Migracja części rodziny - jak szukać

Tematy o kresach, w tym: Baza Miejscowości Kresowych oraz Biblioteka zasobów kresowych strona Biblioteka kresowa

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Awatar użytkownika
dorocik133

Sympatyk
Ekspert

Migracja części rodziny - jak szukać

Post autor: dorocik133 »

Witam!
Znów mam problem z przodkami, którzy pochodzili w Parafii Grocholice, a dokładnie z Wólki Łękawskiej. Już kiedyś o nich wspominałam,ale przy innym problemie. Teraz - po głębszym przyjrzeniu się aktom - wyszła na jaw sprawa wyemigrowania z tych terenów jeszcze jednego brata, mianowicie Piotra Białka, który ożenił się z panną Marianną Fabińczyk i ostatnie dziecko na terenie tej parafii urodziło się w 1817 roku. Potem ślad po nich ginie.
Na początku lat 30-tych wyjeżdża też i drugi brat Mateusz (czyli gdzieś 15 lat później). Na gospodarstwie zostaje najstarszy Józef, najmłodszy Wit bardzo młodo umiera a ich siostra również zakłada rodzinę i w Wólce zostają.

I teraz pytanie - jak i gdzie szukać Piotra Białka? Nazwisko bardzo popularne. Na ślady innych Białków (też z Wólki) natknęłam się na terenie parafii Brzeziny. Czy można przyjąć, że gdzieś w tamte tereny przeniósł się i Piotr, a potem ściągnął brata? Ale w przeglądanych przeze mnie aktach tej parafii po 1817 roku na razie nic nie znalazłam.

Może ktoś ma doświadczenia w tym temacie, będę wdzięczna za wszelkie sugestie.

Pozdrawiam

Dorota
elgra

Członek Honorowy
Mistrz
Otrzymał podziękowania: 6 times

Post autor: elgra »

Jak szukać? Ano, metodą "na ślimaka".

Obrazek

A - to wieś Wólka Łękawska
cyferki - to najbliższe parafie.

Zaczynasz od najbliższej parafii, i potem tak w kółeczko.
Pozdrawiam, Elżbieta Grabowska z d. Cibińska
moje parafie:Cierno Oksa Węgleszyn Nagłowice (świętokrzyskie)
i Wysocice Sieciechowice (małopolskie) okolice
Piórkowska_Ewa

Sympatyk
Mistrz
Podziękował: 1 time

Post autor: Piórkowska_Ewa »

Witam.
Chciałoby się podać dobrą radę, ale ....
...Ja miałam taki przypadek, że rodzina osiadła w jednej wsi -chłopaki wyrośli (było ich trzech) ożenili się, sprowadzili żony i przez kilka lat rodziły się i umierały dzieci i nagle w 1855 dwie rodziny zniknęły - nie rodzą się dzieci, nie umierają, nie ma żadnych ślubów... Wtedy postanowiłam szukać w sąsiednich parafiach. Po męczących i długich poszukiwaniach znalazłam obie rodziny w różnych miejscowościach sąsiedniej parfii ale różnych miejscowościach. Jeden z nich przeprowadził się w rodzinne strony żony i tam w ciągu 3 lat: zmarł on, jego żona i jedno dziecko (żeby było ciekawiej, to po pół roku po śmierci żony zdążył się jeszcze na pół roku ożenić. Wszystko wydarzyło się w czasie 4 lat - łatwo był przeoczyć. Tak więc mogę tylko przyłączyć się do rady Elgry - szukaj w sąsiedniej parafii, ale nikt oczywiście nie zapewni, że to skuteczne, - tylko prawdopodobne...
Ewa
Awatar użytkownika
dorocik133

Sympatyk
Ekspert

Dzięki za rady! Mam tylko jeszcze jedno pytanie - jakie parafie sąsiadowały z Grocholicami, gdzie i jak znaleźć takie informacje?
Pozdrawiam
Dorota
Pozdrawiam

Dorota
Awatar użytkownika
e_karczmarczyk

Sympatyk

Post autor: e_karczmarczyk »

