Tajemnicze tabliczki

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
ManikowskaMonika

Sympatyk
Kontakt:

Tajemnicze tabliczki

Post autor: ManikowskaMonika »

Witam.

Mam problem, na starym domu rodzinnym znalazłam dwie tajemnicze tabliczki, niestety są w takim stanie że kazda próba zdjecia ich ze ściany grozi ich rozpadem, udało mi sie zrobić kilka zdjęc, są one chyba po niemiecku. Gdyby komuś udało się chociaż coś z nich przetłumaczyć bądż powiedzieć co to jest i z czym się to je, bede wdzięczna :)

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pel ... cb7eb.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pel ... 8c3c7.html

Pozdrawiam
Monik
Wiktor_Witek

Sympatyk

Post autor: Wiktor_Witek »

Westpreußische Feuersozietät. Tabliczki świadczyły o ubezpieczeniu domu od ognia. Niegdyś w większości krajów całej Europy umieszczano takie tabliczki na domu jako dowód ich ubezpieczenia. Te Twoje zapewne kiedyś były pokryte emalią i kolorowe.

Serdeczne pozdrowienia

Wiktor
Piotr Wolski x Zuzanna Smardzewska ok. 1770 [tylko chrzest 1 syna Warszawa, św. Jan 1776 księgi brak!;-)]. Bogumił (Gottlieb) Stenzel z par. Gradzanowo x Dorota Abram (Abraham) ślub 1827-28 północne Mazowsze?
Awatar użytkownika
ManikowskaMonika

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: ManikowskaMonika »

Bardzo dziękuje za odpowiedź :)

Pozdrawiam
Monik
Awatar użytkownika
Irena_Kaczmarek

Sympatyk
Ekspert