Gdyby tak pod parafie podpiąć miejscowości do niej należące?

Wszystkie sprawy związane z naszą pasją, w tym: FAQ - często zadawane pytania

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Piórkowska_Ewa

Sympatyk
Mistrz
Podziękował: 1 time

Post autor: Piórkowska_Ewa »

Witam.
Pomysł przyszedł mi do głowy w trakcie indeksacji. W czasie tej pracy mamy przed oczyma nazwy miejscowości należące do danej parafii. Wiele tych nazw już współcześnie nie funkcjonuje. W mojej rodzinnej miescowości aż trzy nazwy "dzielnic" zanikły i dziś sami mieszkańcy nie wiedzą o nich, ale i nam poszukującym mogłoby to się czasem przydać.
Spisy podawane przez parafie dotyczą miejscowości współczesnych, a brak tych starych.
Nie wiem do końca gdzie by to mogło się znaleźć, no i kto miałby to uzupełniać. Sporządzenie takiego spisu najłatwiej może przyszłoby indeksującym, ale jest to dodatkowa praca. Co sądzicie o takim pomyśle? Czy wydaje się pożyteczny? Ewa
Piotr_Juszczyk

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Piotr_Juszczyk »

Pomysł jest dobry. Pojawiał się już nie raz na forum i doczekał co najwyżej lokalnych realizacji. I nie sądzę aby się to zmieniło w najbliższym czasie.
Awatar użytkownika
Pieniążek_Stanisław

Nieaktywny
Mistrz

Post autor: Pieniążek_Stanisław »

Można by wykorzystać Katalog Zasobów Metrykalnych.
Jedyny kłopot to, że w XX wieku (szczególnie lata 80) powstało ponad 80% nowych parafii.
Wiele miejscowości nawet kilkakrotnie zmieniało swoją przynależność parafialną.
Myślę, że należałoby wprowadzać stan na przełom XIX-XX wieku.
Jeśli ktoś jest chętny zapraszam do pracy. Jako autor Katalogu (wprowadziłem sam wiadomości o ponad 10.000 parafiach) udostępnię możliwość redagowania Katalogu, uzupełniania wszelkich zmian oraz dopisków.
Małe poprawki techniczne na pewno zrobią "Władcy Strony"
Staszek
kotik7

Sympatyk
Mistrz

Post autor: kotik7 »

Mi się ten pomysł również podoba. Jest cenny nie tylko ze względu na genealogów, którzy mieliby dodatkową pomoc, ale obiektywnie z punktu widzenia historii regionalnej. Ja jestem w trakcie sporządzania mapy parafii w okresie mniej więcej 1830. Obszar parafii zaznaczam na mapie Gilly'ego z 1803 roku. Część z tej pracy umieściłem w internecie. Ogólnie rzecz ujmując pracuję nad terenami Województwa Kaliskiego, powiatu sieradzkiego, łaskiego, wieluńskiego. Przykład takiego opracowania można zobaczyć pod adresem w linku:
http://terrasiradiensis.jimdo.com/paraf ... zków-mały/

Jeśli ktoś zainteresowany jest podobnym opracowaniem parafii pomiędzy Kaliszem a Łodzią, Wieluniem a Ozorkowem, chętnie będę współpracował.

Kuba
sebastian_gasiorek

Zarząd PTG
Adept
Kontakt:

Post autor: sebastian_gasiorek »

Witam,

W metrykach mamy przyporządkowanie zespołu do mapki z zaznaczeniem terytorium który on obejmuje.
http://metryki.genealodzy.pl/ozespole.php?ar=9&zs=9243d

Planujemy również rozszerzyć tą funkcjonalność o zmiany terytorium w
poszczególnych latach.

Podobna funkcjonalność mogłaby zostać wprowadzona do Katalogu Zasobów Metrykalnych utworzonego przez Staszka.
Oczywiście - potrzebna jest do tego osoba zainteresowana długofalową współpracą która będzie zarządzała całym katalogiem.
Pozdrawiam,
Sebastian Gąsiorek

http://genrod.eu - największe opracowanie Kwiatkowskich (6 tys. osób)
Awatar użytkownika
Zatoka

Nieaktywny

Post autor: Zatoka »

Ewo

Między innymi do tego celu został stworzony projekt „Parafia – kompendium wiedzy” realizowany na Genepedii. Popatrz sobie jak to w praktyce wygląda. Ze strony

http://genepedia.pl/index.php?title=Die ... yst._1928r.

otwieraj kolejne podlinkowane parafie. Odnajdź w spisie treści pkt. 2.3 i 2.4. Aktualnie w słowniczkach gromadzone są nazwy urzędowe i oficjalne zgodnie z definicjami jakie przyjąłem w artykule

http://forgen.pl/forum/viewtopic.php?f=15&t=11966

Docelowo będą wprowadzane nazwy lokalne.

