaj
pozdrawiam
Mikołaj Korgol-Sowiński

Poszukuję informacji na temat Angeli Życkiej, urodzonej ok 1798 w Wilnie c. Józefa i Marianny z Gicewiczów
Awatar użytkownika
Jan.Ejzert

Sympatyk
Adept

Post autor: Jan.Ejzert »

Moim zdaniem to nie są kapłani mariawiccy.
Mariawici mają sutanny w kolorze szarym (popielatym) i nie posiadają widocznych guziczków. I koloratka wygląda inaczej.

Tu przykład sutanny;
http://pl.wikipedia.org/wiki/Maria_Ludw ... o%C5%84ski
Pozdrawiam,
Czarek

Wesołowscy, Flatt, Zamojscy, Grochowscy, Ślascy.
Oskar_Tymczyszyn

Sympatyk

Czyli można domniemywać, że są to księża raczej polsko-katoliccy, niż mariawiccy. ? A czy ktoś z Forumowiczów miałby jakieś propozycje, gdzie mogło zostać zrobione to zdjęcie ?

A jeszcze jedno pytanie : Czy mężczyzna, który został w 1935 roku wyświęcony na kapłana unickiego (grekokatolickiego) mógł w ciągu swojego życia zostać kapłanem mariawickim, a następnie polsko-katolickim ?
opat1222

Sympatyk

Post autor: opat1222 »

Witam
dyskuja wydaje się zbęda. Na 100% są to ksieża obrządu rzymsko-katolickiego, stuła, sutanna i koloratka jak najbardziej katolicka. Proszę mi uwierzyć, coś o tym wiem:)
Pozdrawiam
Kamil
Oskar_Tymczyszyn

Sympatyk

Oczywiście dziękuję za odpowiedź, ale ... na tym zdjęciu znajduje się mój pradziadek i z tego co mówią przekazy rodzinne, był księdzem polsko-katolickim. Ba ! Miał żonę i dwóch synów. Lecz mam pewną ZAGADKĘ ! Został wyświęcony we Lwowie, ożeniło się w Płocku w 1937 roku, w akcie małżeństwa zapisane jest, że religijne małżeństwo między "Księdzem Zgromadzenia Świeckich Kapłanów Staro-katolickego Kościoła Mariawitów" ... Ba ! Ostatnią parafią pradzaidka była polsko-katolicka parafia Maciejów Nowy w woj. lubelskim. Także, mam przed sobą dużą zagadkę, którą próbuje rozwiązać już długi okres czasu. A mało co z tego rozumiem ...

Pozdrawiam,
O.N. Tymczyszyn.
Wiktor_Witek

Sympatyk

Post autor: Wiktor_Witek »

Drogi Oskarze, jeżeli zawczasu wiesz już kto jest na zdjęciu lepiej na przyszłość będzie od razu zadając pytanie uwzględnić już posiadaną przez Ciebie wiedzę. To pomoże znaleźć rozwiązanie, ułatwi wszystkim zadanie i skróci czas, będzie to także bardziej uprzejma forma w stosunku do forumowiczów, którzy pomagają rozwiązać zagadki.

Serdeczne pozdrowienia :-)

Wiktor
Piotr Wolski x Zuzanna Smardzewska ok. 1770 [tylko chrzest 1 syna Warszawa, św. Jan 1776 księgi brak!;-)]. Bogumił (Gottlieb) Stenzel z par. Gradzanowo x Dorota Abram (Abraham) ślub 1827-28 północne Mazowsze?
Oskar_Tymczyszyn

Sympatyk

Oczywiście, przepraszam, jeżeli zostało to odebrane jako niestosowność z mojej strony. Dziękuję za zwrócenie uwagi i przepraszam.

Pozdrawiam,
O.N. Tymczyszyn.
dpawlak

Nieaktywny

Post autor: dpawlak »

Na początek polecam:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Mariawityzm
i dalej po linkach.
Jest tam i o kościele polsko-katolickim trzeba uważnie poczytać, bo może być i tak, że był księdzem polsko-katolickim, a z tym kościołem mariawici współpracowali, a później stał się mariawitą. Mogło też być tak że polsko-katolicki z przekazów rodzinnych oznaczało mariawicki (mariawici wprowadzili język polski do liturgii).
Kościoły polsko-katolickie , staro-katolickie, mariawickie powstawały mniej więcej w tym samym czasie na bazie sprzeciwu wobec postanowień Soboru Watykańskiego I, wszystkie jako odłamy z kościoła rzymsko-katolickiego, a więc strój nie musiał odbiegać od tego powszechnie znanego przynajmniej w okresie kiedy robiono zdjęcie. Po latach doszło do zmian w strojus, o czym świadczy zalinkowane zdjęcie współczesnego biskupa, ale nie jest ono żadnym dowodem, aby taki strój był używany w pierwszej połowie XX wieku.
Wiesz z jakiego roku może być zdjęcie?
Cynik jest łajdakiem, który perfidnie postrzega świat takim, jaki jest, a nie takim, jaki być powinien.
Oskar_Tymczyszyn

Sympatyk

Dziękuję za wskazówki. Zgodziłbym się ze wszystkim o czym piszesz Darku, ale zastanawia mnie jedna rzecz. Został wyświęcony we Lwowie (1935 r.) na kapłana greko-katolickiego .... I czy to nie jest trochę dziwne, że w 1935 roku został kapłanem greko-katolickim, a w 1937 roku w akcie małżeństwa jest zapisane "Księdzem Zgromadzenia Świeckich Kapłanów Staro-katolickego Kościoła Mariawitów".

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/05f ... 36c30.html

Nie sądzę, aby w latach 30. XX w. na Ziemiach Lwowskich funkcjonował jakikolwiek kościół mariawitów czy kościół polsko-katolicki. Mój pradziadek pochodził z rodziny pół ukraińskiej, pół polskiej. Z tego co wiem on ze swoim ojcem i braćmi chodził do kościoła greko-katolickiego, a siostry z matką do kościoła rzymsko-katolickiego.
Już kiedyś pisałem na forum, że brat pradziadka też był księdze. Tylko całe swoje życie, posługę kapłańskią pełnił na Ukrainie, w okolicach Stryja. (tam jest pochowany). Niestety nie wiem jakiego obrządku kapłanem był brat pradziadka ...
Tutaj na tym zdjęciu jest pradziadek (kapłan z prawej) i jego brat, też ksiądz (z dłuższą stułą). To były chyba jakieś odwiedziny, tylko do tej pory nie wiem, gdzie leży ta cerkiew (raczej to wygląda na cerkiew).

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/5c3 ... 41378.html

A zdjęcie kapłanów, które zamieściłem sądząc po wieku pradziadka na tej fotografi, to mogą być późne lata 50. XX w., może 60. Pradziadek zmarł w 1976 r.

Dziękuję i pozdrawiam,
O.N. Tymczyszyn.
Marek_Delert

Nieaktywny
Legenda

Post autor: Marek_Delert »

Dlaczego szukasz Mariawitów we Lwowie? Raczej znajdź przyczynę migracji do Płocka. W momencie ślubu mieszkał na terenie katedry płockiej. To po migracji musiał się z nimi zetknąć i przyłączył się do nich. Według mnie to jest właściwy kierunek poszukiwań.
Marek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Fotografie, Galerie zdjęć, Jak fotografować dokumenty”