Witajcie!
Proszę was o pomoc w odnalezieniu rodziny w Ameryce.
Historia zaczęła się w ten sposób że siostra mojego pradziadka -Marya Wolak z d. Mroczek ur. 1891 r. - wyemigrowała ze swoim mężem Janem Wolak (John Wolak) na pokładzie Kronprinz Wilhelm w 1914 r. do Usa. Następne dokumenty jakie znalazłem jest to spis ludności w Munhall w Pensylwanii z 1940r. na którym jest cała rodzina w tym dziewięcioro dzieci:
-John Walsh
-Chester Wolak
-Walter Wolak
-Blanch Walsh
-Dorothy Walsh
-Elenor Walsh
-Valoria Walsh
-Kashmar Walsh
-Edward Walsh
Kolejnym znalezionym przeze mnie dokumentem jest pobór do wojska John'a Wolaka. Było to "4th registration of the State of Pennsylvania" i tutaj mój ślad się urywa. Posiadam także informacje na temat numerów:
nara publication number: M1951
arc identifier: 563728
film number: 2281810
digital folder: 004128735
image number: 03037
Pojawiają się także informacje na temat dokumentów w:
The church of the Jesus Christ of Latter-day Saints,
czy możecie mi pomóc w poszukiwaniu informacji ew. podać strony internetowe lub sposób w jaki mógłbym dostać się do dokumentów na temat mojej rodziny?
Poszukiwanie krewnych w USA
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
- Cwynar_Justyna

Witaj,
Na Family Search można znaleść pewne informacje na temat tych dzieci. Znalazłam ślub Waltera Wolaka z Mary Schick. Prawdopodobnie znalazłam również ślub Johna i Chestera (obydwa śluby po 1940 w Pennsylvanii).
Przy dziewięciorgu dzieci łatwiej jest szukać ich potomków, i większe szanse na odnalezienie ich.
Czy starałeś się poszukać na Facebook ludzi o nazwisku Wolak z Pennsylvanii? Można próbować pisac do wszystkich i zobaczyć czy ktoś odpisze.
Radzę też wejść na stronę www.stevemorse.org. Jest tam duzo linków do baz danych.
Pozdrowienia,
Justyna
Na Family Search można znaleść pewne informacje na temat tych dzieci. Znalazłam ślub Waltera Wolaka z Mary Schick. Prawdopodobnie znalazłam również ślub Johna i Chestera (obydwa śluby po 1940 w Pennsylvanii).
Przy dziewięciorgu dzieci łatwiej jest szukać ich potomków, i większe szanse na odnalezienie ich.
Czy starałeś się poszukać na Facebook ludzi o nazwisku Wolak z Pennsylvanii? Można próbować pisac do wszystkich i zobaczyć czy ktoś odpisze.
Radzę też wejść na stronę www.stevemorse.org. Jest tam duzo linków do baz danych.
Pozdrowienia,
Justyna
Witaj,
Jest juz watek na forum gdzie moza poprosic o pomoc w poszukiwaniu rodziny w Stanach Zjednoczonych:
Jak poszukiwać rodziny w USA? -Dostęp ...(cz.5)
Popros Joanne71 albo Krystyne o poszukanie informacji o rodzinie na www.ancestry.com . Krystyna ma subskrypcje na www.ancestry.com .
Pozdrawiam, Pomponik
Jest juz watek na forum gdzie moza poprosic o pomoc w poszukiwaniu rodziny w Stanach Zjednoczonych:
Jak poszukiwać rodziny w USA? -Dostęp ...(cz.5)
Popros Joanne71 albo Krystyne o poszukanie informacji o rodzinie na www.ancestry.com . Krystyna ma subskrypcje na www.ancestry.com .
Pozdrawiam, Pomponik