Gdzie szukać akt

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Duda_Edyta

Sympatyk

Gdzie szukać akt

Post autor: Duda_Edyta »

Temat:"utknęłam :("
Witam
Proszę o podpowiedź.
Moja prababcia Marianna Ochenduszko córka Wincentego i Franciszki z domu Sieradzkiej urodziła się 7 listopada 1900 roku w Sudole. ( tak wynika z aktu zgonu) Sprawdziłam w AP Kielce wszystkie księgi metryklane Jędrzejowa począwszy od 1900 roku, aż do 1911 i nic :( nie ma tam ani jej aktu urodzenia, ani jej rodzeństwa, a było ich prawdopodobnie ośmioro). W tych latach w Jędrzejowie w ogóle nie występuje wsród urodzonych takie nazwisko. Dotarłam do aktu urodzenia mojej babci, gdzie nazwisko pisane już jest Ochęduszko ( 1927 rok Zaryszyn, gm Książ Mały). Sprawdzałam w Geneszukacz. Nazwisko takie występuje w Działoszycach. Czy jest możliwa pomyłka w miejscowości urodzenia zapisana w akcie zgonu? Nie wiem zupełnie gdzie mam zacząć poszukiwania, brak mi punktu "zaczepienia" :(
Będę wdzięczna za sugestie
Pozdrawiam
Edyta
Marynicz_Marcin

Sympatyk
Mistrz

utknęłam :(

Post autor: Marynicz_Marcin »

Witaj Edyto,
metryki zgonu są z reguły traktowane z największym przymrużeniem oka.
Kiedy prababcia zmarła ? Czy masz akt ślubu prababci ?

Skorowidz Królestwa Polskiego z 1877r. podaje dwie miejscowości:
jedna należała do parafii Jędrzejów, druga zaś do parafii w Dzierząźni :)
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz

Zapraszam na mojego bloga genealogicznego :
http://przodkowieztamtychlat.blogspot.com/
Duda_Edyta

Sympatyk

Witaj
Prababcia zmarła 1981 roku w Kielcach. Mam również akty zgonu jej rodziców, też w Kielcach, a dokładnie w parafii Białogon. Nie wiem skąd pochodzą, z Kielc zapewne nie, bo przeszukałam już księgi pod kątem takiego nazwiska i nic.
Do aktu ślubu prababci jeszcze nie dotarłam, ale wiem, że mąż prababci ( nie jest ojcem dziecka, nazwiska ojca nigdy prababcia nie ujawniła) urodził się w 1905 roku w Piotrkowicach gmina Wodzisław, a więc te tereny. Dotarłam do jego aktu urodzenia, ale nie ma tam wzmianki o ślubie:(
Przypuszczam, że ślub brali właśnie w Zaryszynie. Z informacji rodzinnych wynika, że prababcia brała ślub, kiedy babcia była małym dzieckiem. Kiedy urodziła się moja babcia służyła w dworze w Zaryszynie.
Babcia zmarła, kiedy mój tato miał 9 lat, więc nie mam wiele informacji na temat jej rodziny.

Edyta
Ostatnio zmieniony ndz 26 maja 2013, 19:18 przez Duda_Edyta, łącznie zmieniany 1 raz.
Marynicz_Marcin

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Marynicz_Marcin »

Witaj ponownie,
kiedy zmarli rodzice prababci Marianny? Czy w metrykach tych są dane o rodzicach i ewentualnie o miejscu urodzenia?
Piszesz, że mąż prababci nie był ojcem dziecka - a znasz prawdziwego? Może jednak to było jego dziecko, które uznał za swoje w momencie zawarcia związku małżeńskiego?
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz

Zapraszam na mojego bloga genealogicznego :
http://przodkowieztamtychlat.blogspot.com/
Duda_Edyta

Sympatyk

Nazwiska ojca dziecka nigdy nie ujawniła. Kiedy babcia się urodziła, jej matka pracowała w dworze w Zaryszynie jako służąca, natomiast jej przyszły mąż Piotr Frankiewicz był tam stajennym i to właśnie dziedzic kazał mu wziąć ślub z prababcią. Nigdy tego nie ukrywała ( to wiem z opowieści rodzinnych) Zaraz po ślubie opuścili Zaryszyn. Opuszczając dwór zostali bardzo bogato "wywianowani" Mogę się tylko domyślać, kto mógł być ojcem babci. Babcia miała panieńskie nazwisko matki. Jej ojciec Wincenty był synem Błażeja i Marianny z Walasów. Zmarł w Sitkówce w 1936 roku. Matka Franciszka była córką Jana Sieradzkiego i Wiktorii z Chełmów ( dokładnie taka jest pisownia w akcie zgonu z 1941 roku. Niestety nie ma danych odnośnie miejsca urodzenia :( Wiem też, że jeden z braci prababci Marianny prawdopodobnie mieszkał w Potoku k. Jędrzejowa.
Sawicki_Julian

Sympatyk

Post autor: Sawicki_Julian »

Witam Edyto, wieś o nazwie Sudół jest też pod samym Ostrowcem, ale od strony Bałtowa. Gdzie mogą być metryki tej wsi nie mam pojęcia, domyślam się ze w roku 1900 była daleko od tego miasta, trzeba by szukać metryki w Ostrowcu może u Św. Michała, bo ten kościół jest najstarszy od tej strony wsi Sudół, drugi jest w Denkowie tak samo stary kościół, ( obecnie jest chyba 13 w Ostrowcu), lub szukać w Bałtowie, to najbliższa wieś dla Sudołu ze starym kościołem ; pozdrawiam - Julian
Tekla

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Tekla »

Witaj Edytko! Z nazwiskiem Ochenduszko zetknęłam się w Pieczonogach gmina i chyba parafia Pałecznica, a tej okolicy jest też miejscowość o nazwie Sudół lub bardzo podobnie. Sprawdź ten ślad. Metryki mogą być AD Kielce w GENBAZIE.
Pozdrawiam i życzę powodzenia Tekla
Urszula_Pogoń

Sympatyk
Mistrz
Kontakt:

Post autor: Urszula_Pogoń »

Być może sprawa jest już dawno nieaktualna, ale...
w parafii Dzierążnia znajduje się akt ur. Marianny Ochędusko, c. Wincentego i Franciszki z d. Saracka (akt nr 92). W 1900 roku Wincenty miał lat 24, a Franciszka 22.
W Skalbmierzu natomiast w 1876 roku ochrzczona została jakaś Franciszka Saracka, córka Jana i Wiktorii z d. Hałun (cyt. za geneteką), wg aktu Wiktorii z Chałonów. Wydaje się, że to może być akt chrztu Franciszki Sieradzkiej, c. Jana i Wiktorii z d. Chełm.
Również w Skalbmierzu znajduje się akt chrztu Wincentego Ochędużko, s. Błażeja i Marianny z Walasów.
Jeśli tak, to aktu ślubu Wincentego i Franciszki taż trzeba szukać w Skalbmierzu. Niestety w metrykach są braki w latach. Tylko parafia pozostaje.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”