Urodzonym w Prusyj
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
-
Robert_Dymkowski
Urodzonym w Prusyj
W akcie ślubu który mnie interesuje pan młody urodził się w Prusyj . Nie udało mi się znaleźdź tej miejscowości , czy to pomyłka pisarska ? . W niedalekiej odległósci od parafii w/w aktu znajduje się wieś Pruski może to onią chodzi ? Może ktoś spotkał się z tą miejscowścią .
- gosiagosia2

urodzonym w Prusyj
Witam,
Czy akt jest po rosyjsku? W mojej metryce było "urodzony w Prusii" okazało się, ży był to przybysz z Prus Wschodnich. Bliska odległość miejscowosci Pruski tez by wskazywała, że osiedlali się tam mieszkańcy Prus.
Pozdrawiam,
Gosia
Czy akt jest po rosyjsku? W mojej metryce było "urodzony w Prusii" okazało się, ży był to przybysz z Prus Wschodnich. Bliska odległość miejscowosci Pruski tez by wskazywała, że osiedlali się tam mieszkańcy Prus.
Pozdrawiam,
Gosia
Sarbiewscy (Szemplino Czarne, Zembrzus)
Rudowscy (Wichrowiec, Labiau)
Ćwikła vel Ćwiklińscy (Paterek)
Kaźmierczak vel Kaźmierscy (Rgielsko)
-
Robert_Dymkowski
- gosiagosia2

urodzonym w Prusyj
A można go zobaczyć? Porównałabym z moim.
Sarbiewscy (Szemplino Czarne, Zembrzus)
-
Robert_Dymkowski
-
Pańkowski_Mirosław

urodzonym w Prusyj
Witam,
Nie jestem specjalistą ale moim zdaniem Piotr Froelich urodził się w Koronowie w Kraju Pruskim.
Pozdrawiam,
Mirosław
Nie jestem specjalistą ale moim zdaniem Piotr Froelich urodził się w Koronowie w Kraju Pruskim.
Pozdrawiam,
Mirosław
-
Robert_Dymkowski
- gosiagosia2

urodzonym w Prusyj
Pamięć mnie trochę zawiodła, oto zapis w mojej metryce, wydaje się podobny:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/031 ... 0732f.html
Moje badania wykazały, że po 1863 przyszła na Mazowsze fala osadników z Prus (tu też się czas zgadza). Osiedlali się w miejscach, gdzie występują odmiany nazwy Prusy, to znaczy, ze byli już tam inni Prusowie.
Może jeszcze komuś uda się zweryfikować czy obie nazwy mogły oznaczać to samo? Moje to na pewno Prusy.
Gosia
Moje badania wykazały, że po 1863 przyszła na Mazowsze fala osadników z Prus (tu też się czas zgadza). Osiedlali się w miejscach, gdzie występują odmiany nazwy Prusy, to znaczy, ze byli już tam inni Prusowie.
Może jeszcze komuś uda się zweryfikować czy obie nazwy mogły oznaczać to samo? Moje to na pewno Prusy.
Gosia
-
Sawicki_Julian

urodzonym w Prusyj
Witam, tu Robert można podpowiedzieć źle, to tak jak to babcia na dwa razy wróżyła, czyli urodzi się chłopiec, albo dziewczyna.
A w temacie to tak bym to odczytywał, jak pisali Prussia, chodzi tu o państwo pruskie, jak jest napisane ur. się w Prusom, też można uznać ze w państwie pruskim urodzony, tylko młodzian dorosły człowiek powinien dodać jeszcze że w Prusach urodzony we wsi, czy w mieście i podać w jakim, jeśli tego nie ma ( pisze Prusyj ), może chodzić o pobliską wieś, jak taka była, tylko do podanej wsi dodawali jeszcze coś, np. powiat, gubernia, to tyle z kombinacji ; pozdrawiam - Julian
A w temacie to tak bym to odczytywał, jak pisali Prussia, chodzi tu o państwo pruskie, jak jest napisane ur. się w Prusom, też można uznać ze w państwie pruskim urodzony, tylko młodzian dorosły człowiek powinien dodać jeszcze że w Prusach urodzony we wsi, czy w mieście i podać w jakim, jeśli tego nie ma ( pisze Prusyj ), może chodzić o pobliską wieś, jak taka była, tylko do podanej wsi dodawali jeszcze coś, np. powiat, gubernia, to tyle z kombinacji ; pozdrawiam - Julian
Re: urodzonym w Prusyj
Witamgosiagosia2 pisze:Pamięć mnie trochę zawiodła, oto zapis w mojej metryce, wydaje się podobny:
Gosia
Czy możesz podzielić się wynikami swoich powyższych badań. Mój pra-pra dziadek też przybył z prus wschodnich do Mazowsza. Z moich wyliczeń wynika, że było to po 1864 roku. Niestety akta parafii Kadzidła nie przetrwały 2 wojny i nie ma jak tego dokładnie sprawdzić. Mój adres; robertorz@wp.pl
Pozdrawiam
Robert
-
Robert_Dymkowski
Znalazłem podobny wpis w akcie ślubu , ale tym razem oprócz nazwy Pruskom chyba krainie jest też nazwa mjejscowości której nie mogę zlokalizować może ktoś pomoże.Poniżej link do aktu nr.37 chodzi o mjesce urodzenia panny młodej Marianny Dymkowskiej
http://poczekalnia.genealodzy.pl/pliki/ ... M_2360.jpg
http://poczekalnia.genealodzy.pl/pliki/ ... M_2360.jpg
-
Robert_Dymkowski
Dziękuje Elu za szybką odpowiedź . Wieś Rutkowo z tego co znalazłem to par.Biskupiec czy akta z tamtąd są dostępne w internecie czy pozostaje archiwum?