Święte obrazy.

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Oskar_Tymczyszyn

Sympatyk

Święte obrazy.

Post autor: Oskar_Tymczyszyn »

Witam,
w moim posiadaniu znalazły się stare obrazy z wizerunkiem Matki Boskiej oraz Jezusa. Przedmioty te w rodzinie są podobno od bardzo dawna. Chciałbym się dowiedzieć czegoś więcej na ich temat. Czy ktoś się może orientuję ile mogą mieć lat ? Z jakiego mniej więcej roku pochodzą ? Kiedy mogły zostać wyprodukowane ? Obrazy są w oryginalnych ramach. Chcąc się trochę więcej o nich dowiedzieć szukałem podobnych w internecie, ale niestety nic nie znalazłem.

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/88a ... 48ae0.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/164 ... 9fb60.html

Z góry serdecznie dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam,
Oskar Tymczyszyn.
Awatar użytkownika
Komorowski_Longin

Sympatyk
Mistrz

Święte obrazy.

Post autor: Komorowski_Longin »

Witam
Te obrazy - reprodukcje pochodzą zapewne z okresu międzywojennego, pamiętam z dzieciństwa taki kpl. obrazów u mojej Babci.
Obrazy takie były bardzo popularne, w miejscowości mojej Babci niemal w każdym domu były takie (komplet) obrazy.

Pozdrawiam Longin.
Pozdrawiam Longin
Oskar_Tymczyszyn

Sympatyk

Święte obrazy.

Dziękuję za tak szybką odpowiedź. Czyli mam rozumieć, że obrazy pochodzą mniej więcej z okresu 1918-1939 ?

Pozdrawiam,
Oskar.
Awatar użytkownika
Aftanas_Jerzy

Sympatyk

Święte obrazy.

Post autor: Aftanas_Jerzy »

Takie oleodruki 'idą' na Allegro w cenie maks. do 100 zł.
Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
Oskar_Tymczyszyn

Sympatyk

Święte obrazy.

Szukałem na Allegro i nic podobnego nie znalazłem..

Oskar.
Awatar użytkownika
Aftanas_Jerzy

Sympatyk

Święte obrazy.

Post autor: Aftanas_Jerzy »

Proponuję zamieścić zdjęcia do identyfikacji przez specjalistów na portalu http://myvimu.com/thread/457-prosze-o-p ... ntyfikacji
Pożądane jest sfotografowanie po wyjęciu szybek, na których są różne odbicia.
Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
Awatar użytkownika
Komorowski_Longin

Sympatyk
Mistrz

Święte obrazy.

Dziękuję za poprawkę co do techniki, nieoceniony nie tylko z rusycystyki MISTRZ Jerzy Aftanas, takie obrazy można jeszcze znaleźć na strychach chałup, jak na przykład ta która jeszcze stoi w pobliżu Warszawy.
https://picasaweb.google.com/lh/photo/c ... directlink
https://picasaweb.google.com/lh/photo/f ... directlink
Pozdrawiam Longin.
Awatar użytkownika
adam.nojszewski

Sympatyk
Nowicjusz
Kontakt:

Święte obrazy.

Post autor: adam.nojszewski »

Wyjmij obrazki z ramek i zajrzyj pomiędzy warstwy, może jakiś skarb znajdziesz? Widziałem już landszaft podklejony starymi dokumentami, a w ramie lustra które kiedyś miałem była skrytka (niestety pusta).
pozdrawiam
Adam Nojszewski // @anojszewski // www.facebook.com/anojszewski
Wiktor_Witek

Sympatyk

Święte obrazy.

Post autor: Wiktor_Witek »

Fajne fotki tej chałupy. A co do skarbów, to też słyszałem osobiście historię o fotografii pradziadka z końca XIX w., która była schowana za jakimś świętym obrazem i z czasem zapomniana.

Pozdrowienia

Wiktor
Piotr Wolski x Zuzanna Smardzewska ok. 1770 [tylko chrzest 1 syna Warszawa, św. Jan 1776 księgi brak!;-)]. Bogumił (Gottlieb) Stenzel z par. Gradzanowo x Dorota Abram (Abraham) ślub 1827-28 północne Mazowsze?
Oskar_Tymczyszyn

Sympatyk

Święte obrazy.

No niestety, zajrzałem między warstwy i nic nie znalazłem.

Pozdrawiam,
Oskar.
Sawicki_Julian

Sympatyk

Święte obrazy.

