Niezgodnosci - akt urodzenia, akt slubu

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Dorota.C

Sympatyk

Post autor: Dorota.C »

Pisze tutaj na forum poniewaz odkryłam :) pewne niezgodnosci w swojej Rodzinie i może będzie ktos miał czas kto pomoże mi to rozwiązać.

Moja prababcia wIKTORIA zIELIŃSKA UR. 1890 ROKU wyszła za mąz za Michała KOWALIKA. Nie moge znalesc zadnego akto urodzenia ani smierci. Znalazłam numer aktu slubu tej pary numer 190/21 Niekrasów. Jednak nie ma tego aktu w zasobach. Mój dziadek urodził sie natomiast 04.11.1914 roku. Jakim cudem - 6 lat przed ich slubem???. Jego mama miałaby wtedy 24 lata. Nie mam także aktu urodzenia mojego dziadka Leona Kowalika poniewaz ani Osiek Niekrasow nie maja roku 1914.

Wiecm, że Michał Kowalik pochodzacy z Niekrasowa, zginął jak Dziadek mój miał 6 lat. Ale to chyba niemożliwe, ponieważ musiałby zginąc w 1920 roku czyli wtedy co babcia Wiktoria miała slub.... no chyba, że to był jej drugi mąz..... cos mi tutaj nie pasuje.

Bardzo prosze o pomoc. Dorota Ciesielska
Awatar użytkownika
Dampc_Kasia

Członek PTG
Adept

Post autor: Dampc_Kasia »

nie wiem, czy dobrze wszystko zrozumiałam i usystematyzowałam do dalszych rozważań:

chrzest prababci: 1890 0 Wiktoria Zieleńska Niekrasów - córka Michała (28 lat) i Łucji z Wiarów (24 lata) , ur. grudzień 1890 r. Matiaszów

ślub prababci: 1920 21 Michał Kowalik Wiktoria Zieleńska Niekrasów
ślub brała pod nazwiskiem panieńskim, więc raczej to jej pierwszy mąż, nie drugi...

pradziadek Michał Kowalik z Niekrasowa - zginął w 1920 r., po ślubie z Wiktorią
(aktu zgonu w parafii brak, więc pewnie zginął w wojnie "bolszewickiej"?)
może to ten chrzest:
1891 0 Michał Kowalik Niekrasów - syn Antoniego (26 lat) i Marianny z Hyciów (26 lat), ur. wrzesień 1891, Dąbrowa

jej syn - Twój dziadek - Leon Kowalik, ur. 04.11.1914 r.
- mógł być nieslubnym dzieckiem, które zosało uznane przez Michała Kowalika przy ślubie z prababcią...

ale to tylko pewna hipoteza:) aki przypadek miał miejsce w mojej rodzinie, ale na północy Polski:)
zapisek o uznaniu dziecka znajdował się w księdze kościelnej... ksiądz dopisał ojca - poprzednio zapis był "illegitimes" - nieślubne...

życzę owocnych dalszych poszukiwań...

pozdrawiam
Kasia
Dorota.C

Sympatyk

Kasiu wszystko się zgadza, może tylko sprostuje, że Ojciec dziadka - Michał Kowalik zginął w jakims wypadku w Wyszmontowie (podobno). Szukałam tam ale nic nie mam poniewaz nie mam daty zacepienia.

Michał Kowlaik musiał zginąć później, poniewaz jeszcze miał z Prababcia 2 synów i jeden Jan Kowalik - urodził się w 1927 roku.

A dlaczego nigdzie nie moge znalesc aktu urodzenia Dziadka Leona Kowalika?

Dorota Ciesielska
Awatar użytkownika
Dampc_Kasia

Członek PTG
Adept

Post autor: Dampc_Kasia »

W parafii Niekrasów był ochrzczony jeszcze jeden Michał Kowalik - ur. 1874, może w takim razie ten Michał zginął w 1920 r.?

szukałaś aktu urodzenia w archiwum diecezjalnym, albo w gminie - rok 1914 powinien jeszcze być w gminie (dopiero po 100 latach jest to przekazywane do archiwum państwowego)?

pozdrawiam
Kasia
Dorota.C

Sympatyk

A to widzisz - nie wiedziałam ale.. czy ten Michał w 1874 Mógl byc ojcem mojego dziadka? Napisze zaraz do Gminy Gdzie sie urodził ten starszyu Michał.

Dorota
Awatar użytkownika
dominikk

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: dominikk »

Pani Doroto,
przypuszczam, że Pani dziadek został ochrzczony jako Leon Zieliński, jednak nie można tego potwierdzić jeżeli brak jest rocznika 1914. Czy w akcie małżeństwa Michała i Wiktorii nie ma informacji o uznaniu Leona? Jeżeli Pani dziadek brał ślub w innej parafii niż się urodził może alegat coś powiedzą, jeżeli się zachowały?
Dorota.C

Sympatyk

Panie Dominiku nie bardzo orientuje sie z słownictwie i nie wiem co to jest "alegat" ;( zaraz bede szukała - tak jak Pan napisał - Leona Zielińskiego. Może jest tak jak Pan pisze. Aktu małzenstwa z 1920 roku tez nie moge znalesc. Pewnie jest jeszcze w USC w Niekrasowie poniewaz tak jak pisała Pani powyżej dopiero po 100 latach ksiegi sa przekazywane do Archiwum Państwowego.

