Witam Serdecznie,
Posiadam Akt urodzenia mojego 3x pradziadka Wilhelma, w którym jest informacja, że urodził się Prusach, w latach 1801- 1810. A od 1835 roku urodził się jemu pierwszy syn w Pułtusku, a następne dzieci w Nasielsku, w którym mieszkał aż do śmierci (um.: 1890 roku).
Mam prośbę do Państwa o udzielenie informacji dotyczącą Aktów metrykalnych w III Zaborze Pruskim, który zaczął się 1795 roku, prawdopodobnie w tym czasie jego rodzice zostali przesiedleni do zaboru pruskiego.
I od tego momentu zaczyna się mój problem kwestii miejsca urodzenia Wilhelma i miejsca zamieszkania jego rodziców. Być może Państwo udzielą mi pomocy, gdzie mam zacząć poszukiwać informacji o aktach metrykalnych utworzonych w III Zaborze Pruskim.
Pozdrawiam, Piotr
Poszukiwania Aktów metrykalnych w III Zaborze Pruskim
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
- 33szuwarek

Poszukiwania Aktów metrykalnych w III Zaborze Pruskim
Witam. Piotrze radzę sprawdzić co Prusy dostały po III zaborze.Może okazać się że nie trzeba było przesiedlenia aby mieszkając w okolicach Warszawy mieszkać pod zaborem pruskim.Ewa.
-
kasia_wilcz

RE: Poszukiwania Aktów metrykalnych w III Zaborze Pruskim
Piotrze,
nie bardzo rozumiem.
Posiadasz akt urodzenia Wilhelma, na którym to akcie nie ma miejsca ani dokładnego roku urodzenia?
nie bardzo rozumiem.
Posiadasz akt urodzenia Wilhelma, na którym to akcie nie ma miejsca ani dokładnego roku urodzenia?
Kasia z Wilczewskich
Szukam:
Macieja Wilczewskiego, pomiędzy 1750 a 1839 - Kujawy lub Wielkopolska
Mochyła / Mochiła/ Mohyła - lubelskie i mazowieckie, czas nieograniczony
Szukam:
Macieja Wilczewskiego, pomiędzy 1750 a 1839 - Kujawy lub Wielkopolska
Mochyła / Mochiła/ Mohyła - lubelskie i mazowieckie, czas nieograniczony
- 33szuwarek

Re: RE: Poszukiwania Aktów metrykalnych w III Zaborze Pruski
kasia_wilcz pisze:Piotrze,
nie bardzo rozumiem.
Kasia, jest tylko informacja,że urodził sie w Prusach, nie ma dokładnego miejsca i roku urodzenia.
Domyślam sie, że osoby, które zgłosiły zgon nie miały wiedzy o dokładnym miejscu urodzenia.
Piotr
- Kaczmarek_Aneta

- Podziękował: 1 time
- Otrzymał podziękowania: 7 times
Re: RE: Poszukiwania Aktów metrykalnych w III Zaborze Pruski
Może warto pokusić się o odnalezienie aktu ślubu i ew. alegaty do niego?
Pozdrawiam
Aneta
Pozdrawiam
Aneta
- kwroblewska

- Podziękował: 5 times
- Otrzymał podziękowania: 7 times
Re: Poszukiwania Aktów metrykalnych w III Zaborze Pruskim
A nazwiska nie posiadał czy owiane jest tajemnicą, bo czytam i nie widzę?33szuwarek pisze: Posiadam Akt urodzenia mojego 3x pradziadka Wilhelma, w którym jest informacja, że urodził się Prusach, w latach 1801- 1810. A od 1835 roku urodził się jemu pierwszy syn w Pułtusku, a następne dzieci w Nasielsku, w którym mieszkał aż do śmierci (um.: 1890 roku).
Posiadasz akt urodzenia czy akt zgonu Wilhelma i w akcie zgonu podano lata 1801-1810?
___33szuwarek pisze:Kasia, jest tylko informacja,że urodził sie w Prusach, nie ma dokładnego miejsca i roku urodzenia.kasia_wilcz pisze:Piotrze,
nie bardzo rozumiem.
Domyślam sie, że osoby, które zgłosiły zgon nie miały wiedzy o dokładnym miejscu urodzenia.
Krystyna