Kleryk w rodzinie

Tematy o kresach, w tym: Baza Miejscowości Kresowych oraz Biblioteka zasobów kresowych strona Biblioteka kresowa

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Awatar użytkownika
szymek10113

Sympatyk

Kleryk w rodzinie

Post autor: szymek10113 »

Witam!
Brat mojej Praprababci - Konstanty Trojanowski (urodzony około 1910 r.) był klerykiem seminarium w Wilnie. Niestety zmarł w wieku prawdopodobnie 25 lat, jeszcze przed święceniami kapłańskimi. Czy można uzyskać o nim jakieś dane z samego seminarium? Chodzi mi o datę i miejsce urodzenia, jakieś inne ciekawe informacje też są porządane :D
Z góry dziękuję i pozdrawiam
Grzegorz
Awatar użytkownika
azielik

Sympatyk

Kleryk w rodzinie

Post autor: azielik »

Powinien być w szemantyzmach duchowiństwa wraz z datą i miejscem urodzenia. Oprócz kleru samego w sobie w szematyzmach duchowieństwa byli też podawani klerycy rocznikami. Tak przynajmniej było w Galicji, być może w Wilnie inaczej.

Andrzej Zieliński
Awatar użytkownika
szymek10113

Sympatyk

Kleryk w rodzinie

Znalazłem! W "Catalogus ecclesiarum et cleri archidiecesis vilnensis"! :D jest rok urodzenia i przyjęcia! http://pbc.biaman.pl/dlibra/publication?id=7993&tab=3 jeszcze raz dziękuję za wskazówkę!

Pozdrawiam
Grzegorz
rjancz

Sympatyk
Adept

Kleryk w rodzinie

Post autor: rjancz »

A o samym kleryku również mogły się zachować jakieś dokumenty, tylko tutaj musiał byś kierować się do AD Wilno i WSD Wilno, zależy gdzie i o ile jakieś dokumenty przeżyły zawirowania wojen, komunizmu.
A może były na ten czas przeniesione do którejś z naszych przygranicznych diecezji, może do Białegostoku?

Pozdrawiam,
Rafał
Szukane przeze mnie nazwiska: Janczewski, Zawalich, Lenkiewicz, Kowalczyk, Choromański, Kacprzyński, Kalapeta, Mierzejewski, Mianowski, Dobkowski, Woroniecki, Bednarz, Zyskowski, Kurpiewski, Łukasiewicz, Szyszkowski, Modzelewski, Świerz, Sawicki, Sobolews
Awatar użytkownika
szymek10113

Sympatyk

Kleryk w rodzinie

Dziękuję za podpowiedź

Pozdrawiam
Grzegorz
eldroza54

Sympatyk

kleryk urodzony w powiecie bydgoskim

Post autor: eldroza54 »

Witam !!!!!!!
Mam olbrzymią prośbę do Was . Otóż nie mogę ustalić gdzie , w którym seminarium duchownym uczył się mój pradziadek Walenty Zawadzki urodzony 01.01.1851 roku .Bardzo proszę o pomoc. Elżbieta
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda
Podziękował: 2 times
Otrzymał podziękowania: 14 times

kleryk urodzony w powiecie bydgoskim

Post autor: Kaczmarek_Aneta »

Witam,

polecam stary wątek na podobny temat:
http://stary.genpol.com/index.php?name= ... highlight=

Pozdrawiam
Aneta
Awatar użytkownika
azielik

Sympatyk

Re: Kleryk w rodzinie

[quote='"szymek10113"]Znalazłem! W "Catalogus ecclesiarum et cleri archidiecesis vilnensis"! Very Happy jest rok urodzenia i przyjęcia! http://pbc.biaman.pl/dlibra/publication ... &tab=3 jeszcze raz dziękuję za wskazówkę! [/quote]

Nie ma za co, wiedziałem więc podzieliłem się doświadczeniem. Mój prapradziadek próbował sił w seminarium przez 3 lata.

Pozdrawiam,

Andrzej Zieliński
Awatar użytkownika
szymek10113

Sympatyk

Na stronie semiarium w Wilnie jest napisane, że w 1945 przeniosło się ono do Białegostoku. Na stronie seminarium w Białymstoku jest, że "Trzeba było wszystko organizować od początku, bowiem cały księgozbiór Biblioteki Seminarium Duchownego Wileńskiego został w Wilnie." Czy to znaczy, że wszystkie dokumenty dotyczące studentów też tam zostały???

Pozdrawiam!
Grzegorz

P.S. A z Pradziadkiem to bardzo ciekawe :D
Awatar użytkownika
azielik

Sympatyk

Oj ciekawie bo gdyby się nie rozmyslił w ostatniej chwili (seminarium trwało 4 lata) i nie przeniósł na teologie UJ to byłoby ciężko ze mną :). Ten jego wyskok i zmiana nazwiska w seminarium latami trzymało wywód mojego dziadka. Pomógł naprawdę wybitny zbieg okoliczności i to że się pracownikowi Archiwum UJ po prostu chciało coś więcej niż tylko przynieść dokumentacje mojego dziadka.

Odnośnie WSD to nic tylko pisać: http://www.seminarija.lt/index.php?id=31 bo czytać z ich strony bardzo trudno (tylko jedna strona z możliwością zmiany języka)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Genealogia kresowa”