Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję Nazwiska „Moje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin
Poszukuję kogoś z rodu Królikowskich, pochodzących ze Zduńskiej Woli (woj. łódzkie). A konkretnie Leona Królikowskiego, ur. 1895, zm. 1977. Walczył on podczas I wojny światowej.
Nie mogę znaleźć informacji o nim, ani za dużo o moim rodzie.
Z góry dziękuję za pomoc
Mam zagadkę, dla mnie, trudną do rozwiązania. Otóż mój 3xpradziadek, Walenty Królikowski, w 1818 r. żeni się z Heleną Niemojewską (Niemojowską też jest pisane) i w styczniu 1819 r. przychodzi na świat ich pierwszy syn, a mój prapradziadek Stanisław. Do 1818 r. Helena mieszka we wsi Kamostek, należącej do gminy Sędziejowice w powiecie łaskim. A już po 1832 r. mieszka w Okupie Wielkim, powiat łaski. Pytanie teraz mam takie: gdzie mogę znaleźć akt ślubu Heleny i Walentego? Szukałam w powiecie zduńskowolskim i łaskim i... nic! Nie mam już pojęcia gdzie szukać też aktu zgonu Walentego. Podpowiecie gdzie mogę na coś natrafić?
Będę wdzięczna za pomoc
Pozdrawiam, Cecilia
Szukam rodziny: Brajer, Kaczmarek, Kazek, Królikowscy, Maciejewscy oraz Woszczak ze Zduńskiej Woli i okolic.
Cecylio,
A może najpierw ty nam podpowiedz abyśmy nie powielali twojej pracy, jeśli szukałaś w pow. zduńskowolskim i łaskim to duzy obszar/wiele parafii musiałaś już przeszukać tzn. księgi i ASC jakich parafii przejrzałaś i nie znalazłaś interesujących cię akt?
Więc tak: mam akt ślubu Heleny Niemojewskiej z Walentym Królikowskim po łacinie z 1818 r w Zduńskiej Woli. W mieście tym rodzi się też ich pierwszy syn, Stanisław. Po 1832 r. lub do 1832 r. Helena mieszka prawdopodobnie w Okupie Wielkim.
Szukam rodziny: Brajer, Kaczmarek, Kazek, Królikowscy, Maciejewscy oraz Woszczak ze Zduńskiej Woli i okolic.