Wiek pra...dziadka (ważne, żeby pójść dalej!)

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
e_karczmarczyk

Sympatyk

Wiek pra...dziadka (ważne, żeby pójść dalej!)

Post autor: e_karczmarczyk »

Mojego przodka Michała Podmagórskiego znalazłam najpierw jako ojca praprababki Katarzyny. W tej samej parafii, a przedtem jeszcze w 3 innych (owczarz!) chrzcił pozostałe swoje dzieci. Wiadomo, że w aktach chrztu wiek rodzica był wpisywany "na oko" i rozbieżności mogą być spore. W tym przypadku było to 1795+/-4.

Najlepiej więc sprawdzić w akcie ślubu i na tej podstawie szukać aktu urodzenia (chrztu).

Ponad rok mi zjęło szukanie tego ślubu, bo odbył się w Chrobrzu, parafii pozornie bez żadnego związku z rodziną. Jakież było moje zdumienie, gdy okazało się, że ślub z drugą żoną brał w 1836 roku jako 30-latek. Na pewno to ten sam człowiek, wdowiec po Elżbiecie Jagusińskiej, czyli wszystko zgodnie z moją wiedzą.

Nawet mogłabym uwierzyć, że w aktach chrztu dzieci pomylili sie bardziej, o całe 10 lat, gdyby nie drobny szczegół. Otóż musiałby po raz pierwszy zostać ojcem w wieku lat 17. Niby możliwe, ale... w akcie wtedy wpisano wiek 33 lata.

Chyba niemożliwe aż tak sie pomylić, nie odróżnić młodego chłopaka od mężczyzny w sile wieku. Już prędzej chroberski pleban źle odjął na podstwie metryki (1836 - 1796 wyszło mu 30, zamiast 40).

To tylko spekulacje, ale jak inaczej wyjaśnić takie rozbieżności? Pomóżcie, proszę, bo to nie koniec moich z nim problemów!
Ostatnio zmieniony pn 27 maja 2013, 09:54 przez e_karczmarczyk, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam, Ela
Podmagórscy,Jarosińscy,Nasińscy,Olszańscy,Zarzyccy,Cieślik,Gąsiorowscy,Brylscy,Żelaśkiewicz, Laskowscy-Kieleckie; Kraus, Tokarscy, Szwarling, Puzygier, Peszko, Mach-Łańcut; Michalewicz,Tkaczuk,Czajkowscy-Ukraina
Marynicz_Marcin

Sympatyk
Mistrz

Wiek pra...dziadka

Post autor: Marynicz_Marcin »

Witam,
a alegata do tego małżeństwa z 1836r. zachowały się? Skoro był owczarzem = często się przemieszczał, to zapewne musiał mieć metrykę ze swojej parafii lub akt znania (może w akcie jest informacja, że "przedłożył metrykę chrztu" ? ). Rozbieżności były, są i będą - nawet w małżeństwach! (pierwsze miejsce zajmują oczywiście zgony, później chrzty, a na końcu śluby, bo te ostatnie z reguły uzależnione są od zdolności matematycznych samego spisującego).
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz

Zapraszam na mojego bloga genealogicznego :
http://przodkowieztamtychlat.blogspot.com/
Awatar użytkownika
e_karczmarczyk

Sympatyk

Wiek pra...dziadka

W archiwum nie ma, w parafii na razie nie pytałam.

W akcie nie jest napisane, skąd ksiądz wziął dane. Myślę, że raczej z metryki, ale skoro nie ma alegat...
Pozdrawiam, Ela
Podmagórscy,Jarosińscy,Nasińscy,Olszańscy,Zarzyccy,Cieślik,Gąsiorowscy,Brylscy,Żelaśkiewicz, Laskowscy-Kieleckie; Kraus, Tokarscy, Szwarling, Puzygier, Peszko, Mach-Łańcut; Michalewicz,Tkaczuk,Czajkowscy-Ukraina
Wiktor_Witek

Sympatyk

Wiek pra...dziadka

Post autor: Wiktor_Witek »

Dzień dobry Elu,

ja mam podobny problem z ewentualnym postarzeniem o 10 lat panny młodej. W odróżnieniu od Ciebie mam może niestety mniej dowodów, że to właśnie ta osoba, jednak wiele by za tym przemawiało. I pdobnie jak Ty zastanawiam się czy to możliwe, żeby ksiądz uznał 19 letnią dziewczynę za 29 letnią. Tutaj wątek: http://genealodzy.pl/index.php?name=PNp ... highlight=

Serdeczne pozdrowienia

Wiktor
Piotr Wolski x Zuzanna Smardzewska ok. 1770 [tylko chrzest 1 syna Warszawa, św. Jan 1776 księgi brak!;-)]. Bogumił (Gottlieb) Stenzel z par. Gradzanowo x Dorota Abram (Abraham) ślub 1827-28 północne Mazowsze?
Awatar użytkownika
e_karczmarczyk

Sympatyk

Wiek pra...dziadka (ważne, żeby pójść dalej)

Podobno ksiądz w Chrobrzu często się mylił, więc może mam rację, że właśnie o 10 lat w tym przypadku. Ale jest jeszcze druga wątpliwość, o której pisałam w innym wątku:
http://genealodzy.pl/index.php?name=PNp ... highlight=

Czy faktycznie Michał urodził się w Piekoszowie?

Bo jeśli tak, to dopiero mam zagwozdkę! Nie ma tam Podmagórskiego w tych latach, jest za to Czarnogórski! I też syn Krzysztofa i Heleny. Gdyby jeszcze było choć nazwisko panieńskie matki albo zawód rodziców...
Pozdrawiam, Ela
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”