Post autor: Sawicki_Julian »

Witam, u nas w Kieleckim w strych chałupach pod strzechą na pewno przedwojennych były taki święte obrazy w każdym domu, wisiały takie obrazy wsparte dolną krawędzią na dwóch gwoździach, a góra była uchylona od ściany na sznurku, tam wkładali za obraz poświęcone palmy, a na gwoździach wisiały poświęcone wianki. W latach około 1960 obraz z podobieństwem Matki Boskiej Częstochowskiej sam się odnawiał , sam widziałem takie dwa, wyglądały tak jakby ktoś pomalował ramki złotą farbą, ale na pewno nikt ich nie malował bo była na nich pajęczyna, o tym nigdzie nie pisali bo Boga w PZPR według nich nie było ; pozdrawiam - Julian
Awatar użytkownika
Komorowski_Longin

Sympatyk
Mistrz

Święte obrazy.

Witam
"Palec Boży" jest wszędzie a więc i w PZPR też był, odnawianie obrazów (nie tylko ram) w latach powojennych tak gdzieś do 1960 roku było dość powszechne, w małych miejscowościach najczęściej w dni targowe, a złodzieje mieli wyżerkę :wink: Byłem dzieciakiem i nieraz przeciskałem się między ciżbą gapiów aby coś zobaczyć, niestety nie udawało mi się, musiałem wierzyć że tak było.
Pozdrawiam Longin.
Sawicki_Julian

Sympatyk

Święte obrazy.

Witam Longin, opowiem historię o ostatnim Sekretarzu w pewnej gminie, jak to po jego wyborze na sekretarza przyjechali Towarzysze z powiatu do jego domu na kontrolę. Obejrzeli jego prywatny dom i mówią do jego żony be te obrazy świętych były pozdejmowane ze ścian, a na to żona sekretarza ; panowie obrazy są moje i w moim domu będą nadal wisieć, ja do biura Towarzysza Sekretarza nie zaglądam i nie nakazuje co ma tam wisieć ; pozdrawiam - Julian

Ps. - co zaś cudu z odnawianiem się obrazów to był znak - Palec Boży że szło na lepsze czasy dla Nas Polaków w jarzmie niewoli, w latach 70 ruch w fabrykach, w latach 80 studenci mówią głośno co myślą, a w 1989 był podział przy stole bez kantów na władzę ; raz my Solidarność, raz wy dawni towarzysze.
Awatar użytkownika
Komorowski_Longin

Sympatyk
Mistrz

Święte obrazy.

Witaj
...żeby to była chociaż ta Solidarność do której przystąpiło 10 milionów obywateli. Ale "My Naród" jak kiedyś słyszałem dajemy się mamić, wystrychnęli nas sojusznicy podczas wojny, mamili nas po wojnie. Pamiętam jak w latach 50- tych nasi zachodni przyjaciele prowadzili akcję zrzucania ulotek z balonów. Znaleźć taki balon to była gratka, z jedwabnej tkaniny szyto piękne bluzki. Udało mi się znaleźć taki balon z ulotkami, w treści tych ulotek była mowa o niejakim Panu Światło który s.......na zachód i od razu w/g zasad naszej wiary nawrócił się, jeśli ulotki były sprzed Wielkanocy to pisali; wkrótce będziemy dzielić się jajkiem, a jeśli po, to; wkrótce będziemy dzielić się opłatkiem... i tak to "mamienie" trwało i trwa nadal, a poniektórzy podpuszczeni tym mamieniem porywali się na różne akcje i szli do więzień, często ginęli bez śladu. To samo było z radiem "Wolna Europa" (wolna od kogo czego ?) obiecanki o jajku i opłatku, tylko nie spotkałem się z opracowaniem ile istnień ludzkich pochłonęły te obietnice i podpuszczania. Ile istnień pochłonęła wiara w ideę Solidarności, aż do stołu z jednym wielkim kantem.
Wiem że od świętych obrazów trochę to odbiegło ale nie mogłem się powstrzymać aby nie dorzucić swoich trzech groszy do Twojej wypowiedzi. Administratora przepraszam i proszę o usunięcie tego starego biadolenia.
Pozdrawiam Longin.
Ostatnio zmieniony sob 06 lip 2013, 14:34 przez Komorowski_Longin, łącznie zmieniany 1 raz.
Sawicki_Julian

Sympatyk

Święte obrazy.

Myślę Longin ze to nie takie biadolenie, ile smutna prawda np. z tym okrągłym stołem, to na pewno nie ma nic wspólnego ze świętymi obrazami, ale z nadzieją ze od jutra będziemy mądrzejsi z racji poznawania prawdy ; Julian
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”