Żydowskie korzenie.
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
Żydowskie korzenie.
Witam!
Mam problem tego rodzaju- moja rosyjska koleżanka prosiła mnie o znalezienie informacji o jej krewnych, którzy urodzili się w Szydłowcu. Już podaję namiary:
Wester Kiwa, ur. 1852 r w Szydłowcu, gubernia radomska
Wspomniany Wester Kiwa miał dzieci:
- Marię ur. ok. 1886-88
- Jakowa, ur. ok. 1892 r.
- Goudę
- Szejwę
- Sofię (Zofię)
Czy ktoś mógłby mi odpowiedzieć od czego zacząć poszukiwania? Próbowałem na Jewishgen, ale tam otrzymałem jedynie same imiona i nazwiska, bez dat i dalszych krewnych, czy przodków. W związku z tym, że nie korzystałem jeszcze z usług archiwum, czy ktoś mógłby objaśnić mi, jak napisać pismo do archiwum, jak je sformułować, czy w ogóle mogę jako osoba postronna otrzymać takie informacje i sprawa ostatnia- jakie są opłaty w archiwum za tego rodzaju usługi? Wiadomo, że zależy mi na kopiach metryk tej rodziny. Bardzo proszę o merytoryczną pomoc.
Pozdrawiam serdecznie
Józek
Mam problem tego rodzaju- moja rosyjska koleżanka prosiła mnie o znalezienie informacji o jej krewnych, którzy urodzili się w Szydłowcu. Już podaję namiary:
Wester Kiwa, ur. 1852 r w Szydłowcu, gubernia radomska
Wspomniany Wester Kiwa miał dzieci:
- Marię ur. ok. 1886-88
- Jakowa, ur. ok. 1892 r.
- Goudę
- Szejwę
- Sofię (Zofię)
Czy ktoś mógłby mi odpowiedzieć od czego zacząć poszukiwania? Próbowałem na Jewishgen, ale tam otrzymałem jedynie same imiona i nazwiska, bez dat i dalszych krewnych, czy przodków. W związku z tym, że nie korzystałem jeszcze z usług archiwum, czy ktoś mógłby objaśnić mi, jak napisać pismo do archiwum, jak je sformułować, czy w ogóle mogę jako osoba postronna otrzymać takie informacje i sprawa ostatnia- jakie są opłaty w archiwum za tego rodzaju usługi? Wiadomo, że zależy mi na kopiach metryk tej rodziny. Bardzo proszę o merytoryczną pomoc.
Pozdrawiam serdecznie
Józek
dwa lata temu zamawiałem juz takie usługi, w podobnym przypadku kosztowało to chyba niecałe 150zł, napisz do Archiwum Wojewódzkiego, podaj wszystkie dane a jeżeli chcesz zapłacić więcej to poproś o skany elektroniczny na e-mail. Oczywiście warunek podstawowy czy z tego okregu Bozniczego i z tych lat zachowały sie księgo metrykalne.
Dzięki serdeczne za pomoc! Dane te mam częściowo z Jewishgen, podali mi , że osoby takie występują w radomskim archiwum. Problem w tym, jak to napisać ci i jaki będzie tego koszt? Mam też pytanie, czy jako osoba postronna otrzymam takie informacje?
Pozdrawiam serdecznie
Józek
Pozdrawiam serdecznie
Józek
Józek- Lubuskie Towarzystwo Genealogiczne
Jozek,
Mam ten sam problem, gdyz pomagam Francuzowi pochodzenia zydowskiego w odnalezieniu jego korzeni. Zauwazylam, ze szuka sie tak samo jak szukamy naszych korzeni w archiwum.
My szukamy w ksiegach wyznania rzymsko-katolickiego, a tu wystarczy szukac w ksiegach wyznania mojzeszowego.
W bazie pradziad znajdziesz informacje, ktore akty z jakich miejscowosci znajduja sie w takim lub innym archiwum panstwowym.
