Tata z Pacyny

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Tomasz_Swierzb

Sympatyk
Nowicjusz

Tata z Pacyny

Post autor: Tomasz_Swierzb »

Witam serdecznie ;)

Za sprawą naszego kolegi z forum Piotra Romanowskiego stałem się szczęśliwym posiadaczem aktu małżeństwa moich 3*pradziadków, ale niestety mam problem z odczytaniem imienia ojca panny młodej czyli mojego 4*pradziadka... Odpowiedź może być oczywista, tylko ja zaślepłem, albo imię to jest tak wymyślne, że nie znam go i nie mogę skojarzyć.

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/b2f ... 82e87.html

Ktoś coś widzi?

Pozdrawiam Tomek
el_za

Sympatyk
Mistrz

Tata z Pacyny

Post autor: el_za »

córka Mateusza i Rozalii

pozdrawiam Ela
Tomasz_Swierzb

Sympatyk
Nowicjusz

Tata z Pacyny

Post autor: Tomasz_Swierzb »

Pani Elu Muateusza? czyli napisane z błędem?
el_za

Sympatyk
Mistrz

Tata z Pacyny

Post autor: el_za »

Imię zapisano prawidłowo, pierwsza litera jest taka sama jak w wyrazie -małżeństwo- cztery linijki niżej. Zawijas litery "m" jest połączony z zawijasem litery "a" imienia Katarzyna, z linijki powyżej. Oba zawijasy tworzą dziwną, pozorną pierwszą "literę" imienia, której tak naprawdę nie ma. Imię Mateusz jest napisane z małej litery, tak jak imię matki młodego - Wiktoria.

Ela
Awatar użytkownika
tg3a

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: tg3a »

Witam.
Ten "zawijas" to jest niewątpliwie ogonek od "ą". Wystarczy porównać "Katarzyną Czarnecką panną", a nawet dalej "urodzoną" i "córką". Tylko w tym wypadku jest troszkę dłuższy.
Pozdrawiam - Tadeusz
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”