Poszukiwane metryki dzisiejszej Żywiecczyzny

Pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji o parafiach i miejscowościach

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

edytkak

Post autor: edytkak »

Witam serdecznie,
ja w temacie poszukuje metryk z terenu dzisiejszej Żywiecczyzny z lat 1700-1900. Jesli ktokolwiek wie gdzie moglabym je odnalezc bede zobowiazana :)
Z gory dziekuje za pomoc,
pozdrawiam
Edyta
Wielebnowski

Członek PTG

Poszukiwane metryki z Galicji

Post autor: Wielebnowski »

Witam Edyto
Napisz dokładnie o jakie miejscowości Ci chodzi.
W samej żywieckiej konkatedrze są ksiegi metrykalne od końca XVII wieku. W pewnych okresach czasu księgi te obejmują również pobliskie wsie.Księgi ,które były tam prowadzone a obejmowały tylko okoliczne wsie zostały przekazane do najbliższych parafii.
Pozdrawiam
Jaś W.
edytkak

Post autor: edytkak »

Witam serdecznie,
poszukuje metryk z terenow dzisiejszej Jelesni, Korbielowa. Niestety kosciol w Jelesni kilkakrotnie plonal i nie udalo mi sie ustalic czy przechowywane tam dokumenty wowczas ocalaly. Byc moze byly one przechowywane w innych kosciolach. Najbardziej interesuja mnie lata 1700-1770. Na tych ramach czasowych moje poszukiwania utknely :roll: mam dokumenty po 1772 roku ale tylko dotyczace rodziny ktora sie przeniosla na tereny owczesnego Krolestwa Polskiego.
Krotko mowiac mam duza luke w moich poszukiwaniach z ktora nie wiem co zrobic. Mam jeszcze ustne przekazy dotyczace czasow okolo 1500-1550 roku i kilka drog mozliwych, z tym ze bez dokumentow kazda z teorii jest tak samo prawdopodobna jak inne, a rodzinne przekazy moga sie roznic od tego co i jak bylo.
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję parafii, miejscowości”