Sa to akty z XIX wieku i kazda osoba ma prawo poprosic o kopie.
Moj najwiekszy problem to sa imiona zydowskie, ktorych ja nie znam i nawet nie zawsze moge odczytac na mikrofilmach u Mormonow.
Mormoni zrobili mikrofilmy wszystkich wyznan. Mojzeszowego tez.
Pozdrowienia
Bozenna
P.S. Koszt poszukiwan w AP w ksiegach wyznania mojzeszowego powinien byc identyczny jak koszt poszukiwan w ksiegach wyznania rzymsko-katolickiego, czyli okolo 60 zl. za godzine. Nie widze powodu, zeby bylo inaczej. I tak wpadamy w pulapke jezyka rosyjskiego w drugiej polowie XIX wieku, wiec wyznanie jest bez znaczenia.
Mam ten sam problem, gdyz pomagam Francuzowi pochodzenia zydowskiego w odnalezieniu jego korzeni. Zauwazylam, ze szuka sie tak samo jak szukamy naszych korzeni w archiwum.
My szukamy w ksiegach wyznania rzymsko-katolickiego, a tu wystarczy szukac w ksiegach wyznania mojzeszowego.
W bazie pradziad znajdziesz informacje, ktore akty z jakich miejscowosci znajduja sie w takim lub innym archiwum panstwowym.
Sa to akty z XIX wieku i kazda osoba ma prawo poprosic o kopie.
Moj najwiekszy problem to sa imiona zydowskie, ktorych ja nie znam i nawet nie zawsze moge odczytac na mikrofilmach u Mormonow.
Mormoni zrobili mikrofilmy wszystkich wyznan. Mojzeszowego tez.
Pozdrowienia
Bozenna
P.S. Koszt poszukiwan w AP w ksiegach wyznania mojzeszowego powinien byc identyczny jak koszt poszukiwan w ksiegach wyznania rzymsko-katolickiego, czyli okolo 60 zl. za godzine. Nie widze powodu, zeby bylo inaczej. I tak wpadamy w pulapke jezyka rosyjskiego w drugiej polowie XIX wieku, wiec wyznanie jest bez znaczenia.
Dzięki Bożenno za pomoc. Moim pierwszym problemem było rozszyfrowanie imienia i nazwiska. Nazwisko było proste- Wester, ale imię brzmiało po rosyjsku- Kiwij i tu był problem, ale chyba dzięki intuicji skojarzyłem , że chodzi o imię- Kiwa. i dalej już poszlo z górki- w Jewishgen znalazłem informację, że w archiwum w Radomiu są informacje o tej osobie i jej rodzinie, mam podane sygnatury akt itd. Tyle tylko, że albo trzeba tam pojechać osobiście, albo napisać do nich. Problemem jest to, ze pojechać nie mogę, bo to za daleko, a nie wiem, czy takie dokumenty (kopie) dostanę pocztą i ile za to zapłacę. Ale coś wymyślę, dziekuję raz jeszcze za pomoc i zainteresowanie.
Józek
Józek
Józek- Lubuskie Towarzystwo Genealogiczne
Jozku,
Na stronie archiwum masz wszystkie informacje, formularz podania, cennik,
adres archiwum, email, telefon. Kazde archiwum ma swoje zwyczaje, wiec najlepiej wyslij email z zapytaniem.
Jesli masz podane sygnatury akt, to bedzie taniej.
http://www.radom.ap.gov.pl/korzystanie_z_zasobu.html
I jeszcze baza danych Pradziad dla Szydlowca (trzeba kliknac "wiecej"):
http://baza.archiwa.gov.pl/sezam/pradzi ... rch=szukaj
Elzbieta
Na stronie archiwum masz wszystkie informacje, formularz podania, cennik,
adres archiwum, email, telefon. Kazde archiwum ma swoje zwyczaje, wiec najlepiej wyslij email z zapytaniem.
