POszukuje Wróblewskich , Głogowskich,Nowak ,

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Helak

POszukuje Wróblewskich , Głogowskich,Nowak ,

Post autor: Helak »

Witam serdecznie

poszukuje wszelkich informacji o :

Zarządzającym apteką (kierownik) jakiegoś lazaretu szpitala wojskowego w Nowogrodzie -Władysławie Fiodorowiczu (czyli synu Teodora) Wróblewskiego. Byl jego właścicielem w roku 1905r.

Informacji o rodzinie dr.prof.Stanisława Karola Władyczko ,neurologa zasłużonego dla Uniwersytetu Wileńskiego. W 1878-1902 ,pracował jako neurolog w Wilnie ,na ulicy Zygmuntowskiej 4.

Wiadomości o prapradziadku Głogowskim? ,został przed 1924r odznaczony "Odznaka Związku Oficerów Rezerwy , były to odznaczenia Legionistów <nie mogę na internecie znaleźć niczego na temat osób, nim odznaczonych>Mial rodzinę w Lublinie p.Romanowska ,oraz w Truskawcu w majątku niejakiej p.Anieli -Amnieli ?, odwiedzał ja w 1926,30'36'r. Czynny politycznie, brał udział w Wyprawie Wiedniowej Ku Czci J.Sobieskiego 9-14wrzesnia1933r, na pogrzebie "Serca J.Piłsudskiego",odwiedzał pułkowników miedzy innymi jakiegoś Czecha,zza granicy.

O Sobisławie Żyżniewskim?

Rodzina pochodzi prawdopodobnie od strony dziadka, Którego rodzina po 1917r wyjechała z Rosji, zmieniając nazwisko na Nowak.

Nie posiadam żadnych informacji, a kieruje sie jedynie nie podpisanymi zdjęciami z lat 1880 .
Zdjęcia pochodzą w większości z Moskwy,Nowgorodka oraz Mińska,Kijowa,Kowna,Truskawca oraz miejscowości Pocztów 1905r...
Fotografami byli miedzy innymi G.T.Trunow -Nadworny Fotograf Maksa I i Karola Serbskiego, Wielkiego Księcia Austriackiego, Księcia Mołdawii i Księcia Szwecji i Norwegii, ; M.Konarski również nadworny fotograf...J.Boretti , U.Kurbatow, P.Kotovski Kovno,I.Goldberg -A Kalouga? ;E.Owarenko? ,Fr.Opitz ;photographie Francaise dom Nikifora <bolszaja Franczeskaja?? > A. .Tłazaciev ...( :? przepraszam za moj rosyjski .

Byłabym wdzięczna za pomoc, gdyż z metryk itp które przeszukuje już drugi mc, nic nie wychodzi, są tam jedynie pojedyncze informacje, których nie mogę połączyć w jedna całość, bo za kazdym razem okazuje sie iż to zupełnie inne osoby...:((

Z powazaniem
Izabela Helak
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”