Nie chcę krakać, ale ja kiedyś w poszukiwaniu ślubu panny z Książa Wielkiego sprawdziłam prawie setkę parafii, aż mi ktoś przypadkiem znalazł akt zupełnie gdzie indziej.
I teraz tak szukam prapradziadka, któremu udowodniłam juz pobyt w sześciu parafiach, zanim zniknął na dobre. Nie mam kolejnych pięciorga dzieci, ani zgonu rodziców.
Genealogia jest zabawą dla wytrwałych i cierpliwych. Ale za to ile radości, jak się coś trafi!
Pozdrawiam, Ela
Podmagórscy,Jarosińscy,Nasińscy,Olszańscy,Zarzyccy,Cieślik,Gąsiorowscy,Brylscy,Żelaśkiewicz, Laskowscy-Kieleckie; Kraus, Tokarscy, Szwarling, Puzygier, Peszko, Mach-Łańcut; Michalewicz,Tkaczuk,Czajkowscy-Ukraina
Awatar użytkownika
Dampc_Kasia

Członek PTG
Adept

Post autor: Dampc_Kasia »

hej Doroto,

akurat łatwo jest odnaleźć Piotra, jak tak dobrze są zindeksowane parafie w tym województwie:) geneteka to potęga...
jak już masz indeksy, to masz dostęp do danych i dalszych poszukiwań - tutaj akurat masz część metryk w skanach, część musisz sprawdzić w archiwum w Łodzi...

parafia Mileszki, obecnie zgodnie z Wikipedią osiedle w Łodzi...

1827 6 Agnieszka Białek Piotr Marianna Pabian Mileszki
3 1818 0 Anna Białek Piotr Marianna Pabiańczyk Mileszki (łacina)
4 1818 119 Anna Białek Piotr Marianna Mileszki
5 1823 40 Antonina Białek Piotr Marianna Fabianczyk Mileszki
6 1830 25 Józef Białek Piotr Marianna Pabiańska Mileszki
7 1820 0 Katarzyna Białek Piotr Marianna Pabiańczyk Mileszki (łacina)
8 1820 265 Katarzyna Białek Piotr Marianna Pabianczyk Mileszki
9 1827 248 Katarzyna Białek Piotr Helena Kowalewska Mileszki
10 1824 215 Marianna Białek Piotr Marianna Pabianczyk Mileszki
11 1830 117 Michał Białek Piotr Helena Kowalska Mileszki

a Twój Mateusz po śmierci żony ponownie się zeni w 1845 r. w Brzezinach...
1845 48 Mateusz Białek Teodora Dobczyk Brzeziny

pozdrawiam
Kasia
Awatar użytkownika
dorocik133

Sympatyk
Ekspert

Witaj Kasiu!
Przejrzałam te Mileszki, teoretycznie zgadzałyby sie dzieci Piotra i Marianny Fabiańczyk vel Pabiańczyk (bo w takim brzmieniu występuje ona też i w Grocholicach). Wiek podobny, biorąc pod uwagę występujące w aktach nieścisłości.
Natomiast nie mam na razie żadnego powiązania z miejscem urodzenia i ślubu Piotra. Przeglądałam też indeksy małżeństw i zgonów i nie ma tam ani jednego dziecka tej pary urodzonego poza Mileszkami. W Grocholicach urodziło się troje, z czego jedno zmarło.
Ale może to jakiś trop.
Dobrze by było trafić na akt zgonu Piotra czy też Marianny, może one by coś wyjaśniły.

Jeszcze raz dzięki
Pozdrawiam
Dorota
Pozdrawiam

Dorota
Awatar użytkownika
Dampc_Kasia

Członek PTG
Adept

hej...

Natomiast nie mam na razie żadnego powiązania z miejscem urodzenia i ślubu Piotra. Przeglądałam też indeksy małżeństw i zgonów i nie ma tam ani jednego dziecka tej pary urodzonego poza Mileszkami. W Grocholicach urodziło się troje, z czego jedno zmarło.
Ale może to jakiś trop.

--- szukasz w Mileszkach dzieci urodzonych w Grocholicach, jak rozumiem?
czy te żyjące dzieci to były córki? czy synowie?

pozdrawiam
Kasia
Awatar użytkownika
dorocik133

Sympatyk
Ekspert

Niekoniecznie. Szukam powiązania Piotra i Marianny zamieszkałych w Mileszkach z Grocholicami, bo może to być TA SAMA PARA, a może tylko zbieżność nazwisk.