Jesli masz podane sygnatury akt, to bedzie taniej.
http://www.radom.ap.gov.pl/korzystanie_z_zasobu.html
I jeszcze baza danych Pradziad dla Szydlowca (trzeba kliknac "wiecej"):
http://baza.archiwa.gov.pl/sezam/pradzi ... rch=szukaj
Elzbieta
Jozek,
Jesli masz sygnatury to nie ma poszukiwan w archiwum tylko placisz za same kopie.
Jesli to jest AP Radom, to zlap kontakt z genealogami z Radomia. To sa bardzo sympatyczni ludzi. Moze ktos pojdzie do AP z zamowi dla Ciebie te akty. Potem poprostu zwrocisz pieniadze za kopie.
Ja tak robie, gdyz nie moge wysylac pieniedzy z zagranicy.
Koszt kopii aktu to kilka zloty, a koszt samego przelewu bankowego z Francji do Polski to okolo 30 euro.
Zawsze znajduje milych kolegow, ktorzy wyciagaja z AP kopie aktow dla mnie, a ja potem im zwracam koszt tych aktow.
Zycze sukcesow. Bede robic dokladnie to samo co Ty, ale w AP Lublin.
Taka solidarnosc jest konieczna, to co my innym dajemy, zwraca nam sie 100 razy.
Moc serdecznosci
Bozenna
Jesli masz sygnatury to nie ma poszukiwan w archiwum tylko placisz za same kopie.
Jesli to jest AP Radom, to zlap kontakt z genealogami z Radomia. To sa bardzo sympatyczni ludzi. Moze ktos pojdzie do AP z zamowi dla Ciebie te akty. Potem poprostu zwrocisz pieniadze za kopie.
Ja tak robie, gdyz nie moge wysylac pieniedzy z zagranicy.
Koszt kopii aktu to kilka zloty, a koszt samego przelewu bankowego z Francji do Polski to okolo 30 euro.
Zawsze znajduje milych kolegow, ktorzy wyciagaja z AP kopie aktow dla mnie, a ja potem im zwracam koszt tych aktow.
Zycze sukcesow. Bede robic dokladnie to samo co Ty, ale w AP Lublin.
Taka solidarnosc jest konieczna, to co my innym dajemy, zwraca nam sie 100 razy.
Moc serdecznosci
Bozenna
Witam wszystkich po raz pierwszy.
Prosiłem o skan aktu urodzenia tej osoby od Archiwum w Lesznie, nie dostaję już kilka dni odpowiedzi, czy ktoś jeszcze gromadzi informacje o genealogii? Np. kościół, w którym ta osoba brała ślub? Bardzo proszę o pomoc.
Prosiłem o skan aktu urodzenia tej osoby od Archiwum w Lesznie, nie dostaję już kilka dni odpowiedzi, czy ktoś jeszcze gromadzi informacje o genealogii? Np. kościół, w którym ta osoba brała ślub? Bardzo proszę o pomoc.
Ostatnio zmieniony wt 08 lis 2011, 08:23 przez Ska3ka, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Sroczyński_Włodzimierz

- Otrzymał podziękowania: 1 time
To faktycznie jak kilka dni to alarm się należy:)
Na stronie AP Leszno jest tylko wyciąg z cennika, więc trudno wykluczyć, czy mają "kwerendy błyskawiczne" (bywa, że są). Zadzwoń, zapytaj. Termin realizacji kwerend, zamówień na kopie różny w rónych archowach -od ok 2 tygodni do 4-5 miesięcy
A ślub w którym roku był i gdzie? Akt chrztu - zacząłbym od poszukiwań w parafii, w której był ślub,
może:
http://baza.archiwa.gov.pl/sezam/pradzi ... osc=Leszno
?
