Ciekawe zdjęcie

Pomoc w odczytaniu starych fotografii.. Galerie zdjęć; Jak zrobić zdjęcie dokumentów: Księgi metrykalne, mikrofilmy ; Poradnik.., sprzęt fotograficzny...

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Awatar użytkownika
reflex1

Sympatyk
Kontakt:

Ciekawe zdjęcie

Post autor: reflex1 »

Witam Wszystkich,

Mam oto mały kłopot z tym zdjęciem.

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pel ... 626ff.html

Bardzo je lubię, choć nie mam 100% pewności kogo przedstawia. Proszę o pomoc w próbie odpowiedzi na pytania:
-kiedy mogło być zrobione
-kogo przedstawia mieszkańców miasta czy raczej wsi
-czy można poiedzieć coś na temat roweru trzymanego przez dziecko

Pozdrawiam
Paweł
mdanka

Sympatyk

Ciekawe zdjęcie

Post autor: mdanka »

Moim zdaniem lata 30 -te ubiegłego wieku.
Osoby te mieszkały w miescie i byli dosyć zamożni,bo mało kto miał rower.

Danka
Warakomski

Sympatyk

Post autor: Warakomski »

Jeżeli chodzi o rower odpowiedź pewnie znajdziesz tutaj.
http://www.starerowery.org/index.php?vi ... &Itemid=48
Krzysztof
Awatar użytkownika
Alfut_Piotr

Sympatyk
Mistrz

Re: Ciekawe zdjęcie

Post autor: Alfut_Piotr »

Moim zdaniem zdjęcie zrobione na wsi w lesie,mieszkańcy najprawdopodobnie wiejscy.Lata 30 A rowery na wsi ludzie tez mieli.Moj dziadek np miał rower w okresie miedzywojennym i mieszkał na wsi.Na zdjeciu widac 2 dorosłych i 2 dzieci ,rower i krzesło,wiec jak oni na tym jednym roweze pojechali z krzesłem w 4 do lasu?Chyba ze z fotografem?Pozdrawiam Piotr Alfut
Awatar użytkownika
beatabistram

Członek PTG
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: beatabistram »

ale sie usmialam z tym krzeslem ;-))) na rowerze ;-)))
Moze i byli mieszkancami miasta , ale zgodze sie z Piotrem, ze zdjecie zrobione na wsi. Nie wiem co w latach 30 -stych darowano na I Komunie, ale moze chlopczyk dostal rower? wszyscy "odswietnie poubierani", a rower wyglada na nowy
pozdrawiam Beata
Pozdrawiam Beata.
P.S
Ważne!!! : Proszę edytować pierwszy post i w temacie dopisywać: ok. Dotyczy tylko działu tłumaczeń.
http://www.moremaiorum.pl/odczytywac-ni ... uby-zgony/
Awatar użytkownika
keret

Sympatyk
Adept

Post autor: keret »

Witam
Rower może być (ja zakładam że był) rekwizytem fotografa tak jak tło którego akurat tutaj nie ma,widziałem takie zdjęcia z rowerem lata międzywojenne.
M.Terek
Awatar użytkownika
opol

Sympatyk
Ekspert

Post autor: opol »

Zgadzam się, że to może być rekwizyt - zwłaszcza, że jest ty chyba tylko przednia część roweru (albo solidny retusz usuwający jego tylną część):)
Olga
Warakomski

Sympatyk

Post autor: Warakomski »

Zgadzam się, że rower to rekwizyt. Poniżej przykład takiego atelier wyposażonego w rower.
https://www.google.pl/search?hl=pl&q=at ... B508%3B800
Krzysztof
Awatar użytkownika
mgiers

Sympatyk

Post autor: mgiers »

:roll: Jest ciepła i słoneczna niedziela. Typowa miejska rodzina wybrała się na popołudniowy spacer do parku, ogrodu. Jest okazja, aby syn nacieszył się swoim rowerem, tutaj może pod czujnym okiem ojca pojeździć (lewą nogawkę ma spiętą klamerką). Idą parkową alejką i mijają miejscowego fotografa,pracującego w plenerze, który oferuje zrobienie zdjęcia rodzinie ( do odbioru za trzy dni w zakładzie) Krzesło ma pod ręką, a to dziecko na nim usiądzie lub jakiś miły staruszek, który też zażyczy sobie zdjęcie.
Ot taka pamiątka, która kilkadziesiąt lat później bedzie niezłą zagadką. :D
Sawicki_Julian