Dorota
Marynicz_Marcin

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Marynicz_Marcin »

Doroto,
alegata jest to nazwa dokumentów załączanych do aktu małżeństwa (szczególnie jeśli np. ślub brała osoba ochrzczona w innej parafii, bo jeśli ślub miał miejsce w tej samej, co chrzest, to najprawdopodobniej w alegatach takiego aktu nie znajdziemy, chociaż i takie przypadki bywały :) ).
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz

Zapraszam na mojego bloga genealogicznego :
http://przodkowieztamtychlat.blogspot.com/
Dorota.C

Sympatyk

Panie Marcinie, czyli moje przypuszczenia dotyczące tego, że mój Dziadek był nieslubnym synem mojej Prababci - nigdy nie zostana wyjasnione?
Marynicz_Marcin

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Marynicz_Marcin »

Pani Doroto,
najpierw trzeba sprawdzić aktualnie możliwe do potwierdzenia/obalenia tropy. Skoro dziadek urodził się w 1914r., to musi mieć to jakieś potwierdzenie w dokumentach. W zależności od tego, kiedy zmarł dziadek (chyba, że jeszcze żyje), można sprawdzić teczkę dowodową. Jednak wszystko zależy od tego, czy jeśli dziadek zmarł, bo jeśli nastąpiło to kilkanaście lat do kilkudziesięciu, to szanse są nikłe (chociaż bywają przypadki, że zachowały się teczki z lat 50. XX wieku). Jeśli dziadek ślubował z babcią w innej parafii niż ta, w której się urodził, to warto podpytać o tzw. akta zbiorcze do tego aktu i tam powinien być odpis aktu urodzenia/chrztu. Jeśli dziadek faktycznie był dzieckiem nieślubnym, ale nosi nazwisko swojego ojca i rodzice wzięli ślub, to istnieje spora szansa, że zostało to odpowiednio odnotowane przy akcie urodzenia.
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz

Zapraszam na mojego bloga genealogicznego :
http://przodkowieztamtychlat.blogspot.com/
Dorota.C

Sympatyk

Witam Panie Marcinie.
Bardzo Panu dziękuje za tak szczegółowe naprowadzenie mnie na to jak mam dalej postepowac. Nie wiedziałam,. że są jakies teczki dowodowe. Dziadek mój zmarł w Staszowie w 1968 roku a pochowany został w Osieku. Bede pisac do Urzędów. Może cos znajdę.

Bardzo dziękuje. Dorota Ciesielska
Duda_Edyta

Sympatyk

Post autor: Duda_Edyta »

Pani Doroto
Istnieje jeszcze jedna możliwość. Pani dziadek mógł być zapisany w księdze w innym roku, niż rok jego urodzenia. W mojej rodzinie jest taki przypadek. W akcie zgonu ( od tego zaczęłam) data urodzenia podana jest styczeń 1922 :D Dziecko (zgodnie z aktem urodzenia) urodziło się w lutym 1925 roku, a akt urodzenia sporządzony jest w marcu 1927 roku. W tym przypadku dziecko było nieślubne. Kiedy szukałam tego aktu w USC, bardzo sympatyczny pan kierownik sprawdzał 7 lat od 1922 i odnalazł, za co jestem mu bardzo wdzięczna. Wszyskie dane się zgadzają, nie ma mowy o pomyłce :D
Pozdrawiam
Edyta
Dorota.C

Sympatyk

Pani Edytko, dziękuje za naprowadzenie mnie na to jak mam postepowac. Zaraz biore się za pisanie do urzędów. Może troszke mi to wszystko się wyjasni.

Dziękuje. Dorota
Duda_Edyta

Sympatyk

Post autor: Duda_Edyta »

Pani Doroto
U mnie zadziałał telefon do USC ( z racji tego, że miejscowość odległa) Na początek miła rozmowa z prośbą o odszukanie, podałam jak najwięcej znanych mi szczegółów. Pan kierownik powiedział, żebym zadzwoniła za dwa dni :D Kiedy okazało się, że ten akt jest, podał mi jego numer i dopiero wtedy napisałam podanie :D

Pozdrawiam i życzę powodzenia :D
Edyta
Dorota.C

Sympatyk

Jutro zadzwonie, ale dowiedziałam się że prawdopodobnie (przekaz rodzinny) mój dziadek Leon urodził się w Niemczech gdy jego Mama ( być może wtedy z Ojcem dziadka) była na robotach. Czy jest wogóle jakas szansa na znalezienie takiego aktu urodzenia>
Dorota
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”