Gnojno k/ Kutna

Pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji o parafiach i miejscowościach

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Awatar użytkownika
Agnieszka_Wójcik

Sympatyk
Ekspert

Gnojno, ujezd gostyniński jaka to parafia ??

Post autor: Agnieszka_Wójcik »

Bardzo prosze o pomoc - może ktoś z forumowiczów bardziej się orientuje : Gnojnie, ujezd gostyniński jaka to parafia ?? wydawało mi się ( za radą jednego z forumowiczów ) ,ze to parafia Zambski potem że Obryte ale jednak nie znalazłam w żadnej z w/w parafii interesujących mnie aktów .
Agnieszka
kamilo86

Sympatyk
Mistrz

Gnojnie, ujezd gostyniński jaka to parafia ??

Post autor: kamilo86 »

Witaj,
może chodzi o Gnojno (Gnoyno Holendry) - miejscowość występuje w parafii Kutno oraz Łąkoszyn.

Pozdrawiam,
Kamil
Joanna_Lewicka

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Joanna_Lewicka »

Agnieszko,
skąd wiesz, że owo Gnojnie to powiat gostyniński?
Jest Gnojnie blisko parafii Zambski i Obryte, ale te wszystkie miejscowości leżą w pobliżu Pułtuska, a z Pułtuska do Gostynina jest około 130 km.
Jest też kilka miejscowości o zbliżonych nazwach, m.in. Gnojno koło Kutna (jak już napisał Kamil). Może wstawisz tutaj dokument, z którego odczytujesz nazwy?
Pozdrawiam-
Joanna
Awatar użytkownika
Agnieszka_Wójcik

Sympatyk
Ekspert

dziękuje za zainteresowanie tym tematem - a oto akt z którego wziełam dane miejscowosci Gnojno
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/7eb ... d5d33.html szukam właśnie aktu ur rzeczonego Andrzeja Szymańskiego i aktu ślubu jego rodziców Jana i Anny /z Dobrowolskich /Szymańskich
pozdrawiam serdecznie Agnieszka:)
pozdrawiam
Agnieszka Wójcik
Awatar użytkownika
ofski

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: ofski »

w akcie wyraźnie napisane jest Гнойно гостынскаго уезда
Gnojno gostyńskiego powiatu masz do wyboru 17 parafii
Krzysztof
Awatar użytkownika
Agnieszka_Wójcik

Sympatyk
Ekspert

Krzysztofie bardzo ci dziękuję za info. bardzo mi ona rozjaśniła sytuację :) teraz muszę tylko odnaleźć przynaleźność mojego Gnojna ,ale mam już chociaż jakiś przybliżony teren a więc trochę łatwiej w dalszych poszukiwaniach :)
pozdrawiam Agnieszka :)
pozdrawiam
Agnieszka Wójcik
Awatar użytkownika
kwroblewska

Sympatyk
Ekspert
Podziękował: 10 times
Otrzymał podziękowania: 13 times

Post autor: kwroblewska »

Akt jest z 1868r. Może jeszcze taki spis się przyda – skorowidz wydany w 1877r – miejscowości Gnojno str.168
http://www.sbc.org.pl/dlibra/docmetadat ... 4&from=FBC

___
Krystyna
Awatar użytkownika
Agnieszka_Wójcik

Sympatyk
Ekspert

Krystyno naprawdę bardzo mi pomogłaś jak widać prawda leży pośrodku z tego spisu wynika że moje poszukiwania mogę zawęzić do parafi Ostrowite/gub.Płocka, pow.Lipnowski ,gm.Kłokock/ lub Bobrowniki/gub.Płocka, pow.Lipnowski gm.Bobrowniki/ choć patrząc na to z tej perspektywy to skąd w akcie pojawił sie ten Gostynin a nie np Lipno ??..istnieje oczywiście mozliwosć że coś przeoczyłam , ale mam nadzieję że teraz jestem wreszcie u celu :)
pozdrawiam Agnieszka
pozdrawiam
Agnieszka Wójcik
Awatar użytkownika
Pieniążek_Stanisław

Nieaktywny
Mistrz

Post autor: Pieniążek_Stanisław »

Najbliższe Gnojno w okolicach Gostynina należało do parafii w Kutnie
Staszek
Awatar użytkownika
Agnieszka_Wójcik

Sympatyk
Ekspert

Staszku ogromnie dziękuję za podpowiedź- tych miejscowości jak widać jest kilka i kaźda wskazówka jest dla mnie bardzo istotna. W parafi Kutnowskiej znalazłam tylko akt Andrzeja Szymańskiego i pozostaje mi teraz zwrócić się tylko do AP Łódź o odpis by sprawdzić czy to mój Andrzej ..:)
ciepło pozdrawiam Agnieszka
pozdrawiam
Agnieszka Wójcik
Awatar użytkownika
Pawel2499

Sympatyk

Gnoienskie ?

