Osowce, Gmina

Pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji o parafiach i miejscowościach

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
Cwynar_Justyna

Sympatyk
Nowicjusz

Osowce, Gmina

Post autor: Cwynar_Justyna »

Witam,

Poszukuję informacji dla znajomej w Stanach na temat Gminy Osowce. Znajoma posiada list wysłany przez brata jej dziadka. Dziadek, owcześnie zamieszkały w Chicago, wyjechał do Stanów na początku XX wieku. Brat został w rodzinnej miejscowości, skąd wysłał list (daty nie pamiętam, ale okres międzywojenny). Jako adres zwrotny (jeżeli tak to można nazwać) jest tylko "Gm. Osowce, Osowce". Na jednej z pieczątek pocztowych widnieje napis "Drohiczyn". List jest napisany w języku rosyjskim, a nie polskim.
Tylko na jednej aplikacji dziadka znajomej jest jego miejsce urodzenia. Widnieje ono jako Osowce, Drohiczyn, Grodno.
Zarówno dziadek jak i ojciec znajomej byli katolikami, podobno bardzo religijnymi pobożnymi ludzmi.

I tu do was kilka pytań:
Znalazłam tylko jedne Osowce jako gmine. Obecnie leżą one na Białorusi. Czy to o te Osowce chodzi?

Jeżeli tak, to nie było tam parafii rzymsko-katolickiej. Do jakiej parafii mogli uczęszczać katolicy zamieszkali w Osowcach?

Jedna z mysli jaka przychodzi mi do głowy to to, że dziadek znajomej był ochrzczony w cerwki, a przeszedł na katolicyzm po przyjechaniu do Stanów. Wnioskuje to z faktu, że brat pisał list po rosyjsku a w Osowcach była tylko cerkiew. Czy katolicy/polacy z tamtych terenów używaliby rosyjskiego w kontaktach z rodziną?

Jakiekolwiek przemyślenia bardzo mile widziane.
Pozdrowienia,
Justyna
Marek_D

Re: Osowce, Gmina

Post autor: Marek_D »

Witam

Wydaje mi się, że może chodzić o miejscowość Osnówka (wieś) obecnie leżącą w gminie Perlejewo, woj. Podlaskie. Wieś ta leży około 15 km od Drohiczyna (do I Wojny - Gubernia Grodzieńska).
Wydaje mi się, że większość mieszkańców Osnówki to katolicy należący do parafii Granne.
Na język listu mógł wpłynąć fakt, że był to zabór Rosyjski, językiem urzędowym był Rosyjski a rodzina pozostała w Polsce wcale niekoniecznie musiała umieć pisać.

"Tylko na jednej aplikacji dziadka znajomej jest jego miejsce urodzenia. Widnieje ono jako Osowce, Drohiczyn, Grodno."

Jeżeli aplikacja pochodzi z wyspy ellis island, to na podstawie doświadczenia z moim krewnym wiem, że są tam znaczne pomyłki jeżeli chodzi o miejsce pochodzenia.

Pozdrawiam
Marek
Awatar użytkownika
Pieniążek_Stanisław

Nieaktywny
Mistrz

Post autor: Pieniążek_Stanisław »

Osowce k/Drohiczyna należały do parafii Popina (obecnie na Boałorusi).
O czym powiadamia nie mający żadnego doświadczenia
Staszek

W Archiwum Diecezjalnym w Drohiczynie znajdują się z Popina chrzty 1922-1943 i zgony 1922-1944
Awatar użytkownika
Krzysztof_Wasyluk

Sympatyk

Post autor: Krzysztof_Wasyluk »

Gmina Osowce leży nad Kanałem Królewskim na Polesiu (obecnie Białoruś). Należała do powiatu (ujezd) kobryńskiego w guberni grodzieńskiej, a później do powiatu drohiczyńskiego (Drohiczyn Poleski). W II RP mój stryj był osadnikiem wojskowym w Owziczach, leżących na terenie tej gminy. Ale jaka to parafia rzymsko-katolicka? - Nie wiem.

Krzysztof Wasyluk
Krzysztof Wasyluk
Aleks_Byczyk

Post autor: Aleks_Byczyk »

Gmina miała nazwę Osowce, ale sam budynek gminy, cerkiew, przychodnia znajdowały się w tzw. "miasteczku" Felicjanowo w 2 km od Osowców. Obecnie Felicjanowo włączona do Osowców.
Parafia osowiecka przed 1840 r. była unicka (grecko-katolicka) po 1840 r. - prawosławna.
Najbliższe parafii katolickie to Popina, Drohiczyn, Braszewicze, Janów Poleski.

Aleks Byczyk
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję parafii, miejscowości”