Problem z nazwiskiem

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

JOANNAGAWECKA

Sympatyk

Problem z nazwiskiem

Post autor: JOANNAGAWECKA »

Dzień dobry

Proszę o rozwiązanie mojego małego problemu. Mój dziadek zmarł w 1961 r. w Koszalinie. W akcie zgonu jest napisane:
matka - Marianna Surowa
ojciec - Surowy, brak imienia
Mam to rozumieć, że matka nie podała imienia ojca a dziecko jest nieślubne?
Dlaczego więc wpisano nazwisko panieńskie matki jako nazwisko ojca?
Może jest inne wytłumaczenie tego problemu?

Pozdrawiam

Joanna
DanutaP

Sympatyk

Problem z nazwiskiem

Post autor: DanutaP »

Joasiu, czytasz akt zgonu, a nie urodzenia. Takich wniosków nie wyciąga się z aktu zgonu.
pozdrawiam
Danka
Awatar użytkownika
Pieniążek_Stanisław

Nieaktywny
Mistrz

Problem z nazwiskiem

Post autor: Pieniążek_Stanisław »

Matka - Marianna po mężu Surowa
Ojciec - Surowy, imię zgłaszjącemu nie znane
Wszystko logiczne. Zmarły dziadek jak najbardziej ślubnym dzieckiem swoich rodziców.
Staszek
jart

Sympatyk
Nowicjusz

Problem z nazwiskiem

Post autor: jart »

Wytłumaczenie może być dość proste - przy dziadku nie znaleziono dokumentów, a zgon zgłaszała osoba która nie znała tych informacji (sąsiad?).

Mogło także być tak, że ojciec zmarł (dużo) wcześniej - i po prostu "nie był pamiętany" (osoba zgłaszająca nie musiała go nawet znać).

Wszystko to luźne hipotezy bo i wiedzę o tej rodzinie mam żadną, jednak z wnioskowaniem w stronę dzieci nieślubnych na ten moment bym się wstrzymał (można to brać pod uwagę jako hipotezę, ale najwyżej na równi z innymi)
pozdrawiam
Artur

Poszukuję rodzin: Jastrzębski, Olbryś, Pskiet – par. Jasienica; Sitko/Sitek lub Młynarczyk, Pych – par. Długosiodło; Łaszcz, Świercz, Szczęsny, Ciach, Kapel – par. Wyszków; te nazwiska także w par. Jelonki
JOANNAGAWECKA

Sympatyk

Problem z nazwiskiem

Post autor: JOANNAGAWECKA »

Witam

Dziadek urodził się w Warszawie.Jeszcze nie zdobyłam aktu urodzenia, mam tylko akt zgonu. W rodzinie są dwie teorie jeśli chodzi o Mariannę Surową:
1. Była panną i dziadek był nieślubnym dzieckiem ( informacja pochodzi od mojej babci, synowej Marianny Surowej)
2. Była mężatką, mąż był Czechosłowakiem (?), wyjechał na jakąś wojnę i nie wrócił ( tak twierdzi jedna z wnuczek Marianny Surowej)
Wsadziłam kij w mrowisko, bo teraz spierają się wnuczki Marianny, o to która ma rację.

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”