Witam!
Przed paroma dniami pożyczyłem od siostry dziadka zdjęcie pradziadka i jego braci, ku mojemu zaskoczeniu na odwrocie zdjęcia zachowały się zapiski wykonane przez mojego pradziadka napisał w nich okoliczności i rok śmierci każdego z braci. Między innymi zapisek dotyczący śmierci najstarszego z braci Antoniego Wojciechowskiego ..." Antoni został aresztowany i zamordowany wraz z 8 mężczyznami z Janówki w 1914 "...
Problem polega na tym że szukałem jego aktu zgonu w parafii i USC w Komarowie Osadzie (lubelskie) i nie znalazłem . W posiadanych źródłach historycznych z tego rejonu nie wyczytałem ani o mogile , ani areszcie by istniał w Komarowie. Nie mam pojęcia gdzie zabierano aresztowanych i strącano, gdzie bym miał szukać jego aktu zgonu. Za jakiekolwiek sugestie i pomoc z góry dziękuję .
Adam Wojciechowski
Zapiski pradziadka na odwrocie zdjęcia.
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
-
a_j_wojciechowski

Adamie,
Napisz coś więcej o swoich "Wojciechowskich". W kręgu moich zainteresowań są również Wojciechowscy z Lubelszczyny, ale z okolic Jeziorzan (Łysobyk). Często jednak migrowali, więc kto wie, czy nie ma powiązania. Podaj proszę gdzie urodził się Antoni, w którym roku i koniecznie dane jego rodziców. Ew. również, czy był żonaty.
Pozdrawiam,
Andrzej Wojciechowski
Napisz coś więcej o swoich "Wojciechowskich". W kręgu moich zainteresowań są również Wojciechowscy z Lubelszczyny, ale z okolic Jeziorzan (Łysobyk). Często jednak migrowali, więc kto wie, czy nie ma powiązania. Podaj proszę gdzie urodził się Antoni, w którym roku i koniecznie dane jego rodziców. Ew. również, czy był żonaty.
Pozdrawiam,
Andrzej Wojciechowski
-
a_j_wojciechowski

Mój "prasrtyj" Antoni Wojciechowski urodził się w 02.04.1884 w Janówce (parafia Komarów) jako syn Antoniego Wojciechowskiego i Anny z domu Thor. Był żonaty (nie wiem z kim, brak aktu) miał jedną córkę z męża Szulakowską(brak aktu). O okolicznościach śmierci wiem tylko tyle co napisał na odwrocie mój pradziadek Feliks dlatego usiłuję się dowiedzieć gdzie skracono aresztowanych mężczyzn z Janówki. W 1914 roku prawdopodobnie musieli zrobić to Rosjanie lub Austriacy.
Pozdrawiam,
Adam Wojciechowski
Pozdrawiam,
Adam Wojciechowski
Poszukaj w aktach metrykalnych cyrkułu do którego należała Janówka w 1914 roku. Gdzie fakt tam akt. Sprawdziłbym też akta metrykalne twierdzy zamojskiej.
Andrzej
Andrzej