a może nie...za mało informacji by pomóc więcej
Na stronie AP Leszno jest tylko wyciąg z cennika, więc trudno wykluczyć, czy mają "kwerendy błyskawiczne" (bywa, że są). Zadzwoń, zapytaj. Termin realizacji kwerend, zamówień na kopie różny w rónych archowach -od ok 2 tygodni do 4-5 miesięcy
A ślub w którym roku był i gdzie? Akt chrztu - zacząłbym od poszukiwań w parafii, w której był ślub,
może:
http://baza.archiwa.gov.pl/sezam/pradzi ... osc=Leszno
?
a może nie...za mało informacji by pomóc więcej
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Dziękuję za pomoc. Niestety nie znam się na genealogii i pracy archiwów, stąd kilka dni braku odpowiedzi poraktowałem za zły znak =)
Ostatnio zmieniony wt 08 lis 2011, 08:23 przez Ska3ka, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Sroczyński_Włodzimierz

"rok i miejsce urodzin czy mogę uzyskać w Archiwum jakąkolwiek informację o rodzicach tej osoby (wyznanie, imiona, daty urodzin, jakieś akty)? "
tak - ale radziłbym skontaktować się AP Leszno, bo zdaje się, że mają pełne prawo potraktować wcześniej wspomniane
"Prosiłem o skan aktu urodzenia tej osoby od Archiwum w Lesznie"
nie jak zamówienie kwerendy i/lub kopii aktu
dlaczego kwerendy? nie byłbym 100%pewny czy dane (imiona, nazwisko) w chwili śmierci (z aktu zgonu) czy nawet z aktu ślubu będą tożsame z danymi w akcie urodzenia
można spróbować przejrzeć skorowidze zaślubionych "z Bema" - jeśli istnieją i są dostępne (chyba, ale tylko chyba tak)
http://archiwum.mkw.pl/zasob12.html
w AAW na Dewajtis
po ustaleniu roku i numeru aktu
wystąpić do Archiwum USC Warszawa o dokumenty dodatkowe do aktu małżeństwa
ale obawiam się, że nic w trybie "mam pilną sprawę"...choć kto wie? są kwerendy płatne, jest pomoc oferowana na forum..niczego wykluczyć z góry nie można
pozdrawiam
tak - ale radziłbym skontaktować się AP Leszno, bo zdaje się, że mają pełne prawo potraktować wcześniej wspomniane
"Prosiłem o skan aktu urodzenia tej osoby od Archiwum w Lesznie"
nie jak zamówienie kwerendy i/lub kopii aktu
dlaczego kwerendy? nie byłbym 100%pewny czy dane (imiona, nazwisko) w chwili śmierci (z aktu zgonu) czy nawet z aktu ślubu będą tożsame z danymi w akcie urodzenia
można spróbować przejrzeć skorowidze zaślubionych "z Bema" - jeśli istnieją i są dostępne (chyba, ale tylko chyba tak)
http://archiwum.mkw.pl/zasob12.html
w AAW na Dewajtis
po ustaleniu roku i numeru aktu
wystąpić do Archiwum USC Warszawa o dokumenty dodatkowe do aktu małżeństwa
ale obawiam się, że nic w trybie "mam pilną sprawę"...choć kto wie? są kwerendy płatne, jest pomoc oferowana na forum..niczego wykluczyć z góry nie można
pozdrawiam
Zapewne każdy kto tu trafił pierwszy raz nie znał się na większości tajników poszukiwań...ale jak to się mów "koniec języka..." Proponuję skorzystać z opcji Szukaj na tym forum a na pewno znajdziesz wiele wskazówek dla początkującego genealoga.
Co i jak napisać w sprawie kopii aktu do Archiwum również.
Akt zgonu owszem może ale nie musi zawierać danych dotyczących rodziców zmarłej osoby wszystko zależy od tego jaką wiedzę posiadali zgłaszający zgon. Akt urodzenia już będzie te dane zawierał.
Szkoda że nie pofatygowałeś się o przejrzenie przykładowych metryk urodzenia których jest zatrzęsienie na forum - aby upewnić się czego z nich można się dowiedzieć.Nie podałeś nigdzie o jakie nazwiska chodzi więc nie ma szansy aby można Ci było pomóc na szybko - sprawdzając np. bazy.
