Prośba o pomoc w rozczytaniu aktu.

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Mateusz_Bogucki

Sympatyk

Post autor: Mateusz_Bogucki »

Witam,

Bardzo proszę o pomoc w rozczytaniu bardzo mało wyraźnego aktu.
Właściwie to zależy mi na pomocy przy pierwszych linijkach gdzie znajdują się dane dot. ojca. Wiem, że Waśkiewicz. Nie znam wieku i imienia.
Ewentualnie jeszcze chciałbym się upewnić czy dobrze odczytałem wiek matki- 23 lata.
Akt nr 53.

https://familysearch.org/pal:/MM9.3.1/T ... 1953633314

Pozdrawiam,
Mateusz
MonikaMaru

Sympatyk

Post autor: MonikaMaru »

Witaj Mateuszu,

Trochę zdziwiona jestem, że usiłujesz odczytać coś, czego praktycznie zupełnie nie widać. To, co wypatrzyłam, to :
ojciec - biała plama :;)
świadkowie - Antoni zapewne Niemirski (był chrzestnym) lat ?4 i Filip Waśkiewicz lat 37
Aniela z Koryckich miała chyba 23 lata (ledwie widoczna końcówka raczej .....ścia niż .....ści).

Zajrzałam też do innych lat szukając urodzonych Waśkiewiczów z matki Anieli z Koryckich. Znalazłam metrykę nr 33/1856 image [13]
- ojciec Franciszek Waśkiewicz lat 30, żona Aniela z Koryckich lat 22 i dziecko Marianna.
Z tego aktu znamy już mniej więcej wiek ojca i jego imię. Nie podejrzewam, żeby Aniela zmieniła męża do 1858 roku.

Jak myślisz, czy to ten?

Pozdrawiam,
Monika
Mateusz_Bogucki

Sympatyk

Post autor: Mateusz_Bogucki »

Wydaje mi się, że bardzo mało prawdopodobne jest to żeby zmieniła męża w tak małym odstępie czasu.
Jak znajdę ich akt małżeństwa będę miał 100% pewność tego, że to są właśnie te osoby ;)

Dziękuję za pomoc i pozdrawiam,
Mateusz
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”