Wagner Norbert, Pawłowice pow. sochaczewski

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Zbigniew_Wagner

Wagner Norbert, Pawłowice pow. sochaczewski

Post autor: Zbigniew_Wagner »

T:"WAGNER NORBERT PAWŁOWICE POWIAT SOCHACZEWSKI"

Witam! Poszukuję informacji o Norbercie Wagner ,posiadam jedynie informację że miał żonę Mariannę z domu Łagida oraz dzieci:Józefa urodzonego 08.12.1893 w Chodakowie (obecnie Sochaczew),bliźnięta Michała,Antoninę urodzone 1905 roku w Pawłowicach powiat Sochaczewski.Niestety w zasobach forum i usc nie znalazłem żadnych informacji o jego pochodzeniu ,co mnie bardzo interesuje za wszelką pomoc i informację dziękuję! Zbyszek
Kluczyk_A

Sympatyk

Post autor: Kluczyk_A »

Masz któryś z tych aktów urodzenia? Jesteś w stanie określić wiek Norberta i Marianny? W którym USC, czego i w jakich latach szukałeś? Jeżeli ostatnie znane dzieci rodziły się w Pawłowicach to ja bym tam szukał ich aktów zgonu. A dokładniej w USC Teresin (telefon). Tylko może być ciężko określić potencjalny zakres lat w których zmarli. Mógłbyś poprosić o odszukanie aktu małżeństwa Antoniny w zakresie 1923-1930. A nuż się trafi i dowiesz się dzieki temu czy rodzice jeszcze żyli.
Zbigniew_Wagner

niestety to wszystkie dane które posiadam, a akty urodzenia dzieci Michała i Antoniny są w zasobach forum ale po rosyjsku i to dla mnie problem pozycja 72, http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... 67-072.jpg oraz pozycja 73, http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... 73-078.jpg .Zbyszek
Kluczyk_A

Sympatyk

Proszę nie traktować tego tłumaczenia jako wyroczni bo u mnie z rosyjskim średnio, i choć w aktach sobie w miarę radzę to mogłem coś przekręcić. Nie jestem pewien czy w pierwszym akcie pada imię Anton czy i tak chodzi o Antoniego, no i nazwiska to tak "w imię Pana" tłumaczę :) Data w nawiasie (późniejsza) to ta właściwa (aktualna) bo pierwsza to wg kalendarza Juliańskiego.

Par Pawłowice 72/1905
1. Działo się : Pawłowice 4 (17) września 1905 o godz. 1 po południu
2. Ojciec: Norbert Wagner 37 lat, służący z Pawłowic
3. Świadkowie: Antoni Siwala? 38 lat, Michał Woźniak 36 lat, obaj służący z Pawłowic
4. Dziecko: płci męskiej urodzone w Pawłowicach 28 sierpnia (10 września) tego roku o godz. 10 wieczorem
5. Matka: prawowita małżonka Maryanna z Łagydów 30 lat
6. Nadane imię : Michał
7. Chrzestni: Antoni Gołębiewski i Aniela Woźniak
8. Ochrzcił:
9. Margines: Michał Wagner zawarł związek małżeński z Józefą Nowakowską dnia 9/X-1927 roku w parafii Kozłowie Biskupim

W akcie 73/1905 w zasadzie to samo poza
Nadane imię : Antonina
Chrzestni: Andrzej Kowalski i Waleria Siwala

A ci Wagnerowie to w zasadzie Twoi bezpośredni przodkowie? W rodzinie nie ma kogo o nich wypytać? Bo ja staram się tak szacunkowo wypytywać kto kogo pamięta i czyj pogrzeb żeby w miarę możliwości odszukać grób albo zawęźić zakres poszukiwań.

Pozdrawiam,
Adrian
Zbigniew_Wagner

Norbert to mój pra pra dziadek i tutaj się ślady wszystkie się urywają nikt więcej nie jest w stanie nic powiedzieć z rodziny gdyż kilka pokoleń mineło.Dziękuję za przetłumaczenie .Zbyszek
Kluczyk_A

Sympatyk

Trochę przypadkiem znalezione ale to pewnie będzie jakaś rodzina. Czy razej, że nie przez przypadek Antoni jest chrzestnym a przez małżeństwo ;)

Indeks akt stanu cywilnego parafii Pawłowice - rok 1885 - 1905
Gołębiewski Wacław - - Antoni - Wiktoria Wagner - - 1905 - 45
Kowalski Stanisław - - Andrzej - Katarzyna Suwała - - 1905 - 1
Źródło:stankiewcze.com

Postaram się przetłumaczyć ten akt (tzn wypisać z niego co istotne), ale proszę o cierpliwość.

Edit. Wygląda na to że mi się "u" z "i" pomyliło i nazwisko w aktach to Suwała.

Chyba przyjrzę się bliżej chrzestnym w aktach własnych przodków.

Pozdrawiam,
Adrian
Kluczyk_A

Sympatyk

Czy Twoja rodzina Wagnerów ma coś wspólnego z Kozłowem Biskupim? Bo na cmentarzu widziałem tam trochę pomników z tym nazwiskiem.

Nizbyt gładko mi te tłumaczenie wyszło ale może kiedyś się przyda gdy uda Ci się ustalić pokrewieństwo Wiktorii.

Pawłowice 45/1905
1. Działo się : Pawłowice 29 Maja (11 Czerwca) 1905 o pierwszej po południu
2. Ojciec: Antoni Gołębiewski 36 lat służący? w Krubicielu?
3. Świadkowie: Józef Regulski? 38? i Jan ?? 30 lat obydwaj służący w Krubicielu
4. Dziecko: płci męskiej urodzone w Krubicielu 21 Maja (3 Czerwca) tego roku [1905]
5. Matka: Wiktoria z Wagnerów 34 lata
6. Nadane imię : Wacław
7. Chrzestni: Bartłomiej? i ?? Rogulska

Pozdrawiam,
Adrian
stanisław48

Sympatyk
Mistrz

Post autor: stanisław48 »

Witam,
Pozwolę sobie wtrącić sie do powyższego. W pobliżu Pawłowic była miejscowośc Krubice. Tam był majątek i tam mogli pracować wyżej wym,ienieni. Po reformie administracyjnej w latach 70 ub. wieku - nazwa Krubice zniknęła z map i teraz występuje tylko Podkampinos.

Pozdrawiam, Stanisław
zuzanna

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: zuzanna »

Norbert Wagner i Marianna Łagida wzięli ślub w Parafii Trojanów 30 lipca 1892 roku, akt nr 15 http://metryki.genbaza.com/genbaza,detail,89810,4
Norbert Wagner, kawaler, lat 25, dymisjonowany żołnierz, urodzony w Patokach, zamieszkały w Żukowie, służący,syn Antoniego i Franciszki Małeckiej, parobka w Zakrzewie i Marianna Łagida, panna, 16 lat, urodzona w Skotnikach, zamieszkała przy rodzicach, córka Józefa i Weroniki Kotlińskiej (???) parobków w Żukowie zamieszkałych.
Patoki - prawdopodobnie chodzi o wieś w parafii Kompina
Skotniki - wieś w parafii Mikołajew
Zakrzew - parafia Kozłów Biskupi
Pozdrawiam i życzę owocnych poszukiwań
Hania :D
Zbigniew_Wagner

Dziękuję bardzo za pomoc wszystkim na tym etapie zakończę już swe poszukiwania gdyż uzyskałem wyczerpujące informacje od Hanii :) :) Pozdrawiam i dziękuję.Zbyszek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”