4 pytania

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

adrianm

Sympatyk
Nowicjusz
Kontakt:

4 pytania

Post autor: adrianm »

Mam 4 pytania:

1/ W metryce urodzenia mojego pradziadka Andrzeja Misiura mam podane imię jego ojca - Ludwik. Na jej podstawie mogę sobie wyliczyć, w którym roku Ludwik się urodził. I tak zrobiłem, rok 1862. Znalazłem jeszcze Petronelę Misiurę, która była córką Ludwika - wiek również się zgadzał. Problem teraz polega na tym, że poza tymi wzmiankami nie ma nic o Ludwiku, ani o jego urodzeniu, ani o jego śmierci. Co teraz robić? Czy szukać w ciemno w sąsiednich parafiach?

2/ Pytanie o to co się mogło wydarzyć, w metryce ojciec wpisany jest jako rolnik - czyli ktoś z własną ziemią, w kolejnych dokumentach syn jest wyrobnikiem - czyli już bez ziemi? Sprzedał ziemię? Przegrał w karty czy co się stało? A może to niechlujstwo księdza i raz pisał rolnik, a raz wyrobnik?

3/ Mam akt zgonu, w którym jest zapis "niepamiętający rodziców", jak to rozumieć? Nigdy ich nie znał, bo młodo umarli? Ale przecież ktoś ich znał i w metrykę wpisać powinien. Czy ksiądz podczas wypisywania metryki zgonu nie patrzy w metrykę urodzenia?

4/ Mój pradziad urodził się jako Andrzej Misiura, a zmarł jako Andrzej Misiórski. Mój prapradziad urodził się jako Walenty Misiórski, a miał dzieci jako Misiura. Mój jeden wujek to Misióra, a drugi Misiórski, a ja jestem Misiura. Skąd takie rozbieżności w nazwiskach?

Z góry dzięki za pomoc.

Adrian Misiura
Marynicz_Marcin

Sympatyk
Mistrz

Re: 4 pytania

Post autor: Marynicz_Marcin »

adrianm pisze: 1/ W metryce urodzenia mojego pradziadka Andrzeja Misiura mam podane imię jego ojca - Ludwik. Na jej podstawie mogę sobie wyliczyć, w którym roku Ludwik się urodził. I tak zrobiłem, rok 1862. Znalazłem jeszcze Petronelę Misiurę, która była córką Ludwika - wiek również się zgadzał. Problem teraz polega na tym, że poza tymi wzmiankami nie ma nic o Ludwiku, ani o jego urodzeniu, ani o jego śmierci. Co teraz robić? Czy szukać w ciemno w sąsiednich parafiach?
Szukaj aktu ślubu. Z niego dowiesz się, gdzie urodził się prapradziadek Ludwik, a także poznasz przypuszczalny rok jego narodzin (w metrykach chrztów i zgonów wiek często różni się od rzeczywistego.
adrianm pisze: 2/ Pytanie o to co się mogło wydarzyć, w metryce ojciec wpisany jest jako rolnik - czyli ktoś z własną ziemią, w kolejnych dokumentach syn jest wyrobnikiem - czyli już bez ziemi? Sprzedał ziemię? Przegrał w karty czy co się stało? A może to niechlujstwo księdza i raz pisał rolnik, a raz wyrobnik?
Mój przodek potrafił być szewcem w kilku kolejnych metrykach, po czym stawał się gospodarzem, rolnikiem, aż w końcu znowu szewcem :D
adrianm pisze: 3/ Mam akt zgonu, w którym jest zapis "niepamiętający rodziców", jak to rozumieć? Nigdy ich nie znał, bo młodo umarli? Ale przecież ktoś ich znał i w metrykę wpisać powinien. Czy ksiądz podczas wypisywania metryki zgonu nie patrzy w metrykę urodzenia?
Zgłaszający zgon nie zawsze byli spokrewnieni ze zmarłym. Jeśli wiedza ta była przekazywana, np. żona mówiąc sąsiadom o śmierci (tym samym prosząc ich o zgłoszenie) podała jego dane - tj. wiek, miejsce urodzenia, dane rodziców, etc. Jednak nie zawsze rodzina pamiętała lub po prostu nikt o to nie pytał.
adrianm pisze: 4/ Mój pradziad urodził się jako Andrzej Misiura, a zmarł jako Andrzej Misiórski. Mój prapradziad urodził się jako Walenty Misiórski, a miał dzieci jako Misiura. Mój jeden wujek to Misióra, a drugi Misiórski, a ja jestem Misiura. Skąd takie rozbieżności w nazwiskach?
Zapewne różny zapis nazwisk ma swoje początku w jakichś zapisach (błędnych lub też nie). Ksiądz ze słuchu mógł zapisać jedno nazwisko na kilka sposobów - np. Górka/Gurka. Dodanie końcówek też nie jest niczym dziwnym. Osoba, która urodziła się jako Kowal, mogła umrzeć jako Kowalski/a. Ciekawiej jest, kiedy jedna osoba/rodzina pisana jest pod różnymi nazwiskami - raz Kuźnik, raz Jaśkiewicz. :)
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz

