Znaczek w ksztalcie swastyki na krawacie - rok 1900-1910

Wzajemna pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji historyczno-genealogicznych Gdzie szukać zasobów: informacji o żołnierzach, powstańcach, list osób poległych i pomordowanych, zaginionych osób, jeńców, obozy, wojsko

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

karrrol08

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: karrrol08 »

Witam serdecznie,

Mam pytanie dotyczace znaczka w ksztalcie swastyki na krawacie. Zdjecie przedstawia pradziadka mojego wujka urodzonego w 1847 r. i mieszkajacego we wsi Zenbok kolo Ciechanowa. Mysle, ze to zdjecie moglo zostac wykonane w latach 1900-1910. Nie mam pojecia, co moze oznaczac taki znaczek. Prosze o pomoc.

Obrazek

Pozdrawiam i przepraszam za brak polskich znakow,
Karol
Awatar użytkownika
Andrzejowski_Ryszard

Sympatyk

Post autor: Andrzejowski_Ryszard »

Pozdrawiam
Rysiu Andrzejowski
piottrek

Sympatyk

Post autor: piottrek »

Znak swastyki typowy dla tego okresu a także późniejszego. Obecnie kojarzony tylko i wyłącznie z faszystowskimi niemcami, w rzeczywistości oznacza szczęście, używany m.in w Polskim lotnictwie.
Sawicki_Julian

Sympatyk

Post autor: Sawicki_Julian »

Witam, może być to herb Borejko, a także może to być znak rodu, chorągwi, nawet herbu z czasów Rzymskich, przecież Hitler nie wymyślił swastyki, tylko powielił znak rzymski z chorągwi ; pozdrawiam - Julian
karrrol08

Sympatyk
Nowicjusz

Witam,

I wlasnie dlatego pytam, co mogla oznaczac taka swastyka w tamtych czasach, a nie nazistowskich Niemczech (szczegolnie, ze Ciechanow i okolice to zabor rosyjski) :)

Pozdrawiam,
Karol
andrej58

Sympatyk

Post autor: andrej58 »

WIKIPEDIA: Swastyka
Na ziemiach polskich
Znak swastyki znany był wśród Słowian, również na ziemiach polskich – zwana była też swargą
W okresie I Rzeczypospolitej symbol swastyki widniał również na herbie szlacheckim Boreyko. W swej starożytnej roli talizmanu przetrwała na Podhalu, gdzie nazywana jest "krzyżykiem niespodzianym"; nazwę tę zaproponował prof. Antoniewicz (w latach 20. ubiegłego wieku), w różnych kształtach rzezana lub malowana na belkach stropu i w innych zakamarkach, miała – jako symbol Słońca – płoszyć "złe", które by chciało się zagnieździć w domu. Można ją zobaczyć m.in. w schronisku Murowaniec na Hali Gąsienicowej, w barierce klatki schodowej.
W dwudziestoleciu międzywojennym symbol swastyki pojawił się w Wojsku Polskim jako część emblematu noszonego na kołnierzu munduru przez artylerzystów 21 i 22 Dywizji Piechoty Górskiej oraz odznak pułkowych: 1 , 2, 3, 4, 5 i 6 Pułku Strzelców Podhalańskich i 4 Pułku Piechoty Legionów. Granatowa swastyka była tłem odznaki instruktorskiej Ligi Obrony Powietrznej i Przeciwgazowej. Znak ten był też symbolem założonego w 1822 Towarzystwa Wydawniczego IGNIS (łac. ogień).
Symbol swastyki szczególnie lubił Mieczysław Karłowicz, kompozytor i taternik, autor licznych pionierskich wejść i przejść tatrzańskich. Sygnował nim swoje znaki na górskich szlakach, bilety wizytowe i listy do przyjaciół. Gdy w 1909 zginął w lawinie pod Małym Kościelcem, przyjaciele postawili w miejscu jego śmierci głaz z pamiątkowym napisem i znakiem swastyki. Podobnie znakiem tym posługiwał się Walery Eliasz-Radzikowski – Boreyko, umieszczając swastykę przy podpisie.