Pozdrawiam
Janusz
dpawlak

Nieaktywny

Re: Gdyby tak pod parafie podpiąć miejscowości do niej należ

Post autor: dpawlak »

Piórkowska_Ewa pisze:Sporządzenie takiego spisu najłatwiej może przyszłoby indeksującym, ale jest to dodatkowa praca. Co sądzicie o takim pomyśle? Czy wydaje się pożyteczny? Ewa
Indeksujący w projektach PTG mają formatki z rubryką miejscowość.
Rubryka nieobowiązkowa więc nie zawsze wypełniana. Tak, to dodatkowa praca i można jedynie apelować o ich wypełnianie w miarę możliwości, tym bardziej że akurat tą daną wypełnić najłatwiej. Do parafii należy zwykle kilka, kilkanaście miejscowości, wykorzystując excelowskie auto uzupełnianie rzadko kiedy jest konieczność wpisywania więcej niż jedną literę bo już Excel proponuje pełną nazwę miejscowości którą wystarczy wówczas zatwierdzić enterem i przejść do następnego rekordu.
W innych projektach nawet jeśli nie ma osobnej rubryki można wszelkie dane wpisywać w uwagach.
Jeśli nie z metryk, to skąd?
Można oczywiście przepisywać różnorakie katalogi, elenchusy, schematyzmy diecezjalne, o ile zawierają dane o miejscowościach wchodzących w skład parafii, ale wówczas będziemy mieć jedynie takie "stopklatki" stan np. z roku 1827, 1877, 1885 jedynie analiza akt pod kątem miejscowości daje nam ciągły obraz rok po roku.
To pracochłonna praca więc nic dziwnego, że tylko lokalnie gdzieniegdzie została wykonana. Propozycja Staszka to w sumie udostępnieni miejsca na kolejną "stopklatkę" tym razem z przełomu wieków.
Rozwiązania wskazywane przez Kubę czy Sebastiana docelowo byłyby najlepsze ale akurat metoda poprzez wyznaczanie granic, a nie przynależności, jest dużo bardziej pracochłonna i dużo trudniej znaleźć dane by ją zastosować. W dodatku przy każdorazowej zmianie granic wymaga niemal takiego samego nakładu pracy jak zaczynanie od zera.
W dużych miastach, jak Warszawa, jest jednak godna rozważenia. W parafiach w terenie można to zrobić szybciej i łatwiej, choć może nie każdemu spodoba się prezentacja danych na mapie.
Cynik jest łajdakiem, który perfidnie postrzega świat takim, jaki jest, a nie takim, jaki być powinien.
kotik7

Sympatyk
Mistrz

Post autor: kotik7 »

W moim przykładzie dane pochodza jedynie z XIX wieku, bo do tych mam jak na razie dostęp "z fotela". Druga rzecz to fakt, że na mapie pojawiają się miejscowości których nie ma w księgach i odwrotnie. Potrzeba też sporo wyczucia, by różne fakty łączyć. Np- na mapie Gilly'ego w parafii Wojków widnieje miejscowość Podobac. Z początku myślałem, że to jakieś pustkowie, które niekoniecznie występuje w księgach. Jednak po jakimś czasie skojarzyłem, że w księgach było pustkowie Podawacz..
Ja swój 'projekt' w obecnym kształcie będę kontynuował, tym bardziej że służy mi też do lepszego zrozumienia przeszłości. Wszelkie informacje które przy tym zbiorę mogą być potem wykorzystane gdzie indziej.

Kuba
Awatar użytkownika
Markowski_Maciej

Członek PTG
Adept
Kontakt:

Post autor: Markowski_Maciej »

Piórkowska_Ewa pisze:Witam.
Pomysł przyszedł mi do głowy w trakcie indeksacji.
...
Sporządzenie takiego spisu najłatwiej może przyszłoby indeksującym, ale jest to dodatkowa praca. Co sądzicie o takim pomyśle? Czy wydaje się pożyteczny? Ewa
Indeksując nową parafię spędzam trochę czasu poszukując właściwych nazw wpisywanych do akt. Część z nich zanikła, część nazw się zmieniała. Nie zawsze też są czytelnie napisane. Jest to jakaś praca włożona i w zasadzie następnie zaprzepaszczana.
Może po prostu warto dokładać do każdego rocznika "słownik" excelowy - nazwy miejscowości w parafii w danym roku i dokładać do osobnej bazy tekstowej.
Nie powinien być to wielki wysiłek (zarówno dla indeksujących, zaprojektowania bazy i dokładania do bazy) , a może się przydać.
Pozdrawiam
Maciej
dpawlak

