Moje poszukiwania rozpocząłem od rozmowy z babcią i dziadkiem. Gdy wyciągnąłem od nich szereg ciekawych, ale chaotycznych informacji wziąłem się do roboty. W archiwum państwowym w Nowym Sączu znalazłem jego i jego żony nazwisko w spisie ludności przed wyborami. Znalazł się również w rejestrze nieruchomości. Następnie odszukałem jego nazwisko w aktach szkolnych, gdzie znalazłem świadectwa szkolne i maturalne. Najważniejszym jednak odkryciem było znalezienie nekrologu w zbiorze "Sandecjana". Dzięki temu dowiedziałem się (choć wcześniej miałem już podobne, choć nie tak dokładne informację) o tym, że był Prezesem Okręgowej Dyrekcji Poczt i Telegrafów w Poznaniu, a także podsekretarzem stanu i Kierownikiem Ministerstwa Poczt i Telegrafów. Odznaczony był również Krzyżem Komandorskim Odrodzonej Polski i Złotym Krzyżem Zasługi. Udało mi się również wygrzebać jego "poznański" adres w WBC. Z przekazów ustnych, a także zdjęcia jakie po nim pozostało wiem, że służył w wojsku i osiągnął wysoką rangę. Dodam tylko że urodził się w 1875r, a zmarł w 1939 przed wojną.
Piszę o tym wszystkim, bo chciałbym uzyskać od was pomoc. Chcę zgłębić się w jego życie zawodowe. Stąd kieruję moje pytanie czy zetknął się ktoś kiedyś z aktami Ministerstwa Poczt i Telegrafów, albo Dyrekcji Poczt i Telegrafów w Poznaniu? Czy w ogóle takowe istnieją? Czy Istnieją może jakieś protokoły lub uzasadnienia związane z nadaniem odznaczeń tej rangi? Jakie kolejne kroki powinienem podjąć, aby odkrywać kolejne fragmenty życia Jana Urbańskiego?
Za wszelką pomoc bardzo serdecznie dziękuję i liczę na bardziej doświadczonych genealogów