Powrót po latach i ciekawa zagadka

Wszystkie sprawy związane z naszą pasją, w tym: FAQ - często zadawane pytania

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Awatar użytkownika
adam.nojszewski

Sympatyk
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: adam.nojszewski »

Postanowiłem wrócić do genealogii, od której zrobiłem sobie paroletnią przerwę, spowodowaną głównie "dojściem do muru" w najciekawszych gałęziach i ogólnym brakiem czasu.

A teraz zagadka, którą udało mi się (chyba) rozwiązać.

Zawsze miałem problem z pradziadkiem - połączenie wyżej było oparte wyłącznie na moich życzeniach i rachunku prawdopodobieństwa, nie miałem żadnych dowodów.

A było tak: w rosyjskojęzycznym akcie ślubu z 1878 (par. Pniewnik) mam Józefa Nojszewskiego lat 21, ur w Pawłówce par. Grębków (okazał akt urodzenia z rzeczonej parafii), zam. przy matce w Świętochowie, syna Sylwestra i Barbary z Zemłów. W par. Pniewnckiej nie ma ślubu żadnego Sylwestra, urodziło ich się dwóch (w 1801 i 1819) z czego pierwszy zmarł w 1833, a drugi występuje w latach 1841-1851 pięciokrotnie jako ojciec dzieci - i tu uwaga - z Barbarą, ale Komorowską. I parę lat temu moje poszukiwania utknęły w tym punkcie - przyjąłem, że to chodzi o tego Sylwestra, może się drugi raz ożenił z inną Barbarą, Zemłowie występują w dalszej okolicy. Żona Józefa była wdową po... Józefie Nojszewskim - nic mnie już nie zdziwi.

Po latach przeglądam nowe indeksy, znalazłem w Korytnicy ślub Sylwestra i Barbary Komorowskiej. Uff, jest jakiś trop. W ramach porządkowania moich zapisków trafiłem też na wypis o x. Antonim Nojszewskim, ur 1840 w Górkach (par. Korytnica, czyli sąsiednia do Pniewnika), rodzice Franciszek i Elżbieta Zima (Antoni występuje np. w PSB i Encyklopedii kościelnej). Zima - zaciekawiło mnie to nazwisko, nie kojarzyłem go w "mojej" okolicy. Rzut oka w indeksy: wyskoczyli mi Komorowscy Zima z Korytnicy! "Zima" to przecież przydomek Komorowskich! Ślub Franciszka z Elżbietą Komorowską (1839) też jest w indeksie.

Wracam do wspomnianego aktu. Przecież to Polacy pisali po rosyjsku, Zemła pisze się przez "L", jak Zemla. A środkowe litery: "eml" to w zasadzie cztery małe laseczki, można je odczytać też jako "ii" albo "im"! A więc Zemla = Zima!

I tak znalazłem zagubioną Barbarę. Może to dla Was nic wielkiego, ale strasznie się podekscytowałem. Czeka mnie jeszcze potwierdzenie tej tezy w AP w Siedlcach, ale będę tam jechał w dobrym nastroju.
Sawicki_Julian

Sympatyk

Post autor: Sawicki_Julian »

Witam, ciekawa historia i prawdopodobne jej rozwiązanie, tak mogło być, tylko trzeba sobie wyobrazić, ze pisali przy świecy i może bez okularów. A z rosyjskiego na polski łatwo coś zmyślić przy okazji z nazwiskiem, a że nie umieli czytać, to i nikt tego nie podpisywał jak nie umiał, a błąd został do dzisiaj ; pozdrawiam i dodam że genealogia to jak gdyby dobry film, zawsze chętnie po latach można obejrzeć ten sam - Julian
Awatar użytkownika
Cwynar_Justyna

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Cwynar_Justyna »

Nie mam doświadczenia i wiedzy o przydomkach i o nazwiskach szlacheckich itp. Skąd wiesz, że "Zima" to był przydomek Komorowskich? Jest gdzieś jakaś lista przydomków pewnych nazwisk?
Awatar użytkownika
adam.nojszewski

Sympatyk
Nowicjusz
Kontakt:

Z literatury, na szybko podam Zeszyty Korytnickie t.3, s. 117 (to mam na dysku). To chyba najpełniejsza lista dot. ziemi liwskiej. Generalnie spisy przydomków są w opracowaniach dotyczących poszczególnych ziem. Nigdy nie było prowadzonych żadnych spisów, to co jest to wynik kwerendy w księgach parafialnych najczęściej.

