Księgi baptystów z Płocka.
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
-
Gos_Paweł_P

Księgi baptystów z Płocka.
Witam.
Poszukuję ksiąg (innych, niż te cząstkowo zachowane:1874-75 rok) wyznania Baptystów z Płocka.
Nigdzie nie mogę znależć informacji potwierdzających los tych ksiąg: zostały zniszczone, wywieżione (być może miałoby to związek z Związkiem Nieniemieckim Ewangelicko-Wolnokościelnych Zborów?), a może się gdzieś zapodziały w polskich archiwach ?
W ogóle, trudno jest znależć jakiekolwiek informacje na temat Baptystów w Płocku i okolicy. Chociaż jest taka praca Eduarda Kupscha - "Geschichte der Baptiste in Polen 1852-1932".
Poszukuję ksiąg (innych, niż te cząstkowo zachowane:1874-75 rok) wyznania Baptystów z Płocka.
Nigdzie nie mogę znależć informacji potwierdzających los tych ksiąg: zostały zniszczone, wywieżione (być może miałoby to związek z Związkiem Nieniemieckim Ewangelicko-Wolnokościelnych Zborów?), a może się gdzieś zapodziały w polskich archiwach ?
W ogóle, trudno jest znależć jakiekolwiek informacje na temat Baptystów w Płocku i okolicy. Chociaż jest taka praca Eduarda Kupscha - "Geschichte der Baptiste in Polen 1852-1932".
- Bea

Wybacz ignorancję moją, ale nie wiem czym się różnią babtyści od "ewangelików" - w każdym razie w księgach gminnych (do 1825) występują również ewangelicy, bo wg pradziada:
"wpisy dotyczą wyznania rzymskokatolickiego, mojżeszowego i ewangelickiego". link
Wiem, że to mało, bo nadal masz dziurawe te księgi, ale zawsze coś
Przy okazji - czy znasz może sposób jak się dowiedzieć jakie były "parafie" ewangelickie na tym terenie w XIX wieku ? Już kilka razy spotkałam z takim problemem i nie za bardzo wiem jak do tematu podejść.
"wpisy dotyczą wyznania rzymskokatolickiego, mojżeszowego i ewangelickiego". link
Wiem, że to mało, bo nadal masz dziurawe te księgi, ale zawsze coś
Przy okazji - czy znasz może sposób jak się dowiedzieć jakie były "parafie" ewangelickie na tym terenie w XIX wieku ? Już kilka razy spotkałam z takim problemem i nie za bardzo wiem jak do tematu podejść.
-
Gos_Paweł_P

Najlepiej chyba będzie sprawdzić na Wikipedii: http://pl.wikipedia.org/wiki/Baptyzm , chociaż posiadają oni i swoją stronę www.
Na Ziemii Polskiej Baptyzm pojawił się w roku 1858 (tak się przyjmuje).W Płocku musiał się pojawić już wkrótce (świadczą chyba o tym zachowane księgi). Większosć jego wyznawców to zapewne byli ewangeliy (i ich potomkowie).Ale, i Katolicy.Jeśli więc, Przodkowie przyjeli Baptyzm stosunkowo wcześnie, a nazwisko w tych stronach często występuje, może być naprawde problem w w poszukiwaniach... .
Parafie ewangelickie w okolicy Płocka -chyba najlepiej byłoby w tej sprawie skontaktować się z Pastorem tutejszej Parafii, Marcinem Undasem.
Z tego co wiem, jeszcze przed II Wojną Światową, Parafia ta (początek XVI w.) sięgała do granicy gospodarstwa moich Pradziadków - wybudowany tuż przed wojną Zbór w Karwosiekach Nowych, obsługiwany był przez Pastora z Płocka ( dziś, znajduje się ta miejscowośc w powiecie Sierpc ("na samej granicy" powiatów, a reczej "strefa przesciowa"
).
W Sierpcu, Parafia Ewangelicka powstała na początku XIX. wieku.
Sąsiednia, to była także w Lipnie (czy aby filia nie była w Dobrzyniu nad Wisłą?).
Na wschodzie... .Chyba dopiero w Płońsku.Możliwe, że Parafia w Płocku obejmowała swoim zasięgiem obszar obecnego powiatu płockiego.Ale, są to tylko moje domysły. Oczywiście, było kilka domów modlitw i cmentarzy.Ale, chyba parafia była jedna na tym obszarze.
Na Ziemii Polskiej Baptyzm pojawił się w roku 1858 (tak się przyjmuje).W Płocku musiał się pojawić już wkrótce (świadczą chyba o tym zachowane księgi). Większosć jego wyznawców to zapewne byli ewangeliy (i ich potomkowie).Ale, i Katolicy.Jeśli więc, Przodkowie przyjeli Baptyzm stosunkowo wcześnie, a nazwisko w tych stronach często występuje, może być naprawde problem w w poszukiwaniach... .
Parafie ewangelickie w okolicy Płocka -chyba najlepiej byłoby w tej sprawie skontaktować się z Pastorem tutejszej Parafii, Marcinem Undasem.
Z tego co wiem, jeszcze przed II Wojną Światową, Parafia ta (początek XVI w.) sięgała do granicy gospodarstwa moich Pradziadków - wybudowany tuż przed wojną Zbór w Karwosiekach Nowych, obsługiwany był przez Pastora z Płocka ( dziś, znajduje się ta miejscowośc w powiecie Sierpc ("na samej granicy" powiatów, a reczej "strefa przesciowa"
Sąsiednia, to była także w Lipnie (czy aby filia nie była w Dobrzyniu nad Wisłą?).
Na wschodzie... .Chyba dopiero w Płońsku.Możliwe, że Parafia w Płocku obejmowała swoim zasięgiem obszar obecnego powiatu płockiego.Ale, są to tylko moje domysły. Oczywiście, było kilka domów modlitw i cmentarzy.Ale, chyba parafia była jedna na tym obszarze.
-
Wiktor_Witek

