Czarnocin, parafia Wniebowzięcia NMP

Wątki tworzone z pozycji Moduł Katalog Zasobów Metrykalnych > Dodaj Parafię ... ; pozycja „Nasze parafie” (Poszukuję w Parafii..)

Moderatorzy: maria.j.nie, Galinski_Wojciech, adamgen

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Komentarze

Sympatyk
Nowicjusz

Czarnocin, parafia Wniebowzięcia NMP

Post autor: Komentarze »

Ten wątek zawiera informacje na temat <A HREF="modules.php?op=modload&name=Katalog&file=index&req=details&pid=1223&ez=2 target=_top">tej parafii</A>
AdamKrawczyk

Sympatyk

Post autor: AdamKrawczyk »

Witam.Parafia Czarnocin pod wezwaniem NMP to par.mojego taty Edwarda,dziadka Władysława,pra.Andrzeja,2pra.Filipa i 3 pra.Wojciecha.
Pozdrawia Adam Krawczyk.
Awatar użytkownika
annastregiel

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: annastregiel »

Witam.

Parafia Czarnocin to parafia mojej Prababci, Mamy mojej Babci po kądzieli.

Prababcia to Agnieszka Kubasik z Miksów (1864-1939).
Jej rodzice - Bartłomiej Miksa, s. Jana Misy i Ludwiki z Sobierajów i Katarzyna Płachta, c. Tomasza Płachty i Rozalii z Kapków.
Tomasz Płachta to syn Jacentego (1766-1848) i Brygidy z Biernatów (1781-1849).
Rozalia Kapka jest córką Pawła Kapki (ok. 1783-1843), s. Adama i Kunegundy z Pełków i Urszuli z Tomów.

Rodziny Płachtów, Miksów, Kapków, Tomów mieszkały w Biskupiej Woli i w Tychowie.
Brat mojej praprababci Rozalii z Kapków - Franciszek Kapka ożenił się z Katarzyną z Krawców. Mieli córkę Mariannę, ur. w 1869 r.
Może tutaj jest połączenie z przodkami Pana Taty?
Pozdrawiam.
Anna Stręgiel
Poszukuję:
-aktu ur. Antoniego Rudnickiego, s. Stefana, ok. 1805, ok. Kalisza, Ostrowa Wlkp.
- rodziców Stefana Rudnickiego (ok. 1780-1845), ekonoma w majątkach k. Ostrowa Wlk. męża Józefy ze Skarzyńskich, ślub - par. Tursko w 1804 r.
AdamKrawczyk

Sympatyk

Witam.W/g mojej dotychczasowej wiedzy rodzina Krawców nie ma powiązania z rodziną Krawczyków [wśród obecnie żyjących tak].
Natomiast rodziny Płachtów,Kapków,Tomów do dziś występują w Tychowie.A czy otrzymała p.wiadomość odnośnie Sobierajczyków
z par. Srock.Pozdrawia Adam K.
Awatar użytkownika
Bożena_Kaźmierczak

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Bożena_Kaźmierczak »

Witam,
siostra mojego pradziadka Jadwiga Teresa Rudzka ur. w 1863r. po ślubie [nie wiem z kim, nie wiem kiedy ślub] zamieszkała w parafii Czarnocin.
Pozdrawiam.
Dorota
Awatar użytkownika
annastregiel

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: annastregiel »

Witam.

Doroto,
czy wiesz, w której wiosce zamieszkała?

Anna S.
Poszukuję:
-aktu ur. Antoniego Rudnickiego, s. Stefana, ok. 1805, ok. Kalisza, Ostrowa Wlkp.
- rodziców Stefana Rudnickiego (ok. 1780-1845), ekonoma w majątkach k. Ostrowa Wlk. męża Józefy ze Skarzyńskich, ślub - par. Tursko w 1804 r.
Awatar użytkownika
Bożena_Kaźmierczak

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Bożena_Kaźmierczak »

Witam.
Nie wiem w której wiosce zamieszkała.
Pozdrawiam - Dorota
Awatar użytkownika
Berendzik_Malgorzata

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Berendzik_Malgorzata »

Parafia Czarnocin to rodzinna parafia mojego teścia.
Jest on spokrewniony z Anią Stręgiel.

Wspomnieni przez Anię Jacenty i Brygida z Biernatów Płachtowie to 4xpradziadkowie mojego męża. Ich córka, Petronela Płachta (~1805-1879) wyszła za mąż za Józefa Krawca.
Mieli oni na pewno dwoje dzieci - Katarzynę Krawiec (1828-?), wyszła za mąż za Franciszka Kapkę (losów ich jeszcze nie rozwiązałam) oraz Antoniego Krawca (~1840-?), ożenił się z 1) Józefą Szymurajda (1839-1867), 2) Marianną Burda (1848-?) - była córką Antoniego i Julianny zd. Galia.
Natomiast córką Antoniego i Marianny Krawców była Ewa Krawiec (1892-1982), późniejsza żona Franciszka Berendzika (1885-?), syna Balcera i Marianny zd. Kręzel.

Właśnie doczytałam, że wspomniane małżeństwo Franciszka i Katarzyny Kapków to również rodzina Ani S. :-)

Pozdrawiam,
Gosia
Ostatnio zmieniony pn 16 mar 2015, 19:56 przez Berendzik_Malgorzata, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
ofski

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: ofski »

Kłaniam się nisko
Też mam przodków żyjących niegdyś w obrębie parafii Czarnocin
a dokładniej sprzed 1852 roku Kapków i Galiów z Tychowa oraz jeszcze wcześniej prawdopodobnie kogoś z Pielesiaków i Smyczków
Krzysztof
Awatar użytkownika
Berendzik_Malgorzata

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Berendzik_Malgorzata »

Krzysztofie, szukaj, szukaj, a może się okaże, że jesteśmy jedną wielką rodziną ;-)

Pozdrawiam,
Gosia
Jaskuła_Andrzej

Sympatyk

Post autor: Jaskuła_Andrzej »

Czy w tej parafii w połowie XVIII w. pojawia się nazwisko Kaczkowski? Być może Apolonia Kaczkowska jest w tej parafii urodzona. Jest to to żona Grzegorza Jaskuły z Żywocina. Oboje mogli żyć w latach 1730-1812 a ślub w okolicy roku 1760. Niestety do żadnej z tych osób nie mam pewnej daty.
AdamKrawczyk

Sympatyk

Witam.Jak odszukać akt ur. z 23.09.1819 r.Brygidy Kowary c.Joannesa i Cathariny Pikul z geneteki,w metrykach.Pozdrawia Adam K.
stosiedem

Sympatyk

Post autor: stosiedem »

Na starej wersji strony parafii Czarnocin zamieszczony był spis zmarłych? pochowanych? od 1971 roku:
https://web.archive.org/web/20150307081 ... dex.php/zm
Może ktoś posiada w swoich zasobach te dane zarchiwizowane, albo ma jakiś pomysł jak te dane odnaleźć? Na archive.org chyba nie zostały zachowane.
Barbara
ODPOWIEDZ

Wróć do „Katalog Zasobów Metrykalnych - Nasze Parafie”