Witam,
Mam nadzieję, że do otrzymania chrztu i małżeństwa rekordy moich przodków z Grodzisko Górne, w województwie podkarpackim. Moje nazwisko jest Hospod, a mój przodek Sebastian Hospod urodził się w Grodzisku w latach 1820 i 1850. Jestem ciekaw, czy rodzina pochodzi z Ukrainy, czy też są one archaiczne polska rodzina?
Pozdrawiam
Hospod rodzina z Grodziska
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
-
Sawicki_Julian

Hospod rodzina z Grodziska
Witam, trzeba zacząć od dawniejszych czasów, co tam było zanim była Ukraina, była to ziemia Słowian, Grody Czerwieńskie, potem Ruś Halicka w około roku tysięcznego, Podole Litewskie odebrane Tatarom po roku 1400 i Polskie Podole, odebrała królowa Jadwiga Węgrom, a więc rodzicom, odebrała wraz z mężem Władysławem Jagiełłą w około 1390 roku, było województwo Ruskie, a na ziemi Węgierskiej ( zachodnie Podole; Bukowina) jeszcze w roku 1359 powstało księstwo Mołdawia. Tam właśnie rządził tym księstwem Hospodar, inaczej książę, a nasi królowie zwali ich wojewodami, w Rosji główny hospodar to był Car. Na Ukrainie rządzili Kniaziowie Litewscy, tak ze słowo hospodar nie ma nic wspólnego z Polską, ani z młodą Ukrainą, tylko z Rosją, lub Mołdawią. To tak według mojej wiedzy, ktoś kto zajmuje się historią może wytłumaczyć to po swojemu czy hospodar to Polak, wcześniej Ukrainy nie było ; pozdrawiam - Julian