Harasimiuk

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Harasimiuk_Piotr_Tomasz

Harasimiuk

Post autor: Harasimiuk_Piotr_Tomasz »

Witam. Jeśli jest taka możliwość prosiłbym o sprawdzenie pochodzenia nazwiska Harasimiuk. Jako wskazówkę podam, że w/g mojej rodziny jest to nazwisko o korzeniach białoruskich lub (i) ukraińskich i występuje w zasadzie tylko (rdzdzennie) na terenie woj. lubelskiego. Niestety nie znalazłem jak dotąd żadnej informacji na w/w temat, aczkolwiek (nie jest to niestety potwierdzona informacja) wszystkie nazwiska pochodne takie jak harasimiuk, harasimowicz itp; pochodzą od wspólnego pnia (?) nazwy, nazwiska lub imienia Harasim. Pozdrawiam serdecznie Piotr Tomasz Harasimiuk
jorgus06

Sympatyk
Legenda

Post autor: jorgus06 »

witam
O ile sobie dobrze przypominam, to na takie nazwiska natrafiłem chyba w okolicach Terespola , Dabrowica Duża, Kodeń?
pozdrawiam
Buku

Post autor: Buku »

Witam.
końcówki-czuk, -uk, dobitnie wskazują na ukraińskie (małoruskie) korzenie. Białorusini zazwyczaj mają nazwiska bezkońcówkowe lub konczące się na -wicz. Polecam przczytać http://www.jamiolkowski.pl/korzenie/mmprrw.html dotyczy województwa Podlaskiego, ale autor dokładnie zarysował zasięg wpływu narod. ukraińskiej i białoruskiej.
Awatar użytkownika
Niepiekło

Sympatyk

Post autor: Niepiekło »

Witam!
W AGAD, w księdze grodzkiej drohickiej 26A znalazłem oblatę dotyczącą majątku Suchodoł w parafii Skibniew Podawce. (obecnie powiat Sokołów Podlaski) gdzie przedmiotem spadku po Agnieszce Suchodolskiej wdowie po Janie Skolimowskim jest część dóbr Suchodoł tj. ziemia i pracowity Iwan Harasiuk. Oblata jest niedatowana ale pochodzi prawdopodobnie z lat 1580-1633. Zapis jest mocno zniszczony.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Niepiekło

Sympatyk

Post autor: Niepiekło »

Nazwisko Harasimiuk albo Harasimiak występuje wielokrotnie w księgach parafialnych w Jabłonnie Lackiej w XVIII i XIX wieku.
Pozdrawiam
irena_kosznik
Nowicjusz

Post autor: irena_kosznik »

Witam ! Nazwisko Harasimiuk bardzo licznie występowało w miejscowości Michalków koło Terespola,choć w tamtejszych księgach pisane było przez G w czasach gdy Polska była pod zaborem rosyjskim.
Awatar użytkownika
Burdziński_Krzysztof

Sympatyk

Post autor: Burdziński_Krzysztof »

I występuje do dziś w Lublinie. Były rektor UMCS. Wejdź na ich web i zobacz.
Osoby:Olszyński,Krajewscy,Burdziński, Kursa, Wyroślak -Chodel, Ingrunt, Przemysław i Mieczysław Leszczyński-rej.Płońska,Piętka,Murawski-Mińsk Białoruś
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”