zapisy metrykalne

Wszystkie sprawy związane z naszą pasją, w tym: FAQ - często zadawane pytania

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
genealog1981

Sympatyk

zapisy metrykalne

Post autor: genealog1981 »

witam wszystkich,

Zastanawiam sie jak daleko mozna siegnac z poszukiwaniami genealogicznymi.
Z tego co czytalem to zapisy metrykalne zostaly prowadzone od konca 16-tego wieku.
A jakby tak sie chcialo dalej w czas siegnac to jak to wtedy zrealizowac.
Archeologiczne badania???????

pozdrawiam,

genealog1981
Awatar użytkownika
Thomeck

Nieaktywny

zapisy metrykalne

Post autor: Thomeck »

Ale to ciężko tak generalnie odpowiedzieć na takie pytanie. Są parafie, gdzie zachowały się księgi tylko od któregoś tam roku i wcześniej nie ma żadnych innych materiałów (w końcu wojny zrobiły swoje).
Nie bardzo jestem sobie w stanie wyobrazić co miały by weryfikować badanie archeologiczne. Potrzebujesz źródeł mogących poświadczyć istnienie odpowiednich związków interpersonalnych (filiacji, koicji). Czy archeologia jest w stanie dać konkretną odpowiedź na pytanie o relacje między X a Y? Może się nie znam, ale nie sądzę.
Po prostu - trzeba się pogodzić z istnieniem jakiejś bliżej niesprecyzowanej cezury czasowej, przed którą nie można ustalić pewnych powiązań. Wyjątkiem mogą być np. rody panujące itp.
Ale wywód zwykłego śmiertelnika doprowadzony wstecz do XVII w. czasem i tak bywa już niemałym osiągnięciem (np. mój urywałby się w gdzieś na przełomie XVII i XVIII w. gdyby nie krewny, który przed wojną zbadał dokumenty wywiezione przez Niemców Bóg wie gdzie - doszedł do XVI w.)

Aczkolwiek ja się nie znam :wink: mogę się mylić. Proszę o opinię kogoś z większym doświadczeniem.
Tomek Prusek
Awatar użytkownika
Bartek_M

Członek PTG
Adept
Podziękował: 1 time
Otrzymał podziękowania: 8 times
Kontakt:

zapisy metrykalne

Post autor: Bartek_M »

Możesz zlecić badanie Y-DNA i mtDNA najstarszych żyjących przodków probanta, określić haplogrupy, pofantazjować z hipotezami epoki wędrówki ludów - tylko, czy to jeszcze genealogia...?

http://en.wikipedia.org/wiki/Haplogroup
Albin_Kożuchowski

Sympatyk
Mistrz

zapisy metrykalne

Post autor: Albin_Kożuchowski »

Witam. Właściwie niedawno zacząłem poszukiwania przodków, zgodnie zresztą z zasadami. Rozmowy z najstarszymi itd. Ale będąc w archiwum zobaczyłem, że są mikrofilmy z kopii ksiąg metrykalnych z lat 1808-1864. Zacząłem przeglądać mikrofilmy od najstarszych, czyli od 1808r. Przejrzałem już do roku 1828. Jakoś dziwnie się czuję, bo są wpisy dot. osób z "moim" nazwiskiem. Tylko mały problem, bo są to wpisy dot. zgonów, zawartych ślubów, są adnotacje, że osoby z takim nazwiskiem były rodzicami chrzestnymi i świadkami na ślubach. Ale w ciągu 20 lat nie ma ani jednego wpisu dot. chrztu. To dla mnie trochę dziwne. A może to jeszcze za krótki okres czasu, żeby wyciągać jakiekolwiek wnioski. Chociaż jeden wniosek nasuwa mi się po analizie zapisów chrztów z mojej wsi w przeglądanej parafii: chrzczone były dzieci tylko o "lepszych" nazwiskach. Chociaż tu może być jakaś zagadka. Ciekaw jestem opinii bardziej doświadczonych poszukiwaczy.Pozdrawiam AlbinKoz.
lopato

Sympatyk

zapisy metrykalne

Post autor: lopato »

Albinie być może twoi przodkowie przybyli do tej miejscowości i ich akty urodzenia/ chrztu / znajdują się w innych parafiach. Sprawdź w aktach zgonów lub ślubów gdzie się urodzili oni lub ich rodzice. Może być również taka sytuacja, że akurat ksiąg z tego okresu nie ma bo uległy zniszczeniu. Dobrze przeanalizuj każdy zapis i zapisz wszelkie dane tam zawarte.
Również początkująca tropicielka.
Pozdrawiam Beata
Albin_Kożuchowski

Sympatyk
Mistrz

zapisy metrykalne

Witam.

