Pytanie

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Domins

Pytanie

Post autor: Domins »

Witam, opisze sytuacje z jaką się spotkałem:
W 1823 odbywa się ślub Adalbertusa Domachowskiego z Elżbietą Chmielińską. Jeszcze w tym samym roku rodzi się pierwsze dziecko, ale już jako dziecko Elżbiety Bukowszczonki, następne dzieci są już dziećmi Elżbiety Bukowskiej. Dodatkowo od 3 dziecka Adalbertus zmienia się w aktach na Albrechta :) Znalazłem też akt zgonu Albertusa Domachowskiego.
Znalazłem też akt ur. Elzbiety Chmielińskiej z 1801 i w danym czasie w tej parafii nie ma innych Adalbertusów, Albrechtów czy Albertów Domachowskich oraz brak Elżbiety Bukowskiej. Czy jest możliwe, że ta Bukowska pochodzi od nazwy miejscowści z której pochodziła i czy możliwe są takie zmiany nazwisk i imion w dokumentach?
Marynicz_Marcin

Sympatyk
Mistrz

Pytanie

Post autor: Marynicz_Marcin »

Po pierwsze - podpisuj posty chociaż imieniem, bo gdyby nie użycie formy "spotkałem, znalazłem", nie wiedziałbym nawet jakiej jesteś płci.
Po drugie - sprawdzałeś, czy matka Elżbiety nie wyszła ponownie za mąż? Ja miałem taki przypadek, że pra...babcia została półsierotą w wieku 8 lat, a jej matka już rok później miała nowego męża. Pra..babcia wychodzi za mąż pod prawdziwym nazwiskiem, ale dzieci już rodziła pod nazwiskiem panieńskim, a także pod nazwiskiem swego ojczyma ! Początkowo mnie to zmyliło i uważałem te dzieci jako "nie moje". Możliwe też, że ojciec Elżbiety był pisany dwoma nazwiskami - raz używał jednego, raz drugiego. Zjawisko to nie jest niczym dziwnym :)
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz

Zapraszam na mojego bloga genealogicznego :
http://przodkowieztamtychlat.blogspot.com/
Domins

Pytanie

Post autor: Domins »

Przed chwilą na amerykańskiej stronie internetowej znalazłem w czyimś drzewie moich przodków i tam jest wersja taka: Elżbieta Bukowska ur. ok. 1792 bierze ślub z Michałem Chmielińskim( nie wiem w którym roku) rodzi mu 3 dzieci, w 1822 Chmieliński umiera, w 1823 Elżbieta ponownie wychodzi za mąż. Znalazłem wszystkie akty poza aktem ur. Elżbiety i aktem ślubu Elżbiety z M. Chmielińskim. Być może Elżbieta pochodziła z innej parafii i tam brała pierwszy ślub. Myśle, że to moze być rozwiązanie mojej zagadki, ale dziękuje za odpowiedź, jak widać nasi przodkowie zadbali by tworzenia drzewa nie było zbyt proste :)

Pozdrawiam
Dominik
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”