Z innej beczki: na Family Search znalazłem akt zgonu x. Antoniego Nojszewskiego - matka: Elżbieta Komorowska-Zima (tak dokładnie jest napisane w akcie) czyli moja teoria coraz bardziej się sprawdza. :)
pozdrawiam
Adam Nojszewski // @anojszewski // www.facebook.com/anojszewski
Awatar użytkownika
Bozenna

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Bozenna »

Adamie,
I jeszcze jedna zagadka.
Mam w moim rodzinnym archiwum zdjecie Antoniego Nojszewskiego i absolutnie nie wiem kto to byl.
Zdjecie zrobione w Czestochowie nosi date 13 czerwca 1886r. Antoni Nojszewski wyglada na nim na 40 - 45 lat (moze ciut wiecej).
Urodzil sie wiec okolo 1840-1845 roku.
Nazwisko Nojszewski nie ukazuje sie w mojej rodzinie.
Moze kiedys ta informacja Ci sie przyda i porownamy zdjecia rodzinne.
Serdecznosci,
Bozenna
Awatar użytkownika
Markowski_Maciej

Członek PTG
Adept
Kontakt:

Post autor: Markowski_Maciej »

Z tego samego obszaru podobna historia. W akcie zgonu mojej prababki widniało Wężyk. Ile czasu mi zajęło aby dojść do tego, że to nazwisko Wyrzyk! Na szczęście w tym obszarze zachowało się bardzo dużo dokumentów, więc mam drzewo dociągnięte do przełomu XVI i XVII, a pierwsze dokumenty o rodzinie sięgają XV w.
Szkoda, że w innych miejscach tak lekko nie jest.
Spisy przydomków z Ziemi liwskiej, indeksy są w pracach p. Leszka Zalewskiego. Jest też osoba specjalizująca się w poszukiwaniach na tym obszarze.
Pozdrawiam
Maciej
Pozdrawiam
Maciej

http://KimOnibyli.pl
Awatar użytkownika
adam.nojszewski

Sympatyk
Nowicjusz
Kontakt:

Mam w moim rodzinnym archiwum zdjecie Antoniego Nojszewskiego i absolutnie nie wiem kto to byl.
Zdjecie zrobione w Czestochowie nosi date 13 czerwca 1886r. Antoni Nojszewski wyglada na nim na 40 - 45 lat (moze ciut wiecej).
Urodzil sie wiec okolo 1840-1845 roku.
Niewykluczone, ze to ksiądz Antoni Nojszewski
http://pl.wikipedia.org/wiki/Antoni_Nojszewski
nie mam jego zdjęcia, pewnie w bibliotece w Lublinie by się znalazło. Możesz podesłać skan?
13 czerwca jest obchodzone wspomnienie św. Antoniego Padewskiego, data pasuje.
Spisy przydomków z Ziemi liwskiej, indeksy są w pracach p. Leszka Zalewskiego.
Opracowanie M. Roguskiego w Zeszytach jest 10 lat późniejsze i obszerniejsze od Zalewskiego.
Awatar użytkownika
Bozenna

Sympatyk
Nowicjusz

Adamie,
Wysle Ci skan zdjecia i rewers. Podaj Twoj e-mail (na mojej skrzynce).
Nic nie wskazuje na zdjeciu, ze Antoni Nojszewski byl ksiedzem, ale fakt, ze ksiadz Antoni wiele lat mieszkal w Lublinie jest interesujacy. Galez rodziny, u ktorej znalazlam to zdjecie, mieszkala w tych samych latach w Lublinie.
Pozdrowienia,
Bozenna
Awatar użytkownika
adam.nojszewski

Sympatyk
Nowicjusz
Kontakt:

Bozenna pisze:Adamie,
Wysle Ci skan zdjecia i rewers. Podaj Twoj e-mail (na mojej skrzynce).
adam@nojszewski.com

Z góry dziękuję
Awatar użytkownika
Bozenna

Sympatyk
Nowicjusz

Juz leci !
Pozdrowienia,
Bozenna
Awatar użytkownika
adam.nojszewski

Sympatyk
Nowicjusz
Kontakt:

Faktycznie, na księdza on nie wygląda.

Jest paru Antonich w okolicy, jeden by nawet pasował, ale to na razie gdybanie. Może się go uda kiedyś gdzieś wpasować.
pozdrawiam
Awatar użytkownika
Bozenna

Sympatyk
Nowicjusz

Adamie,
Jesli uda Ci sie go kiedys dopasowac, pamietaj o mnie.
Osoba, ktora przechowala te fotografie, miala w tym jakis cel. Zachowala tylko fotografie bliskiej rodziny.
Serdecznie pozdrawiam,
Bozenna
Magdalena_Dąbrowska

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Magdalena_Dąbrowska »

Ja ciagle utrzymuje że genealogia to najlepsza powieść detektywistyczno, szpiegowska z wątkami od romansów, po kryminały... i coz wciąga

Magda
martagórska

Post autor: martagórska »

Witam.
Posiadam akty metrykalne parafii Korytnica, chętnie Ci pomogę.
Awatar użytkownika
adam.nojszewski

Sympatyk
Nowicjusz
Kontakt:

martagórska pisze:Posiadam akty metrykalne parafii Korytnica, chętnie Ci pomogę.
Bardzo dziękuję, odezwę się po przeprowadzce.
pozdrawiam
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ja i Genealogia, wymiana doświadczeń”