Miło by było gdybyś podpisywał wszystkie posty
Co i jak napisać w sprawie kopii aktu do Archiwum również.
Akt zgonu owszem może ale nie musi zawierać danych dotyczących rodziców zmarłej osoby wszystko zależy od tego jaką wiedzę posiadali zgłaszający zgon. Akt urodzenia już będzie te dane zawierał.
Szkoda że nie pofatygowałeś się o przejrzenie przykładowych metryk urodzenia których jest zatrzęsienie na forum - aby upewnić się czego z nich można się dowiedzieć.Nie podałeś nigdzie o jakie nazwiska chodzi więc nie ma szansy aby można Ci było pomóc na szybko - sprawdzając np. bazy.
Miło by było gdybyś podpisywał wszystkie posty
Pozdrawiam
Żaneta
Żaneta
-
Sroczyński_Włodzimierz

no tak..ale akurat w tym przypadku będą 2 akty "urodzenia"
jeden w zasobie AP Leszno - urodzenie w wyznaniu mojżeszowym w księgach ASC
i to już "jest złatwiane" (z zastrzeżeniem o imieniu a może i nazwisko - może być inny w kacie urodzenia niż w kacie zgonu)
drugi - akt chrztu - nie do końca wiadomo gdzie...gdzie był chrzest, gdzie można znaleźć informację o tym gdzie był
problem na forum rzadko poruszany:) akurat tu "szukaj" niewiele pomoże
chrzest jeśli był do 1909 w Warszawie (zakładając przyjazd do Warszawy przed 1910) to pewnie będzie w jakiej księdze urodzeń wyznania rzymsko-katolickiego w APW (jakiej? któż to wie) ew. w AAW (skorowidze urodzonych ze Św. Stanisław na takie okoliczności częściowo zostały przygotowane velowaniem:)
jeśli po 1909 to w Archiwum USC Warszawa lub w AAW (też w księdze urodzeń) - jeśli w Warszawie
a dowiedzieć się w której z ksiąg urodzeń...to poprzez akt małżeństwa i załączone dokumenty do niego
nic w trybie pilnym chyba tu się nie zdziała...może być szczęśliwy przypadek i praca własna:
skorowidz ślubów "z Bema" w AAW, zachowany akt małżeństwa "z Bema" w AAW, a w nim - pełna informacja o rodzicach młodej
pozdrawiam
jeden w zasobie AP Leszno - urodzenie w wyznaniu mojżeszowym w księgach ASC
i to już "jest złatwiane" (z zastrzeżeniem o imieniu a może i nazwisko - może być inny w kacie urodzenia niż w kacie zgonu)
drugi - akt chrztu - nie do końca wiadomo gdzie...gdzie był chrzest, gdzie można znaleźć informację o tym gdzie był
problem na forum rzadko poruszany:) akurat tu "szukaj" niewiele pomoże
chrzest jeśli był do 1909 w Warszawie (zakładając przyjazd do Warszawy przed 1910) to pewnie będzie w jakiej księdze urodzeń wyznania rzymsko-katolickiego w APW (jakiej? któż to wie) ew. w AAW (skorowidze urodzonych ze Św. Stanisław na takie okoliczności częściowo zostały przygotowane velowaniem:)
jeśli po 1909 to w Archiwum USC Warszawa lub w AAW (też w księdze urodzeń) - jeśli w Warszawie
a dowiedzieć się w której z ksiąg urodzeń...to poprzez akt małżeństwa i załączone dokumenty do niego
nic w trybie pilnym chyba tu się nie zdziała...może być szczęśliwy przypadek i praca własna:
skorowidz ślubów "z Bema" w AAW, zachowany akt małżeństwa "z Bema" w AAW, a w nim - pełna informacja o rodzicach młodej
pozdrawiam