Cmentarz w Chęcinach

Informacje o cmentarzach. Pomoc w wykonaniu lub uzyskaniu zdjęcia grobu ; w tym Informacje o Cmentarzach, Nekrologi, wyszukiwarki grobów..., linki

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Zosia_S

Sympatyk

Cmentarz w Chęcinach

Post autor: Zosia_S »

Witam,

Czy może ktoś z Państwa orientuje się czy na cmentarzu w Chęcinach zachowały się nagrobki z lat 50. XIX wieku? Mój pra-pra-pradziadek Ignacy Stępiński, nauczyciel z miejscowej Szkoły Elementarnej, zmarł w 1856 roku własnie w Chęcinach i zastanawiam się czy jest jakakolwiek szansa na odnalezienie jego grobu.

Nadziei co prawda dużej nie mam, bo z tego co wiem, wdowa po Igancym
tuż po jego śmierci wyjechała z dziećmi (nie wiem, czy wszystkimi) do Warszawy, wynika więc z tego, że nie było komu grobem się opiekować.

Niemniej będę wdzięczna za każdą wskazówkę dotyczącą nagrobków na chęcińskim cmentarzu.

Pozdrawiam
ZS
Sawicki_Julian

Sympatyk

Cmentarz w Chęcinach

Post autor: Sawicki_Julian »

Witam, cmentarzy odwiedzałem kilka, byłem i w Chęcinach, rzecz jasna szukałem swoich i wiem z praktyki ze jeśli był grób z krzyżem z kamienia wtedy modnym, to może stać do dzisiaj nawet z 1856 roku, mimo braku opłat, bo wtedy mogą pochować po 15 latach inną osobę w tym miejscu. Choć taki nie odwiedzany będzie zarośnięty, ale kamień i napisy mogą być czytelne, choć nie zawsze. Jeśli był grób ziemny to śladu nie ma i ktoś inny w tym miejscu jest pochowany, ale może ktoś miejscowy z Chęcin to sprawdzi, poza tym metryki to tak samo dokument ważny i pewny. Dodam jeszcze ze według Darka Kaliny który opisuje dawne czasy, to w Chęcinach było 5 cmentarzy ; pozdrawiam - Julian
Zosia_S

Sympatyk

Post autor: Zosia_S »

Aż 5 cmentarzy? Widzę, że będę musiała się lepiej przygotować zanim odwiedzę Chęciny...
Dziękuję za odpowiedź i mam nadzieję, że ktoś z Chęcin jeszcze da mi jakieś wskazówki.
Pozdrawiam
ZS
ODPOWIEDZ

Wróć do „Cmentarze”