Nieaktywny

Markowski_Maciej pisze:Indeksując nową parafię spędzam trochę czasu poszukując właściwych nazw wpisywanych do akt. Część z nich zanikła, część nazw się zmieniała. Nie zawsze też są czytelnie napisane. Jest to jakaś praca włożona i w zasadzie następnie zaprzepaszczana.
Dlaczego zaprzepaszczana?
Tu np. nie jest zaprzepaszczona
http://metryki.genealodzy.pl/metryki.ph ... ar=7&op=se
Cynik jest łajdakiem, który perfidnie postrzega świat takim, jaki jest, a nie takim, jaki być powinien.
Awatar użytkownika
Markowski_Maciej

Członek PTG
Adept
Kontakt:

Post autor: Markowski_Maciej »

No właśnie, tylko tyle informacji zostaje w metrykach czy genetece - wykonana praca jest wykorzystana tylko częściowo.
A szukanie w drugą stronę: znam starą nazwę wsi, a chciałbym wiedzieć jaka to parafia? Nie da się. Przykład: w Parafi Ciechanowskiej jest miejsce urodzin, ślubów i zgonów: Cukrownia (Sacharny Zawod). I jak to znaleźć że to w tej parafii jeżeli ktoś w innej metryce będzie takie miejsce urodzenia?
Maciej
Pozdrawiam
Maciej

http://KimOnibyli.pl
Barbara_Domagała

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Barbara_Domagała »

Są dwa główne problemy:

1. Zmienna przynależność w czasie.

2. Różne wyznania.

Żeby to dobrze działało powinna być możliwość wyboru a) wyznania b) roku lub zakresu czasowego. Czyli robi kolejny duży projekt, do którego nie ma zasobów finansowych/ludzkich/czasowych.

Pozdrawiam,
Basia
dpawlak

Nieaktywny

Nie zrozumiałem w takim razie terminu zaprzepaszczona.
Zaprzepaszczone to byłoby wtedy gdybyś naszukał się tych miejscowości nabiedził nad ich odczytaniem a następnie nigdzie tego nie zapisał czy nie opublikował. Skoro zaś spisałeś znajduje się to w indeksach to jest jedynie niewykorzystane bądź słabo wykorzystane.
Pozostaje zrobić taką bazę, która to wykorzysta, jak będą dane do takiej bazy, to będzie to znacznie łatwiejsze.
Janusz czymś takim zajmuje się na Pomorzu, choć system który stworzył można wykorzystać również dla innego regionu, ktoś inny może zrobił to inaczej, jednak podstawą jest wpisywanie takich danych do indeksów, bo nikt nie jest w stanie tworząc tego typu bazę przejrzeć wszystkich ksiąg, nawet z jednej diecezji, życie za krótkie. Będą dane, to wcześniej czy później ktoś je usystematyzuje.
Piotr_Juszczyk

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Piotr_Juszczyk »

Problemem są także zmienne nazwy miejscowości i zmienny zakres terytorialny tych miejscowości.
Łącznie mamy ok. 100 letni okres z kilku-kilkunastoma miejscowościami, w kilku formach nazw, a jeśli chcemy dodać terytorium to mamy dodatkową zmienność. Do tego nie każda miejscowość wystąpi w każdym roczniku, nawet jeśli przynależność się nie zmieniła. Jeśli mówimy o terytorium na mapie to dodatkowo z nazwami trzeba skojarzyć współrzędne geograficzne.
Dlatego ciężko to zautomatyzować.
dpawlak

Nieaktywny

To nie są problemy, tylko warunki do realizacji bazy tak, by odpowiednio uwzględniała te parametry, to się da zrobić.
Po co zasoby finansowe? Tu przede wszystkim trochę myślenia jak skonstruować taką bazę, wiedza techniczna aby ją od strony informatycznej zbudować. Projekt jest duży z innego powodu, dużej ilości danych do wprowadzenia (choć i tak znacznie mniejszej niż projekty indeksacyjne). Potrzebni będą ludzie do wypełniania takiej bazy, dużo ludzi mających trochę czasu lub mniej ludzi mających mnóstwo czasu.
Mi trochę owej wiedzy technicznej nie staje, bo już byśmy o konkretach rozmawiali, a tak to może dopiero w wakacje, jak mi się uda trochę podszkolić.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ja i Genealogia, wymiana doświadczeń”