Strzelec z Topoli - Łęczyce
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
Witam,
mój przodek Stefan (Szczepan) Dąbrowski ur ok. 1803, jak pisze w akcie ślubu z 1829 roku był strzelcem z Topoli. Póžniej (w innych aktach) pisze, iž był kucharzem w Koźle.
Ciekawe co to za strzelec i w jakim wojsku?
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/e7b ... 5a69d.html
Znalazłam akt ślubu jego brata Szymona
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/b16 ... d965d.html
Pisze, ur. w parafii Turskiej. Czy može chodzić o miejscowość Turek?
Gdzie dalej szukać.
Proszę o pomoc
Z góry dziękuję
Pozdrawiam
Edmunda
mój przodek Stefan (Szczepan) Dąbrowski ur ok. 1803, jak pisze w akcie ślubu z 1829 roku był strzelcem z Topoli. Póžniej (w innych aktach) pisze, iž był kucharzem w Koźle.
Ciekawe co to za strzelec i w jakim wojsku?
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/e7b ... 5a69d.html
Znalazłam akt ślubu jego brata Szymona
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/b16 ... d965d.html
Pisze, ur. w parafii Turskiej. Czy može chodzić o miejscowość Turek?
Gdzie dalej szukać.
Proszę o pomoc
Z góry dziękuję
Pozdrawiam
Edmunda
Oferuję pomoc w j. czeskim /pw/
Poszukuję aktu ur.Szczepan Stefan Dąbrowski ur. ok 1794-1803 Ujazd? Tur? Syn Piotra i Wiktorii.Akt ur : Maryanna Szczepanski ur.1813 -14 Znalazłam ich akt ślubu nr. 10
Łęczyca 10 II 1829
Poszukuję aktu ur.Szczepan Stefan Dąbrowski ur. ok 1794-1803 Ujazd? Tur? Syn Piotra i Wiktorii.Akt ur : Maryanna Szczepanski ur.1813 -14 Znalazłam ich akt ślubu nr. 10
Łęczyca 10 II 1829
Strzelec to w tym wypadku nie żołnierz, to inaczej strażnik lasów, czyli bliżej mu do leśniczego.
Pozdrawiam,
Robert
Pozdrawiam,
Robert
Edmunda
Wydaje mi się,że chodzi raczej o parafię TUR
Wydaje mi się,że chodzi raczej o parafię TUR
pozdrawiam serdecznie
Eliza
poszukuję aktu urodzenia Wincenty Rychliński ok.roku 1792 syn Mateusza
Eliza
poszukuję aktu urodzenia Wincenty Rychliński ok.roku 1792 syn Mateusza
Dokładnie tak jak Pani Eliza napisała chodzi o parafię Tur, a miejscem urodzenia brata Szymona jest wieś Ujazd w parafii Tur gminie Gostków, powiecie łęczyckim i guberni kaliskiej
* wymienione miejscowości Krzepocin, Topola, przypomniały mi dwa lata spędzone w wojsku na pobliskim lotnisku.
* wymienione miejscowości Krzepocin, Topola, przypomniały mi dwa lata spędzone w wojsku na pobliskim lotnisku.
Krzysztof
Witam 
Elizo, Robercie, Krzysztofie z całego serca dziekuje za pomoc
Nie wszystko umiem przeczytać. Jaki zawód Szymona czy był w służbie?
Pozdrawiam
Edmunda
Elizo, Robercie, Krzysztofie z całego serca dziekuje za pomoc
Nie wszystko umiem przeczytać. Jaki zawód Szymona czy był w służbie?
Pozdrawiam
Edmunda
Łęczyca 10 II 1829
Łęczyca 10 II 1829
...ofski pisze:Szymon - młodzian, lat 32, w Łęczycy zamieszkały, rodem z Ujazdu w parafii Turskiej, syn Piotra i Wiktorii Dąbrowskich, w służbie dawniej pozostający
Jak rozumieć w służbie dawniej pozostający ?
Edmunda
Łęczyca 10 II 1829
Łęczyca 10 II 1829
DziękujęMatysiak pisze:Strzelec a strażnik to 2 różne funkcje. Strzelec to najniższy stopień leśniczego - inaczej gajowy. Strażnik leśny był stopniem wyższym od strzelca.
Pozdrawiam
Piotr
Pozdrawiam
Edmunda
Łęczyca 10 II 1829
Łęczyca 10 II 1829