Post autor: Pawel2499 »

witam serdecznie,
chciałbym prosić o pomoc w identyfikacji miejscowości,

w "moich" aktach z Parafii Rzymskokatolickiej w Kutnie przewija się miejscowość "Gnoińskie" ale z różnymi dodatkami np:

Gnojenskie Oberze - http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... 05-114.jpg - nr. 107 i 111

http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... 15-124.jpg - nr 123

http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... 54-159.jpg - nr 156

Garbarnia Gnojenska - http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... 78-183.jpg - nr 181

Gnoienskie - http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... 28-033.jpg nr 33

Myślałem że to może jakaś inna pisownia Gnojna, ale w ostatnim akcie wyżej widać Gnoyno wiec to musi być inna miejscowość, może ktoś w koleżanek i kolegów spotkał się z takim samym problemem?

pozdr. Paweł N.
Awatar użytkownika
ofski

Sympatyk
Nowicjusz

Gnoienskie ?

Post autor: ofski »

w załączonym przez Ciebie np.pierwszym linku wszystkie wymienione w aktach miejscowości w tym Gnojno są położone nieopodal Kutna
dzisiejsze Sójki to pewnie wówczas (Soyki)
Gnojno (Gnoyno)
Bociany (Bocieniec)
kiedyś Gnojenek lub inaczej Gnojenko
Krzysztof
Awatar użytkownika
Tadeusz_Wysocki

Członek PTG
Podziękował: 1 time
Kontakt:

Gnoienskie ?

Post autor: Tadeusz_Wysocki »

Tak, Krzysztof ma rację, Prof. Rymut i jego zespół w "Nazwy Miejscowe Polski Historia Pochodzenie Zmiany", tom III E-I, PAN Kraków 1999 podaje notowania nazw z dawnych wieków, może będzie użyteczne też dla innych:
Gnojno, wieś, dziś Gnojno i Gnojno-Parcel, gm. Kutno, 1399: Gnoyno, 1377: de Gnoyna, 1429: Gnoyno, 1579: Gnoino, 1792: Gnoino, 1827: Gnoyno, Gnoyno hollendry, 1881: Gnojno, 1921: Gnojno, 1980: Gnojno, Gnojno-Parcel - Współcześnie dwie wsi Gnojno i Gnojno-Parcel; człon odróżniający od "parcela", "parcelować" (wieś powstała zapewnie w wyniku parcelacji gruntów).
Rymut podaje nazwę Gnojenek gm. Kutno jako obecnie włączoną do Walentynowa.
Serdeczności, Tadeusz
Awatar użytkownika
Pawel2499

Sympatyk

Gnoienskie ?

Post autor: Pawel2499 »

czyli jak dobrze rozumiem Gnojenskie wymienione na "moich" aktach to wieś Gnojenek później włączona do Walentynowa?
a czy Gnojenskie Oberze oznaczać może jakąś oberże czyli karczmę, czy też to jakaś część wsi Gnojenek?
Awatar użytkownika
Tadeusz_Wysocki

Członek PTG
Podziękował: 1 time
Kontakt:

Gnoienskie ?

Post autor: Tadeusz_Wysocki »

Paweł,
no cóż, bez głębszych badań i w minutę mogę Ci przekazać tylko myśl taką: A to kłania się nisko polska gramatyka z przecudną deklinacją :) według mnie Twoje gniazdo to Gnojno - czyli Gnoyno w XIX w., osoba prowadząca księgi parafialne w Kutnie miała prawo używać deklinacji i opisywać dokładniej (ot, taka mała twórczość, wymóg administracyjny i rzecz cenna, czego doświadczamy przy innych parafiach), że miejsce urodzenia itd./dom był przy Gnojeńskiej Garbarni, czy Gnojeńskiej Oberży(?), itd. Rymut nie wyszczególnia nazw miejscowości typu Garbarnia Gnojeńska, itd., czyli należy wnosić, ze były to części tej miejscowości. I a propos Gnojenka, to było inne miejsce (teraz Walentynów), rzeczywiście dawniej notowane też jako Gnojenek, Gnoienka, i żeby było "łatwiej" w 1454 i 1511 jako Gnoyno parwa, Gnoyno (Sic?!).
Jak Ci te moje informacje od Rymuta pomogą to OK, jak Ci w badaniach zamieszają - przebacz ;)
Tadeusz
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję parafii, miejscowości”