Chcę dodać kilka uwag na temat określania wieku w metrykach /szczególnie ślubów i zgonów/.

Wiek osób
był określany dość swobodnie, szczególnie w metrykach ślubnych i metrykach zgonu. Oto kilka przykładów:
1/ Michał Danisiewicz bierze ślub 1840-11-17 jako młodzian mający 22 lata, czyli powinien urodzić się ok. 1818r.
tenże sam Michał Danisiewicz bierze ślub 1858-04-20 jako wdowiec mający lat 35, czyli powinien urodzić się ok. 1823 r - więc jest już 5 lat różnicy. Dzieje się to w tej samej parafii. Czyli nikt wtedy nie sprawdzał chyba aktów urodzeń i innych dokumentów.
2/ Franciszek Ryszkiewicz bierze ślub 1853-11-22 jako 25-letni młodzieniec, a w rzeczywistości ma 31 lat /jest jego metryka chrztu z 1822-09-06/.
3/ zmarło dziecię Maryanna 1853-09-17 lat 2 mające. A to samo dziecię urodziło się 1850-07-30, czyli mające 3 latka. Przykładów jest dużo więcej. Świadczy to, że do zapisanego wieku osób w metrykach ślubu lub zgonu trzeba podchodzić z dużym dystansem.

Zauważyłem jeszcze jedną rzecz, nie jest ona związana z wiekiem. Otóż dużo kobiet umierało w wieku 30-40 lat. Wdowcy zbyt długo nie rozpaczali, bo już po 2-3 miesiącach ponownie żenili się. Raczej sytuacja ich do tego zmuszała, bo przeważnie mieli po lilkoro dzieci.
Pozdrawiam AlbinKoz.
Tomek1973

Sympatyk

zapisy metrykalne

Post autor: Tomek1973 »

W swoich poszukiwaniach natknąłem się na czterokrotnego małżonka, w tym trzykrotnego wdowca.
Trzecia żona Benedykta - Magdalena - zmarła 28 IX 1878 roku. Kilka dni później, 2 X zmarł syn Benedykta i Magdaleny Franciszek. Kolejny ślub Benedykta odbył się 27 X 1878 roku czyli niecały miesiąc po zgonie poprzedniej żony. Z tych wszystkich małżeństw urodziło się sześcioro dzieci, z których pięcioro zmarło nie dożywszy drugiego roku.

pozdrawiam - tomek
Awatar użytkownika
tomgart

Sympatyk

zapisy metrykalne

Post autor: tomgart »

Dane dotyczące wieku zapisywane były dośc swobodnie tolerancja +/- 5 lat to normalna rzecz. Podobnie rzecz się ma z szybkim ponownym ożenkiem, nastepował zazwyczaj bardzo szybko.
Albinie poszukiwania wg mnie raczej lepiej zacząć od poszukiwania od najmłodszych ksiąg - idzie wtedy znacznie szybciej.

Pozdrawiam
Tomasz
Albin_Kożuchowski

Sympatyk
Mistrz

Jeśli chodzi o poszukiwania, to już prawie wszystko się wyjaśniło. Podkreślam słowo prawie. Przejrzałem dostępne mikrofilmy z kopii ksiąg metrykalnych z lat 1808-1864. "Brak" przodków wynikał z faktu, że stan tych kopii pozostawiał wiele do życzenia /wilgoć zrobiła swoje/, a i przepisywanie z oryginałów nie było zbyt dokładne. Ponadto charakter pisma w "mojej" parafii-szok. Dlatego częste są luki. Ale najważniejsze rzeczy można było wyjaśnić, jak nie z metryk chrztów to ślubów lub zgonów. Teraz zaczęły się schody, bo dalsze poszukiwania muszę prowadzić w AA, a z tym nie jest najlepiej /niechęć do genealogów amatorów, oględnie mówiąc, odpowiedzialnych w tym AA za dostęp do ksiąg metrykalnych/. Ale muszę jakoś udźwignąć ten krzyż.
Pozdrawiam AlbinKoz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ja i Genealogia, wymiana doświadczeń”