Brat Piotra - Mateusz - mieszkał na terenie parafii Brzeziny, a o tym, że pochodził z Wólki i kim byli jego rodzice dowiedziałam się z aktu jego powtórnego małżeństwa. I w ten sposób trafiłam do Wólki, rodziców i rodzeństwa.

Ale będę szukać. Dla mnie najwiarygodniejszy byłby np akt ślubu któregoś z dzieci, albo akta zgonów rodziców i informacja skąd pochodzili. Muszę sprawdzić podany przez Ciebie trop, bo jak wspominałam wiek rodziców mniej więcej się zgadza.

Pozdrawiam

Dorota
Awatar użytkownika
Dampc_Kasia

Członek PTG
Adept

ależ dokładnie - po znalezieniu indeksów trzeba sprawdzić wszystkie tropy:) ja też tak robię - najpierw szukam indeksów, potem ślęczę w archiwum i sprawdzam tropy... akurat tutaj pierwsze dziecko Piotra i Marianny w Mileszkach pasuje do podanego przez ciebie roku wyjazdu z Wólki, dlatego trop warty jest sprawdzenia:)
Mileszki mają zindeksowane zgony tylko do 1845 r., więc szukałabym zgonu Piotra i Marianny w archiwum po tym roku...

pytałaś o możliwości i sposoby poszukiwania - więc je podałam:)

pozdrawiam
Kasia
Ostatnio zmieniony czw 05 wrz 2013, 09:52 przez Dampc_Kasia, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
dorocik133

Sympatyk
Ekspert

No i właśnie sprawdzam wszystkie osoby o nazwisku Białek, a akta są w genbazie.

Wielkie dzięki, bo sama bym na te Mileszki nie wpadła, a geneoszukacz jakoś mi ich nie "wyrzucił"

Pozdrawiam

Dorota
Pozdrawiam

Dorota
Awatar użytkownika
Dampc_Kasia

Członek PTG
Adept

hej,

tylko jeszcze ciekawostka z indeksów:)

dzieci Benedykta i Łucji biorące ślub w Mileszkach:
1827 26 Jan Roziński Godzińska Rozalia Białek Mileszki - oboje młodzi ur. w Wólce:)
1825 8 Piotr Białczak Magdalena Chojnacka Mileszki - on ur. w Grocholicach
1826 58 Piotr Białczak Kadzik Helena Kowalska Mileszki - on ur w Wólce Łękawskiej:)

nazwisko z Białek przeszło w akcie ślubu na Białczak, a potem dzieci z Heleną- Białek znowu...

ale widać, że ci Białkowie są powiazani z Wólką Łękawską...
może Twojego Piotra ścignął do tej parafii Benedykt???

owocnego sprawdzania!

pozdrawiam
Kasia
Awatar użytkownika
dorocik133

Sympatyk
Ekspert

Jesteś wielka !!!!!
Faktycznie był Benedykt Białek, który mieszkał w Wólce Łękawskiej, występuje on gdzieś jako świadek czy też chrzestny.
Na razie znalazłam zgon Piotra, ale męża Heleny jak i też samej Heleny, zmarli w 1858 roku.
Była też jakaś Marianna, wdowa, ale wiekowo dużo starsza.

Ale to coraz bardziej upradopodobnia, że Piotr i Marianna Fabiańczyk vel Pabiańczyk pochodzili z Wólki Łękawskiej.

Wielkie dzięki

Pozdrawiam
Dorota

PS. Mam też i akt zgonu Piotra niewiadomych rodziców, ale pochodzącego z Wólki (mam nadzieję, że Łękawskiej). Jest on już wdowcem, wiek podany na oko, nie znalazłam jeszcze aktu zgonu jego żony.
Awatar użytkownika
Dampc_Kasia

Członek PTG
Adept

no to super:)

a ta dużo starsza Marianna Białek... chyba szukałaś zgonu matki Piotra, też Marianny? może to ona?

ech, jak ci zazdroszczę mozliwosci szukania w bazie, ja latam po archiwach...

pozdrawiam
Kasia
Awatar użytkownika
tbienias

Sympatyk

Post autor: tbienias »

szkoda że o moich przodkach an terenie dawnej Galicji nie ma tyle interaktywnych informacji :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Genealogia kresowa”