Ojrzyński

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Tadeusz_Idzikowski

Sympatyk
Nowicjusz

Ojrzyński

Post autor: Tadeusz_Idzikowski »

Poszukuję potomków rodziny Ojrzyńskich z okolic Czerwińska n/Wisłą.
Najstarszy do którego dotarłem to Stanisław urodzony około 1750 r.
Pozdrawiam.
Tadeusz Idzikowski
Joanna_Lewicka

Sympatyk
Nowicjusz

Ojrzyński

Post autor: Joanna_Lewicka »

Witaj, Tadeuszu!
W moim drzewie występuje Maria Ludwika Bissen, która trzykrotnie wychodziła za mąż. Drugie małżeństwo, z Janem Józefem Ojrzyńskim, zakończyło się rozwodem w roku 1920 - na mocy Sądu Arcybiskupiego. Ten sam JJ Ojrzyński był dużo wcześniej, w roku 1873, świadkiem na ślubie jej siostry, Antoniny, z Adamem Hejbowiczem, a matką Adama była Eleonora z domu...(trudne do odczytania) chyba... Idzikowska.
Czy jesteś zainteresowany?
Pozdrawiam-
Joanna
Tadeusz_Idzikowski

Sympatyk
Nowicjusz

Ojrzyński

Post autor: Tadeusz_Idzikowski »

Witaj Joanno!
To już czasy późniejsze ale zbitka nazwisk ciekawa. Gdybyś miała dane skąd pochodził Jan Józef Ojrzyński i kogo był synem to jestem zainteresowany.
pozdrawiam
Tadeusz
pozdrawiam Tadeusz Idzikowski
Awatar użytkownika
tomczyk

Sympatyk
Adept
Kontakt:

Post autor: tomczyk »

Panie Tadeuszu!

Co prawda to inny kierunek, ale sporo Ojrzyńskich pisanych czasami przez "y", lub Orzyński jest parafii Pławno niedaleko Częstochowy.
Myślę oczywiście o XVIII wieku, księgi te są dostępne na Family Search.

pozdrawiam

Jacek Tomczyk
Joanna_Lewicka

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Joanna_Lewicka »

Tadeuszu!
Wiem niewiele więcej niż napisałam. Mogę jeszcze dodać, że Ojrzyński jako świadek jest określony mianem "obywatel" oraz to, że oba wspomniane śluby - Antoniny i Marii Ludwiki miały miejsce w Warszawie.
Pozdrawiam-
Joanna
Aquila

Sympatyk

Post autor: Aquila »

Panie Tadeuszu,

Możliwe, że mamy tego samego przodka na drzewie. Też mam Stanisława Ojrzyńskiego urodzonego w okolicy 1750 roku. Jeśli ma Pan (lub ktokolwiek inny) jakieś dodatkowe informacje to chętnie bym się dowiedział nieco więcej.

Znalazłem akt ślubu (1774) i zgonu (1795) Stanisława Ojrzyńskiego, męża Beaty/Bogumiły/Teofily Dzierżanowskiej, ale nic poza tym.
Pozdrawiam,
Mirek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”