Zapraszam na mojego bloga genealogicznego :
http://przodkowieztamtychlat.blogspot.com/
Awatar użytkownika
magda_lena

Sympatyk
Legenda

Post autor: magda_lena »

adrianm pisze: 1/ W metryce urodzenia mojego pradziadka Andrzeja Misiura mam podane imię jego ojca - Ludwik. Na jej podstawie mogę sobie wyliczyć, w którym roku Ludwik się urodził. I tak zrobiłem, rok 1862. Znalazłem jeszcze Petronelę Misiurę, która była córką Ludwika - wiek również się zgadzał. Problem teraz polega na tym, że poza tymi wzmiankami nie ma nic o Ludwiku, ani o jego urodzeniu, ani o jego śmierci. Co teraz robić? Czy szukać w ciemno w sąsiednich parafiach?
Tak jak wyżej napisał Marcin - szukaj aktu slubu. Tyle, że szukanie w ciemno, to trochę bez sensu (na dwoje babka ... : znajdziesz albo nie ;) ). Szukaj też tej Petroneli - ja na moją pra... prababcię "trafiłam" w Wyszogrodzie i Płocku przez śluby jej sióstr, które odbyły się w Warszawie, a ksiądz rzetelnie odnotował wszystkie dane. Ale uwaga. Akty ślubu też bywają mylące. W przypadku córki tejże prababci ksiądz źle zapisał miejsce urodzenia - wdowa ponownie wychodząca za mąż, ksiądz chyba sugerował się aktem zejścia pra... pradziadka, nie poprosił o metrykę urodzenia, i tylko mi szukania dołożył ... Obrazek
adrianm pisze: 2/ Pytanie o to co się mogło wydarzyć, w metryce ojciec wpisany jest jako rolnik - czyli ktoś z własną ziemią, w kolejnych dokumentach syn jest wyrobnikiem - czyli już bez ziemi? Sprzedał ziemię? Przegrał w karty czy co się stało? A może to niechlujstwo księdza i raz pisał rolnik, a raz wyrobnik?
Nie musiało wydarzać się nic - to, że ojciec miał ziemię, nie znaczy, że miał ją syn. Np. Boryna był najbogatszym gospodarzem w Lipcach, a Antek i Hanka byli u niego wyrobnikami. Oczywiście do czasu ;)
adrianm pisze: 3/ Mam akt zgonu, w którym jest zapis "niepamiętający rodziców", jak to rozumieć? Nigdy ich nie znał, bo młodo umarli? Ale przecież ktoś ich znał i w metrykę wpisać powinien. Czy ksiądz podczas wypisywania metryki zgonu nie patrzy w metrykę urodzenia?
Ksiądz nie patrzy w metrykę urodzenia, bo to czasem niewykonalne - np. zmarły urodził się w innej parafii.
Dużo jest wpisów, gdzie mąż czy dziecko nie znali/nie pamiętali/przekręcili nazwisko panieńskie żony/matki, albo jej wiek. I nie oznacza to, że nie znali, bo młodo umarli. Chyba kiedyś po prostu, zwłaszcza na wsi, mniej przywiązywano wagę do takich rzeczy, taki wniosek wyciagam na podstawie indeksowania i nie tylko
http://www.youtube.com/watch?v=0B2soRqb ... 6AAD8CC56F (od 7.40 do 9.45) :lol:

