Witam,
Poszukuję akt z mejscowości Promna (pow. białobrzeski) sprzed 1808. Nie bardzo wiem gdzie szukać może ktoś wie czy spłonęły albo co się z nimi dzieje.
Pozdrawiam
Agnieszka
Promna
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
-
Grabowski_Bartlomiej
Metryki przednapoleońskie
W przypadku metryk przednapoleońskich, tj. sprzed 1808 na północ od Pilicy i 1810 na południe od Pilicy, sporządzanych jedynie do celów kościelnych, głównie po łacinie i ze znacznie mniejszą ilością danych o rodzinie, zasadniczo należy szukać:
1) na FS;
2) w archiwach kościelnych (diecezjalnych);
3) w parafiach.
Wiele dokumentów w niektórych parafiach utracono (pożary itp.), lecz nie większość.
Mi wiadomo o zachowaniu i dostępności metryk przednapoleońskich z okolicznych parafii: Wrociszew, Stromiec, Jasionna, Wyśmierzyce, Radzanów nad Pilicą, Potworów i Nowe Miasto nad Pilicą.
Prawdopodobnie nie zachowały się dokumenty z Klwowa.
Nic mi nie wiadomo na razie choć są w moim polu badań na temat metryk przybyszewskich, michałowickich, wrzeszczowskich, bukowieńskich oraz błotnickich, białobrzeskich czy promnieńskich.
Podział diecezji do 1798 roku na odcinku Nowe Miasto - Białobrzegi:
Poznań: parafie na lewym brzegu Pilicy
Gniezno: parafie na prawym brzegu Pilicy
Kraków: parafie na płd od Radomki
Po 1798 powstaje diecezja warszawska w miejsce eksklawy poznańskiej, a na prawym brzegu w 1808 kielecka, a 1818 sandomierska na obszarze części staropolskiej archidiecezji gnieźnieńskiej i diec. krakowskiej.
1) na FS;
2) w archiwach kościelnych (diecezjalnych);
3) w parafiach.
Wiele dokumentów w niektórych parafiach utracono (pożary itp.), lecz nie większość.
Mi wiadomo o zachowaniu i dostępności metryk przednapoleońskich z okolicznych parafii: Wrociszew, Stromiec, Jasionna, Wyśmierzyce, Radzanów nad Pilicą, Potworów i Nowe Miasto nad Pilicą.
Prawdopodobnie nie zachowały się dokumenty z Klwowa.
Nic mi nie wiadomo na razie choć są w moim polu badań na temat metryk przybyszewskich, michałowickich, wrzeszczowskich, bukowieńskich oraz błotnickich, białobrzeskich czy promnieńskich.
Podział diecezji do 1798 roku na odcinku Nowe Miasto - Białobrzegi:
Poznań: parafie na lewym brzegu Pilicy
Gniezno: parafie na prawym brzegu Pilicy
Kraków: parafie na płd od Radomki
Po 1798 powstaje diecezja warszawska w miejsce eksklawy poznańskiej, a na prawym brzegu w 1808 kielecka, a 1818 sandomierska na obszarze części staropolskiej archidiecezji gnieźnieńskiej i diec. krakowskiej.
Witam, ponawiam pytanie czy są może gdzieś dostępne (i czy w ogóle) księgi metrykalne z parafii Promna (sprzed 1808r) ? oraz z parafii sąsiedniej Przybyszew (również sprzed 1808r)?
Na FS, pradziad i szukajwarchiwach nic nie znalazłem.
pozdrawiam
Tomasz
Na FS, pradziad i szukajwarchiwach nic nie znalazłem.
pozdrawiam
Tomasz
- Rafael

- Podziękował: 1 time
Poszukuję również oraz pobliskich w Przybyszewie i Błotnicy. Niestety nie wiem, czy są jakieś w parafiach.
Pozdrawiam
Rafał
Poszukuję wszelkich informacji i kontaktu z krewnymi rodzeństwa pradziadków:
Warszawa - Bańkowscy, Kabot.
https://genealodzy.pl/index.php?name=PN ... art=4&ez=2
Rafał
Poszukuję wszelkich informacji i kontaktu z krewnymi rodzeństwa pradziadków:
Warszawa - Bańkowscy, Kabot.
https://genealodzy.pl/index.php?name=PN ... art=4&ez=2