Kieleckie Parafie ewangelickie

Pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji o parafiach i miejscowościach

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

kronerhalina

Sympatyk
Mistrz

Post autor: kronerhalina »

Jestem pod wrażeniem Państwa wiedzy na temat ewangelików a szczególnie P.Tadeusza. http://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopic-t-24686.phtml
Wszyscy jednak piszecie o terenach północno-wschodnich a ewangelicy byli również na terenach obecnego woj.świętokrzyskiego.
Intresujące mnie miejscowości to Berezów obecnie Suchedniów i Jasiów, Samsonów i Tumlin koło Kielc a czas to przełom XVIII i XIX w.
Ludzie ci związani byli z przem.metalowym. Mieli pewnie gdzieś swój zbór.I tu moja prośba Może ktoś ma widzę na ten temat.Z góry dziękuję.Halina
Ewafra

Sympatyk
Podziękował: 1 time

Post autor: Ewafra »

Pierwszymi kieleckimi ewangelikami byli m.in. pracownicy-specjaliści rozwijającego się dynamicznie przemysłu górniczego i hutniczego, a od 1816 roku sprowadzeni z Niemiec profesorowie założonej właśnie przez ks. Stanisława Staszica Szkoły Akademiczno-Górniczej w Kielcach. W tym czasie nabożeństwa ewangelickie odprawiane były w mieszkaniach prywatnych bądź w wynajętej sali pałacu biskupiego. Obsługiwali je duchowni przybywający gościnnie z innych miejscowości. Dopiero, gdy w okolicach Łopuszna w latach 20-tych XIX w. powstało szereg wsi założonych przez kolonistów niemieckich wyznania ewangelickiego, pomyślano o założeniu w Kielcach Parafii Ewangelickiej.

Po kilku latach oczekiwań, dokładnie dnia 10 marca 1835 roku ówczesne władze wydały zezwolenie na budowę kościoła i domu parafialnego. Kościół poświęcono 3 grudnia 1837. Znalazł się on na działce podarowanej Parafii przez Jana Kellera – naczelnika poczty. W tym czasie w Kielcach pracowała już - wybrana znacznie wcześniej - Rada Parafialna, a w mieście przebywał zatrudniony na stałe duchowny. Istnienie Parafii stało się faktem.
Kościół zbudowano wg. projektu inż. arch. Karola Meyzera (członka ówczesnej Rady Parafialnej) w stylu klasycystycznym. W tym samym czasie wybudowano dom pastora na rogu ulic Sienkiewicza i Hipotecznej.
kronerhalina

Sympatyk
Mistrz

Dziękuję P.EWAFRA za podpowiedzi ale to nie rozwiązuje moich problemów.Moi przodkowie koloniści pojawiają się około 1790 .Z całą pewnością rodzą się nowi członkowie rodziny (są widoczni na początku XiX w jako świadkowie przy ślubach czy chrztach katolickich) ale nie ma tych faktów w aktach cywilnych.Pozdrawiam.Halina
Staporek_Kamil

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Staporek_Kamil »

W kilku aktach z początku XiX w w parafii Wąchock pojawiają się wzmianki o osobach pochodzących z terenu Saksonii bądź Austrii wyznania ewangielickiego. Nie natknąłem się na nazwisko Kroner
Kamil
Kamil Stąporek
Ewafra

Sympatyk

Pytanie dotyczyło parafii ewangelickich na terenie dzisiejszego województwa świętokrzyskiego. Odpowiedziałam więc, że nie było w tym czasie działającej parafii, ani w Kielcach, ani w Radomiu. W obu tych miastach parafie ewangelickie powstały w tym samym czasie. Nie mam pojęcia gdzie można szukać aktów urodzenia, ślubów wcześniejszych. Przypuszczam, że mogą je zawierać księgi najbliższej istniejącej parafii ewangelickiej. Trzeba by sprawdzić gdzie takowa była. Skąd do Kielc przyjeżdżali pastorzy, odprawiający nabożeństwa w prywatnych domach. Może, aż z Warszawy? Nie wiem, ale może warto by zasięgnąć języka w kielecko-radomskiej parafii ewangelickiej? Wiem, ze w księgach katolickich z kielecczyzny pojawiają się sporadycznie wpisy dotyczące luteranów.
Rozumiem, ze Piotr Kroner kosiarz zatrudniony w 1791 roku w Suchedniowie to Pani przodek i jego korzeni Pani szuka. Może warto też poszperać w papierach z osad przemysłowych ziemi koneckiej bo z tego co przeczytałam to uruchomienia fabryki w Suchedniowie podjęła się kompania Jacka Jezierskiego kasztelana łukawskiego, inwestora okręgu maleniecko-machorskiego. To oczywiście nie znaczy, że Pani przodek pracował wcześniej w Maleńcu, ale nie jest to też niemożliwe.

Ponoć najbliższe terytorialnie zbory w tym czasie były w Tomaszowie Rawskim, dziś Mazowieckim i Piotrkowie Trybunalskim.
kronerhalina

Sympatyk
Mistrz

Dzięki P.Kamilu.Akta z Wąchocka przejrzałam.I wnioski takie same jak Pana.Moich brak.Natomiast spotykamy się w innym miejscu.Hermanowie i Miernikowie to też moi przodkowie od strony mamy a witryna Tomasz Kroner to moja witryna.Pozdrawiam. A teraz do P.Ewy.Również bardzo dziękuję.Posiada Pani wiadomości o których nie miałam pojęcia.Ma Pani racje,że Piotr Kroner to mój przodek i jego szukam.Jego losy są w miarę czytelne.Fabryka Kos w Berezowie dzisiejszy Suchedniów a po połączeniu w Samsonowskich Fabrykach Metalowych.Umiera m.Jasiów parafia Tumlin w 1824 mając 73 lata.Jest akt zgonu.Skąd pochodził niestety nie wiem.Nie wiele wiem też na temat jego dzieci.Dopiero losy jego wnuka Józefa Kroner są wystarczająco czytelne.Jeszcze raz b.dziękuję.Pozdrawiam również.Halina
Ewafra

Sympatyk

Niestety nie jestem w stanie pomóc. Nie mam najmniejszego rozeznania w interesujących Panią kwestiach. Zainteresowało mnie to przyznam i mam nadzieję, że odezwie się ktoś bardziej zorientowany, kto będzie w stanie coś rozjaśnić.
Pozdrawiam i życzę miłego weekendu.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję parafii, miejscowości”