Archiwum w Milanówku do likwidacji ?

w tym bazy PTG : Geneteka, Metryki .. Nasze bazy, Wyszukiwarki na Genealodzy.pl oraz szukaj w Postach i Tematach.. na Forum

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Albin_Kożuchowski

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Albin_Kożuchowski »

Poprzez takie różne nieprzemyślane ruchy, czyli głupotę urzędników rządzący tracą poparcie. A że przy okazji ludzie mają różne problemy, to rządżacych nie obchodzi. "Rząd sam się wyżywi" - to hasło ciągle aktualne. Zwykły człowiek potrzebny jest tylko jako mięso armatnie. No i przypomina się o nim przy okazji różnych wyborów. Poza tym władza wie lepiej.
Pozdrawiam AlbinKoz.
Warakomski

Sympatyk

Post autor: Warakomski »

Albin, a ja proponowałbym nie mieszać do wszystkiego bieżącej polityki i powielać niesprawdzonych informacji.
http://www.bankier.pl/wiadomosc/Zdrojew ... 38904.html
Krzysztof
Magdalena_Dąbrowska

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Magdalena_Dąbrowska »

Jednym słowem kto żyw do Milanówka póki jest po co i zlecać kwerendę na wszelki wypadek..
Awatar użytkownika
M.Lipka

Sympatyk

Post autor: M.Lipka »

Proponuję zapoznać się z tym wyjaśnieniem:

http://www.archiwa.gov.pl/pl/component/ ... wnejq.html

Pozdrawiam
ML
Wiktor_Witek

Sympatyk

Post autor: Wiktor_Witek »

Ja tam muszę jeszcze zajrzeć do sumariusza z parafii Wawrzyszew (Warszawa) dotyczącego XVIII wieku. Mam szczęscie do akt tej parafii - wcześniej były przechowywane w Pułtusku (!) a teraz archiwum warszawskie, żeby choć trochę urozmaicić poszukiwania zdeponowało sumariusz w Milanówku.

Serdeczne pozdrowienia

Wiktor
Piotr Wolski x Zuzanna Smardzewska ok. 1770 [tylko chrzest 1 syna Warszawa, św. Jan 1776 księgi brak!;-)]. Bogumił (Gottlieb) Stenzel z par. Gradzanowo x Dorota Abram (Abraham) ślub 1827-28 północne Mazowsze?
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

ktos w ogóle czyta coś poza tytułami?
co ma piernik do wiatraka?
mowa o połączenie ADO (dokuemmtów najświeższych, "pracowych") z ekspozyturą APW
tj kilka zmian stanowisk (typu już nie dyrektor ADok.Os. a z-ca dyr APW), grafiku etc
nie o wyburzaniu budynków
papiery z APW jeszcze długo w ekspozyturze (zresztą co za róznica jaka tabliczka wisi) w Milanówku będą
bo gdzie mają być skoro w Warszawie magazynów nie ma i nie będzie dopóki nowa siedziba nie zostanie zbudowana
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Wiktor_Witek

Sympatyk

No i słusznie. Na co w Warszawie archiwum. Poza tym jak napiszę o tym sumariuszu tutaj, to jeżeli w czasie reorganizacji go zgubią, to zostanie przynajmniej ślad w internecie.

Serdeczne pozdrowienia

Wiktor :-)
Piotr Wolski x Zuzanna Smardzewska ok. 1770 [tylko chrzest 1 syna Warszawa, św. Jan 1776 księgi brak!;-)]. Bogumił (Gottlieb) Stenzel z par. Gradzanowo x Dorota Abram (Abraham) ślub 1827-28 północne Mazowsze?
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

a. summariusz Wawrzyszewa opracował i podał lata temu linka Andrzej Nowik
b...nie będzie, bo ..bo nie
Wiktor_Witek

Sympatyk

Nie, Włodku. To o czym mówisz: http://www.nowikowie.republika.pl/wawrzyszew.htm to jest rodzaj indeksu z księgi istniejącej, poza tym fizycznie w AD w Warszawie i wirtualnie, lecz nie mniej efektownie;-) na stronie metryki

Ja mówię o tym: http://baza.archiwa.gov.pl/sezam/pradzi ... Wawrzyszew

I "to" nie było ani opracowywane ani fotografowane.

Serdeczne pozdrowienia

Wiktor

PS. Miło mi, że czasem się zgadzasz. Dworzec też miał być wyburzony, bo na co komu, no ale jednak go w końcu umyli, a takie archiwum to już w ogóle. Ile to kurzu!;-)
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

jezu nie draznij mnie
kto likwiduje archiwum w Warszawie? z czym się zgadzam? z "po co archiwum w Warszawie"?
Warszawa APu w pełni funkcjonalnego nie miała i nie ma - KK ani magazynów, ani po prawdzie warunków (jeszcze kilka lat temu nie było jak łącza poprowadzić)
sugestia, że będzie AP w Warszawie likwidowany na pewno nie była przeze mnie wsparta zgadzaniem się , wręcz odwrotnie - temat nowej siedziby sygnalizuję. Czyli jednak odwrotnie - przekonanie, że jest potrzebne w Warszawie archiwum ma szansę być czymś więcej niż przekonaniem
i pozostaje pdo wrazeniem nie czytania (także przez Ciebie) podlinkowanych:(

przyznaję Ci rację w czym innym za to!
summariusz ma szerszy zakres czasowy niż sama księga! trzydzieści lat głębiej choć nie całość
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Wiktor_Witek

Sympatyk

do punktu II - sumariusza - no właśnie - i choć nie na temat tutaj, to może być również interesujący fakt, ponieważ większość "starego" Wawrzyszewa jest sfotografowana i umieszczona w metrykach. Ja chciałem się dorwać do tego sumariusza, właściwie to fajnie byłoby też zrobić fotki, żeby uzupełnić ten zasób z Wawrzyszewa, który jest w metrykach.

co do punktu I - to takie żarty, traktuj z przymrużeniem oka.

Serdeczne pozdrowienia:-)

Wiktor
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogólne”