Nuszczyński, Rosiak, Bylewski, Wąchnicki

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Lipińska_Elżbieta

Sympatyk

Nuszczyński, Rosiak, Bylewski, Wąchnicki

Post autor: Lipińska_Elżbieta »

T: "Koło, Kościelec, Grzegorzew, Janiszew, Dobrów, Kwiatków"

Poszukuję rodziców i rodzeństwa Feliksa Nuszczyńskiego, który urodził się w miejscowości Leszcze 29.09.1913 roku, a zginął w obozie koncentracyjnym w Luboniu (Poznań-Żabikowo) 29.04.1944 roku. Miał on żonę Helenę Annę zd. Łazińską i malutkiego syna Romana.

Szukam też informacji o Michale Rosiaku i Józefie Rosiak zd. Marciniak. Mieszkali w Kiełczewie (Smużnym? Czwartym?). Są pochowani na cmentarzu we Wrzącej Wielkiej. Zmarli w latach trzydziestych ubiegłego stulecia lub pod koniec lat dwudziestych. Pochodzili z parafii Dobrów lub Janiszew. Mogli mieszkać wcześniej w miejscowości Dąbrowa k/Koźmina. Nie mogę ustalić ich rodziców.

Szukam też informacji dot. daty śmierci Leonarda Bylewskiego, który mieszkał w Zabłociu (Janówku) k/Grzegorzewa. Zmarł on w 1936 lub 1937 roku w szpitalu w Kole. Jest pochowany na cmentarzu w Kole w grobie razem ze swoją siostrą Emilią Łopatką. Interesują mnie także informacje dot. rodziny Bylewskich z Ponętowa, Grzegorzewa, Gozdowa, Skobielic, Koła i okolic, a także potomków rodziny Kamedułów i potomków Antoniego Wąchnickiego - kowala z XIX wieku mieszkającego w Kościelcu: Scholastyki Bylewskiej (jej mąż miał na imię Stefan), Ludwika Wąchnickiego, Leonarda Wąchnickiego, Heleny i Stanisławy zd. Wąchnickich.

* temat zmieniony przez moderatora
pomponik

Sympatyk

Post autor: pomponik »

Witaj Ela,

Moj Nuszczynski sie urodzil okolo 1843 i bral slub 26 Czerwca 1864 z Marianna Szymurska (corka Jakoba i Marcyanny z domu Baginska Szymurscy) i przepuszczam ze mieszkali w wiosce Leszcze (metryka slubu 1864 Akt nr 8 w Genetece) bo w Leszczach urodzila im sie corka Jozefa, a czy mieli wiecej dzieci to jeszcze do tego nie dotarlam. Mam pare skorowidzow w jezyku rosijskim ktore ci moge wyslac, moze ci sie przydadza?

Mam tez Lazinskich w moim drzewku, ale o tym to juz ci podam na pw bo kuzynka jeszcze zyje.

Pozdrawiam, pomponik
Lipińska_Elżbieta

Sympatyk

Post autor: Lipińska_Elżbieta »

pomponik pisze:Witaj Ela,

Moj Nuszczynski sie urodzil okolo 1843 i bral slub 26 Czerwca 1864 z Marianna Szymurska (corka Jakoba i Marcyanny z domu Baginska Szymurscy) i przepuszczam ze mieszkali w wiosce Leszcze (metryka slubu 1864 Akt nr 8 w Genetece) bo w Leszczach urodzila im sie corka Jozefa, a czy mieli wiecej dzieci to jeszcze do tego nie dotarlam. Mam pare skorowidzow w jezyku rosijskim ktore ci moge wyslac, moze ci sie przydadza?

Mam tez Lazinskich w moim drzewku, ale o tym to juz ci podam na pw bo kuzynka jeszcze zyje.

Pozdrawiam, pomponik
Zauważyłam, że w obrębie Twoich poszukiwań leży wieś Złota. Ona też jest związana z Nuszczyńskimi i Łazińskimi. Tam urodził się syn wspomnianego Feliksa Nuszczyńskiego, który zginął w obozie zagłady. Wszystko wskazuje na to, że chodzi nam o tę samą rodzinę. Nazwisko Nuszczyński należy do niezbyt często występujących.
pomponik

Sympatyk

Post autor: pomponik »

Wybacz, ale zapomnialam napisac ze slub Jana Nuszcynskiego z Marianna Szymurska odbyl sie w parafi Bierzwiennej. a Marianny przyrodnego brata syn mieszkal w Zlotej.

Marianna byla akuszerka przy porodzie mojego dziadka Adam Krolikowskiego. Adama mama byla Marianny stryjeczna siostra.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”