adrianm pisze: 4/ Mój pradziad urodził się jako Andrzej Misiura, a zmarł jako Andrzej Misiórski. Mój prapradziad urodził się jako Walenty Misiórski, a miał dzieci jako Misiura. Mój jeden wujek to Misióra, a drugi Misiórski, a ja jestem Misiura. Skąd takie rozbieżności w nazwiskach?
Jak wyżej. Tzn. źle podane przez zgłaszającego/źle usłyszane przez spisującego akt nazwisko. Także błędy w przepisywaniu księgi. Plus oczywiste (dla nas) błędy ortograficzne (Misiura/Misióra) - też na podstawie indeksowania (np. Górczyński/Gurczyński/Góra ; Chamera/Hamera ; Piotrowski/Piotrowicz ; Bator/Batór/Batur/Bątor ; Prokop/Prukop i moje własne - Kasprzycka/Kacprzycka :lol: - to tylko kilka przykładów) :D
Pozdrawiam, Magdalena
Jurek_Plieth

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: Jurek_Plieth »

adrianm pisze:4/ Mój pradziad urodził się jako Andrzej Misiura, a zmarł jako Andrzej Misiórski. Mój prapradziad urodził się jako Walenty Misiórski, a miał dzieci jako Misiura. Mój jeden wujek to Misióra, a drugi Misiórski, a ja jestem Misiura. Skąd takie rozbieżności w nazwiskach?
Nasi pradziadowie, a generalnie w epoce prekomputerowej, nie przywiązywali takiej wagi do pisowni nazwiska jak obecnie. Np. moje nazwisko PLIETH zapisywano w aktach metrykalnych tak: PLITT, PLIT, PLITH, PLITCH, a nawet PLITA i PLITOWSKI :roll:
Spotkasz się z tym problemem jeszcze wielokrotnie.
JarekK

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: JarekK »

w moim drzewie, w rodzinie pochądzącej z Bałtowa, tez występuje nazwisko Misiura pisane nieraz Mysiura
Pozdrawiam
Jarek
Kolank0

Sympatyk
Adept

Post autor: Kolank0 »

Z moimi pradziadkami było podobnie.

praprapra ochrzczony był jako Nowotczyński. Część swoich dzieci podawał jako Nowotczeński, jednego syna jako Nowotko, jednego jako Nawotczyński.
Wg metryki zgonu miał 86 lat .... A tym czasem akt urodzenia znalazłem ponad15 lat później. W akcie zgonu podano mu miejsce urodzenia, skąd przybył i gdzie się ożenił, ale jak się okazało urodził się zupełnie gdzie indziej.

aktów urodzeń sugeruję szukać, tak jak wspomnieli przedmówcy, na podstawie metryki ślubu. A i w takim wypadku szukaj +/- 2-3 lata wstecz i do przodu. ktoś mógł źle policzyć wiek lub urodzić się w grudniu a do ksiąg wpisano go dopiero w styczniu roku następnego.

W przypadku XIX-wiecznych metryk zgonu, sugerowałbym dużą ostrożność w przyjmowaniu informacji o wieku i miejscu urodzenia zmarłego.
Pozdrawiam
Wojciech P.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”