Sympatyk

Post autor: Sawicki_Julian »

Witam, rower to jak najbardziej prawdziwy, rama Kamińskiego, obręcze jeszcze drewniane, koła to balon na 26, czyli przedwojenny, ale zdjęcie z lat około 1960. To raczej mieszkańcy wsi, spodnie nie mają zbytnio kantów wyprasowanych,nie było tam prądu jeszcze. Czapka od ojca z lat 1960, spodnie chyba z mankietem i włosy u kobiety, fryzura modna ondulacja w latach 1960 i suknia daleko za kolano, takie czasy pamiętam. Dlaczego z krzesłem w lesie, koło lasu mieszkali i z domu je wynieśli, a na rowerze może na ramę jeździł sobie syn, bardzo możliwe ze wujek fotograf przyjechał tym rowerem z miasta ; pozdrawiam - Julian
Awatar użytkownika
MonikaNJ

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: MonikaNJ »

Witam,
pozwolę nie zgodzić się z Tobą Julianie. W takiej czapce ma zdjęcie mój dziadek robione w latach 40-tych, włosy kobiety mogły być nakręcone specjalnym żelazkiem do włosów- niekoniecznie ondulacja. Takie żelazko "włosowe" zachowało się na strychu domu babci, wygłąda jak narzędzie tortur. Chciałabym abyś zobaczył jakie kanty na spodniach miał mój dziadek wyprasowane żelazkiem z duszą , używanym gdy prąd wyłączyli i to przy świecach :D
pozdrawiam monika
pozdrawiam monika
>Wanda>Feliksa>Anna>Józefa>Franciszka>Agnieszka>Helena>Agnieszka
Sawicki_Julian

Sympatyk

Post autor: Sawicki_Julian »

Witam Moniko, czy dobrze opisałem to powinien rozstrzygnąć właściciel zdjęcia, co do czapki dziadków to mieli na wzór Piłsudskiego przed wojną i długo po wojnie, a taką sam miałem jaka na zdjęciu i taki rower z baranimi rogami. Włosy możne mieć rożnie uczesane, ale tak podkręcane pamiętam z tamtych lat, kanty raczej zależą od duszy człowieka który je prasował, prądu nie było do 1970 roku u mnie na wsi ; pozdrawiam - Julian
maga100

Sympatyk

Post autor: maga100 »

Ja mam słaby wzrok, więc powiedzcie proszę, gdzie ten rower ma drugie koło? Ja widzę tylko koło przednie i kierownicę, więc to chyba rekwizyt fotografa.
Małgorzata
Mdek

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Mdek »

Ja bym obstawiał iż są to mieszkańcy miasta mieszkający na jego obrzeżach lub mieszkańcy wsi leżącej tuż przy mieście (w tej chwili np. dzielnicy miasta) . Mieszkali blisko lasu gdzie udali się na spacer i zrobić zdjęcie rodzinne (stąd to krzesło). Rower należący do mężczyzny, na którym dziecko chciało pojeździć. Rodzina wygląda na dość zamożną.
Takie są moje przypuszczenia:)
Pozdrawiam, Mateusz
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda
Podziękował: 3 times
Otrzymał podziękowania: 14 times

Post autor: Kaczmarek_Aneta »

Moim zdaniem jest to pełny rower (nie rekwizyt) - przy powiększeniu zdjęcia widać zarówno siodełko jak i pedały.
Patrząc na to zdjęcie, pierwsze wrażenie, jakie odniosłam to jakaś słabość dziewczynki (choroba?) - może wrażenie to potęguje troskliwa bliskość obojga rodziców. Chłopiec stoi nieco dalej.
Jak do tej pory, na rodzinnych fotografiach spotykała siedzących dorosłych i stojące dzieci. Z drugiej strony, nie jest to typowe, pozowane zdjęcie rodziny, mamy jedno krzesło i zagajnik.
Piękne zdjęcie.

Pozdrawiam
Aneta
ODPOWIEDZ

Wróć do „Fotografie, Galerie zdjęć, Jak fotografować dokumenty”