Harasimiuk
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
Harasimiuk_Piotr_Tomasz
Harasimiuk
Witam. Jeśli jest taka możliwość prosiłbym o sprawdzenie pochodzenia nazwiska Harasimiuk. Jako wskazówkę podam, że w/g mojej rodziny jest to nazwisko o korzeniach białoruskich lub (i) ukraińskich i występuje w zasadzie tylko (rdzdzennie) na terenie woj. lubelskiego. Niestety nie znalazłem jak dotąd żadnej informacji na w/w temat, aczkolwiek (nie jest to niestety potwierdzona informacja) wszystkie nazwiska pochodne takie jak harasimiuk, harasimowicz itp; pochodzą od wspólnego pnia (?) nazwy, nazwiska lub imienia Harasim. Pozdrawiam serdecznie Piotr Tomasz Harasimiuk
Witam.
końcówki-czuk, -uk, dobitnie wskazują na ukraińskie (małoruskie) korzenie. Białorusini zazwyczaj mają nazwiska bezkońcówkowe lub konczące się na -wicz. Polecam przczytać http://www.jamiolkowski.pl/korzenie/mmprrw.html dotyczy województwa Podlaskiego, ale autor dokładnie zarysował zasięg wpływu narod. ukraińskiej i białoruskiej.
końcówki-czuk, -uk, dobitnie wskazują na ukraińskie (małoruskie) korzenie. Białorusini zazwyczaj mają nazwiska bezkońcówkowe lub konczące się na -wicz. Polecam przczytać http://www.jamiolkowski.pl/korzenie/mmprrw.html dotyczy województwa Podlaskiego, ale autor dokładnie zarysował zasięg wpływu narod. ukraińskiej i białoruskiej.
Witam!
W AGAD, w księdze grodzkiej drohickiej 26A znalazłem oblatę dotyczącą majątku Suchodoł w parafii Skibniew Podawce. (obecnie powiat Sokołów Podlaski) gdzie przedmiotem spadku po Agnieszce Suchodolskiej wdowie po Janie Skolimowskim jest część dóbr Suchodoł tj. ziemia i pracowity Iwan Harasiuk. Oblata jest niedatowana ale pochodzi prawdopodobnie z lat 1580-1633. Zapis jest mocno zniszczony.
Pozdrawiam
W AGAD, w księdze grodzkiej drohickiej 26A znalazłem oblatę dotyczącą majątku Suchodoł w parafii Skibniew Podawce. (obecnie powiat Sokołów Podlaski) gdzie przedmiotem spadku po Agnieszce Suchodolskiej wdowie po Janie Skolimowskim jest część dóbr Suchodoł tj. ziemia i pracowity Iwan Harasiuk. Oblata jest niedatowana ale pochodzi prawdopodobnie z lat 1580-1633. Zapis jest mocno zniszczony.
Pozdrawiam
-
irena_kosznik
- Burdziński_Krzysztof