Odmiana nazwisk
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
Męska forma nazwiska
T:"męska forma nazwiska"
W księdze z przełomu XVIII i XIX wieku zapisano nazwiska matek chrzczonych dzieci: Resiakówna, Wilkówna, Kowalczykówna, Pękalonka, Ciulęmbianka. Z trzema pierwszymi sprawa prosta. Są to córki Resiaka, Wilka, Kowalczyka, ale dwóm ostatnim nie jestem stanie pewnie określić męskiej formy nazwiska. Tym bardziej, że żadne pasujące w tej księdze się nie pojawia. Może ktoś z użytkowników forum wie i zechce mi podpowiedzieć. Jak brzmiały nazwiska ojców Pękalonki i Ciulęmbianki?
W księdze z przełomu XVIII i XIX wieku zapisano nazwiska matek chrzczonych dzieci: Resiakówna, Wilkówna, Kowalczykówna, Pękalonka, Ciulęmbianka. Z trzema pierwszymi sprawa prosta. Są to córki Resiaka, Wilka, Kowalczyka, ale dwóm ostatnim nie jestem stanie pewnie określić męskiej formy nazwiska. Tym bardziej, że żadne pasujące w tej księdze się nie pojawia. Może ktoś z użytkowników forum wie i zechce mi podpowiedzieć. Jak brzmiały nazwiska ojców Pękalonki i Ciulęmbianki?
-
zawadzka.jolanta

męska forma nazwiska
A może znajdujesz w księgach nazwiska : Pękala i Ciulęmbiak?
Jolanta
Jolanta
męska forma nazwiska
Nie znajduję niestety. Może z jakiejś ościennej parafii pochodziła. Dzięki z podpowiedź. Pękalę brałam od początku pod uwagę, ale próbuję się upewnić 
-
MonikaMaru

męska forma nazwiska
Pękalonka pochodzi od Pękały (Pękała), a Ciulębianka od Ciulęby (Ciulęba).
http://www.ornatowski.com/sname.htm
Monika
http://www.ornatowski.com/sname.htm
Monika
-
Pawłowski_Henryk

-
Steamroller_Fly

- Kaczmarek_Aneta

Trzeba wziąć również pod uwagę taką ewentualność, że "z Pawłów" może oznaczać córkę Pawła - spotykałam już takie przypadki u swoich antenatek, w których nie podano (w akcie ślubu) faktycznego nazwiska kobiety, tylko imię jej ojca.
Jeśli ojcem nie jest Paweł, również uważam że nazwisko może brzmieć "Paweł".
Pozdrawiam
Aneta
Jeśli ojcem nie jest Paweł, również uważam że nazwisko może brzmieć "Paweł".
Pozdrawiam
Aneta
-
Steamroller_Fly

-
Joanna_Lewicka

Jeśli Paweł to nazwisko (a nie imię) ojca Magdaleny, to jej nazwisko może brzmieć "Paweł" lub "Pawłówna" lub (mniej poprawnie) "Pawlanka/Pawlonka". Końcówka -ówna to powszechnie stosowana forma dla córki (Rodziewicz-Rodziewiczówna), natomiast -anka to córka, gdy podstawowa forma nazwiska kończy się na -a (Zaremba-Zarembianka). Natomiast "onka" wydaje mi się formą stosowaną na wsi.
Pozdrawiam-
Joanna
Pozdrawiam-
Joanna
-
Steamroller_Fly

-
krzysztof_lubieński

Odmiana nazwiska
T:"Proszę o podpowiedź"
Jest Zbigniew Kowalski. Jego ojcem jest Bolesław a matką Stanisława z domu Kozińska( ojciec Jan Koziński).
Wobec powyższego, które z poniższych zdań z odmianą nazwiska Koziński jest prawidłowe?
"Zbigniew Kowalski syn Bolesława i Stanisławy z domu Kozińskiej"
"Zbigniew Kowalski syn Bolesława i Stanisławy z domu Kozińska"
Jest Zbigniew Kowalski. Jego ojcem jest Bolesław a matką Stanisława z domu Kozińska( ojciec Jan Koziński).
Wobec powyższego, które z poniższych zdań z odmianą nazwiska Koziński jest prawidłowe?
"Zbigniew Kowalski syn Bolesława i Stanisławy z domu Kozińskiej"
"Zbigniew Kowalski syn Bolesława i Stanisławy z domu Kozińska"