Odpowiadając Beacie - jeśli chodzi o parafie ewangelicko-augsburskie dużo marteriałów, odnośników do opracowań jest na tej stronie; od niej trzeba by zacząć: http://www.upstreamvistula.org/
Pozdrowienia
Wiktor
Pozdrowienia
Wiktor
- Bea

Myślę, że to ciekawy temat historyczno-genealogiczny. Po rozbiorach, na polskie ziemie przybyło sporo przybyszów z zachodu celem osiedlenia się. Wraz z nimi przybyło osób wyznania ewangelickiego. Z drugiej strony władze Prus przymusowo zmieniały kościoły katolickie w ewangelickie. Ale tworzyły też własne... Trochę trudno się poruszać w temacie lokalizacji parafii ewangelickich bez konkretnych wskazówek. Jeśli mam nazwę wsi i podejrzewam, że następnego wstecz aktu powinnam szukać w parafii ewangelickiej -> zupełnie nie wiem jak się do tego zabrać.
Tym bardziej, że mówisz o dość sporych odległościach między poszczególnymi kościołami parafialnymi.
Z drugiej strony, wychowałam się na pograniczu mazowiecko-pruskim i tu parafie ewangelickie (dokładniej wyznania ewangelicko-augsburskiego) były mniej-więcej oddalone od siebie raptem o 15km.
Przydałby się jakiś wykaz parafii z datą powstania (z datami działalności).
Ostatnio Alina z Ukrainy http://forgen.pl/forum/viewtopic.php?f=28&t=17560 szukała przodków w parafii ewangelickiej koło wsi Szeligi. Niestety - nie znalazłyśmy jaka to parafia. I gdzie ma szukać.
Tak się Ciebie podpytuję, bo może wiesz coś więcej
Beata
P.S.
dzięki Wiktor - biorę się za czytanie
Tym bardziej, że mówisz o dość sporych odległościach między poszczególnymi kościołami parafialnymi.
Z drugiej strony, wychowałam się na pograniczu mazowiecko-pruskim i tu parafie ewangelickie (dokładniej wyznania ewangelicko-augsburskiego) były mniej-więcej oddalone od siebie raptem o 15km.
Przydałby się jakiś wykaz parafii z datą powstania (z datami działalności).
Ostatnio Alina z Ukrainy http://forgen.pl/forum/viewtopic.php?f=28&t=17560 szukała przodków w parafii ewangelickiej koło wsi Szeligi. Niestety - nie znalazłyśmy jaka to parafia. I gdzie ma szukać.
Tak się Ciebie podpytuję, bo może wiesz coś więcej
Beata
P.S.
dzięki Wiktor - biorę się za czytanie
-
Gos_Paweł_P

-
Michał_Golubiński

Ja odniosę się tylko do Lipna. Nie wiem czy Dobrzyń nad Wisłą był filią i nie wydaje mi się. Z tego co pamiętam naprawdę sporo ksiąg ewangelickich bynajmniej z tamtych terenów znajduje się w Berlinie i tam by chyba najlepiej szukać. One sa chyba po cześci zmikrofilmowane, więc być może dałoby się wypożyczyć do któregoś naszego AP, ale tu głowy nie daje, bo sam tam nie szukałem a jedynie tam coś mi kojarzy jak jakiś czas temu pomagałem pewnej Pani z Niemiec szukać ewangelików na tych terenach. Natomiast same indeksy z parafii ewangelickiej z Lipna można znaleźć na http://www.szpejankowski.euGos_Paweł_P pisze:Najlepiej chyba będzie sprawdzić na Wikipedii: http://pl.wikipedia.org/wiki/Baptyzm , chociaż posiadają oni i swoją stronę www.
Z tego co wiem, jeszcze przed II Wojną Światową, Parafia ta (początek XVI w.) sięgała do granicy gospodarstwa moich Pradziadków - wybudowany tuż przed wojną Zbór w Karwosiekach Nowych, obsługiwany był przez Pastora z Płocka ( dziś, znajduje się ta miejscowośc w powiecie Sierpc ("na samej granicy" powiatów, a reczej "strefa przesciowa").
Jednak kojarzy mi się też problem, że niektóre zapisy z ksiąg z Berlina różniły się od tych z AP Włocławek.
Pozdrawiam
Michał Golubiński
-
Wiktor_Witek

Na temat parafii ewangelickich w centralnej Polsce i ksiąg metrykalnych z tychże parafii przechowywanych w Niemczech był jeszcze ten wątek: http://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopic ... ckie.phtml
Serdeczne pozdrowienia
Wiktor
Serdeczne pozdrowienia
Wiktor