Proszę o identyfikację metryk

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
Batogowski_Sergij

Sympatyk

Post autor: Batogowski_Sergij »

Dzień dobry mam na imię Sergij, jestem z Ukrainy. Z Archiwum Państwowego w Lublinie dostałem 2 metryki:

1) Akt urodzenia Katarzyny Steciuk za rok 1868, według tego aktu jej rodzicami byli Mikołaj Steciuk, KOWAL lat 40 i Tekla z Migasiewiczów lat 36 mieszkających we wsi Gródek-nad-Bugiem (To jest wieś obok Hrubieszowa).

2)Akt Małżeństwa Steciuków za rok 1852, według tego dokumentu biorą szlub Mikołaj Steciuk, KOWAL lat 24 mieszkającego w Hrubieszowie i Tekla Migasowna lat 24.

Chcę dowiedzieć się, czy w 1-m i w 2-m dokumencie może być napisano o tych samych ludziach Mikołaja Steciuka i Tekli Migas (Migasiewicz)?

W obu dokumentach zapisany jeden rodzaj działalności Mikołaja Steciuka - Kowal oraz wiek Mikołaja jednakowy. Ale na 3-4 lata różnisię wiek Tekli, i nazwisko Tekli też jest rózne - Migas i Migasiewicz. Adres zamieszkania Mikołaja też różni się Hrubieszów i Grudek nad Bugiem, choć Grudek nad Bugiem to jest wieś koło Hrubieszowa. Otóż czy mogą to być Ci sami ludzie?
Wojciechowski_Michal

Sympatyk

Post autor: Wojciechowski_Michal »

Chyba nikt nie odpowie Ci na to pytanie na 100% ale wygląda to prawdopodobnie. Błędy się zdarzały a kobiety lubią zanizać swój wiek. ;-) Szukaj innych metryk.

Pozdr.
Michał
Awatar użytkownika
MonikaNJ

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: MonikaNJ »

Witam,
moim zdaniem to są te same osoby. Nazwisko Tekli zapisał ksiądz tak jak mu podano a mogli je wymawiać różnie. Ważniejsze jest to co w akcie małżeństwa - bo najbardziej wiarygodne dane. Do ślubu trzeba było przedstawić metrykę chrztu-urodzenia.
Tekla Migasówna córka Migasa lat 24. W aktach urodzenia trzeba brać poprawkę +-5 lat na podany wiek rodziców.
Mikołaj w 1852 roku mógł mieszkać w Hrubieszowie a potem przeprowadzić się do Grudka nad Bugiem, gdzie mieszkał w 1868 roku.
pozdrawiam monika
Ps. przykład z mojej rodziny rodzi się Katarzyna Wróbel-ślub bierze Katarzyna Wróblówna-przy pierwszym dziecku Katarzyna Wróblaszczanka- umiera Katarzyna Wróblewska.
Wiktor_Witek

Sympatyk

Post autor: Wiktor_Witek »

Tak, wygląda na te same osoby, a nazwisko Migasiewicz to trochę "upiększona" wersja nazwiska Migas. Bardzo często się spotykało takie zmiany wersji nazwiska na tych terenach i nie tylko.

Pozdrowienia

Wiktor
Piotr Wolski x Zuzanna Smardzewska ok. 1770 [tylko chrzest 1 syna Warszawa, św. Jan 1776 księgi brak!;-)]. Bogumił (Gottlieb) Stenzel z par. Gradzanowo x Dorota Abram (Abraham) ślub 1827-28 północne Mazowsze?
Awatar użytkownika
Batogowski_Sergij

Sympatyk

Re: Proszę o identyfikację metryk

Post autor: Batogowski_Sergij »

Wojciechowski_Michal pisze:Chyba nikt nie odpowie Ci na to pytanie na 100% ale wygląda to prawdopodobnie. Błędy się zdarzały a kobiety lubią zanizać swój wiek. ;-) Szukaj innych metryk.

Pozdr.
Michał
Bardzo dziękuję Panu za odpowiedź.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”