pobrano z: http://pl.wikipedia.org/wiki/Swastyka
karrrol08

Sympatyk
Nowicjusz

Witam,
Wstawiam cale zdjecie. Moze teraz bedzie latwiej. Jest to rodzina Zgliczynskich z Zenboka - Leonard ur. 1847 i jego zona Eleonora ur. 1849, chociaz teraz mam male watpliwosc,i bo kobieta na zdjeciu wyglada na duzo starsza od mezczyzny. Niestety nie wiemy, kim sa pozostale osoby na zdjeciu - mozliwe ze corka, syn i wnuczka... W aktach urodzenia dzieci, Leonard widnieje jako niepismienny dzierzawca (lub chorgownik - ?). Byli raczej biedni, bo w Polsce zostal tylko ich najstarszy syn.

Obrazek

Pozdrawiam,
Karol
Dubiczyńska_Maria

Sympatyk
Adept

Post autor: Dubiczyńska_Maria »

Karolu, wg mnie kobieta wygląda na starszą od mężczyzny ponieważ prawdopodobnie nie ma zębów, ale tak naprawdę nie jest. No tych włosach, które widać, nie ma siwizny i ma dość gładkie ręce (przynajmniej ja tak to widzę). Starsza osoba -zwłaszcza ze wsi, ciężko pracująca miała by ręce zniszczone i pomarszczone. Sądzę, że nie ma 50-tki, albo coś koło tego. Młodzież - to raczej dzieci tej pary.
Maria
Maria
Szukam Giżyckich z Podola, Dubiczyńskich z grodzieńszczyzny i nie tylko
Szymański_Wojciech

Sympatyk

Re: Znaczek w ksztalcie swastyki na krawacie - rok 1900-1910

Post autor: Szymański_Wojciech »

karrrol08 pisze:Witam,
Wstawiam cale zdjecie. Moze teraz bedzie latwiej. Jest to rodzina Zgliczynskich z Zenboka - Leonard ur. 1847 i jego zona Eleonora ur. 1849, chociaz teraz mam male watpliwosc,i bo kobieta na zdjeciu wyglada na duzo starsza od mezczyzny. Niestety nie wiemy, kim sa pozostale osoby na zdjeciu - mozliwe ze corka, syn i wnuczka... W aktach urodzenia dzieci, Leonard widnieje jako niepismienny dzierzawca (lub chorgownik - ?). Byli raczej biedni, bo w Polsce zostal tylko ich najstarszy syn.

Obrazek

Pozdrawiam,
Karol

Przed 3 laty była aktywna w Genetece Halina Zgliczyńska, z Zeńboka właśnie. ZGLICZYŃSCY (od miejsc, Zgliczyn w ziemi mławskiej) to niewątpliwie drobna szlachta mazowiecka. Z tą biedą to bym nie przesadzał; po strojach tego nie widać - zwłaszcza po tej panience w centrum, dość modnej i po chłopcu - gimnazjaliście. W sumie oceniałbym rodzinę jako niezbyt majętną, ale z ambicjami; emigrowali nie tylko biedacy! Te stroje i podane daty urodzin sugerują czas wykonania zdjęcia - XIX/XX w. Wydaje mi się możliwa następująca interpretacja personalna: ta starsza Pani to nestorka rodu - wdowa, a męzczyzna - to Jej syn (wdowiec?); młode rodzeństwo - dzieci jego, wnuki Jej (?). Myślę, że warto się nad tym zastanowić!? Co do tej zagadkowej spinki, to bez znajomości życiorysu jej nosiciela (motywy???) trudno cos dodać, poza podanymi wyżej wyczerpującymi definicjami.

Życzę sukcesów na polu zgłębiania tematu!
W. Szymański
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wojny i Powstania zbrojne, Wojsko..”