Poszukiwania na terenie zaboru pruskiego

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
dorocik133

Sympatyk
Ekspert

Post autor: dorocik133 »

Witam!
Zwracam się z prośbą do osób, które są bardziej zorientowane ode mnie, jak znaleźć akta urodzeń Antoniego Kempińskiego (1844) i jego siostry Józefy (1850). Znalazłam akt słubu ich rodziców, z którego wynika, iż pan młody czyli Józef Kempiński pochodził z parafii Pleszew, a dokładniej z Przygodzic, a jego żona - Marianna Kwietniewska - z Ostrowa i właśnie w Ostrowie znalazłam akt ich ślubu.
Przeglądając akta urodzeń z Ostrowa pojawia sie tam też nazwa Pleszew, ale interesujących mnie aktów urodzeń nie ma, a przejrzałam chyba z 10 roczników.
Będę wdzięczna za podpowiedź
Pozdrawiam
Dorota
Fleischer

Sympatyk

Post autor: Fleischer »

Witam!

Przygodzice nie leżą i nie leżały w parafii Pleszew, odległość między nimi to kilkadziesiąt kilometrów. Jakie roczniki akt urodzeń z parafii Ostrów sprawdzałaś?

Pozdrawiam. Paweł.
Awatar użytkownika
Pieniążek_Stanisław

Nieaktywny
Mistrz

Post autor: Pieniążek_Stanisław »

Przygodzice podlegały pod parafię Janków Przygodzicki.
Staszek
Awatar użytkownika
dorocik133

Sympatyk
Ekspert

Dzięki!
Sprawdzę ten trop. A roczniki urodzeń to +/- 1844 i 1850. Pierwsze dziecko to Antoni a drugie Józefa Kempińska.
W parafii Ostrów pojawiają się i Przygodzice, a sprawdzałam roczniki 1844 do 1855.

Pozdrawiam
Dorota
Pozdrawiam

Dorota
Fleischer

Sympatyk

Post autor: Fleischer »

Przygodzice to chyba błędny trop. W duplikacie aktu małżeństwa Józefa Kempińskiego z Marianną Kwietniewską nr 7 z 25 maja 1842 roku zapisano: "młodzian Józef Kempiński z Pleszewa". Poniżej aktu jest zapis - "Ostrów et Przygodzice", ale on dotyczy kolejnego aktu, tj. nr 8. Może więc stąd pomyłka... Szukałbym najpierw w Pleszewie.

Paweł
Marcin_Piotr_Zając

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Marcin_Piotr_Zając »

Witam!
Ale skąd masz pewność Doroto, że dzieci rodziły się w tymże Ostrowie? (to, że rodzice brali ślub tutaj nie znaczy, że po ślubie mieszkali w tu dalszym ciągu)
Być może wywędrowali gdzieś?
Jak rozumiem, nie masz info o żadnych innych dzieciach tej pary?

Pozdrawiam, Marcin!
szukam informacji o rodzinach: Korycińscy i Horędowiczowie (również oboczności tego nazwiska).
Awatar użytkownika
dorocik133

Sympatyk
Ekspert

Witam!
Zwykle tak bywało, że ślub był zawierany w parafii panny młodej, a miejsce zamieszkania żony było przy mężu. Ojciec był z Pleszewa a matka z Ostrowa. W Ostrowie też rodzą się dzieci jej brata, który występuje jako świadek na ślubie.
Co najmniej dwoje dzieci tej pary urodziło się na tamtym terenie, bo potem - już jako dorośli ludzie - przywędrowali do Ozorkowa i w aktach jest zapisane, że urodzeni w PRUSACH. To by się też zgadzało z przekazami rodzinnymi, ale nie podana jest miejscowość. Czy były inne dzieci nie wiem.
W parafii Ostrów występuje też jako miejsce urodzenia innych dzieci Pleszew, ale tych akurat nie ma.

Paweł, masz rację, tamten zapis dotyczy następnego ślubu, tu mamy OSTRÓW i PLESZEW, ale czy to ta sama parafia nadal nie wiem. Jeżeli się gdzieś przeprowadzili to raczej szukaj wiatru w polu.

Pozdrawiam
Dorota
Pozdrawiam

Dorota
Janina_Tomczyk

Nieaktywny

Post autor: Janina_Tomczyk »

Witaj Doroto,
Ja także szukam mojej rodziny po kądzieli na terenie Prus Wschodnich i okazuje się teraz na podstawie aktu urodzenia dzieci w Debrznie, że mój praprapradziad był ekonomem w dworze w Debrznie i wyjechał do pracy z Koronowa po urodzeniu się pierwszego dziecka. W Debrznie urodziło się 4 dzieci i znów ślad mi ginie. Sądzę, że przeniósł się do pracy w jakimś dworze, ale gdzie?
Opisuję Ci to wszystko abyś bardzo dokładnie czytała akta i najmniejsze wzmianki, bo to może być trop wędrówek interesującej Cię rodziny. Pamiętaj także, że te tereny były kolonizowane raz przez Niemców, a raz przez Polaków i z różnych powodów musieli lub chcieli migrować. Pozostawały opuszczone przez Niemców gospodarstwa i domy, które zasiedlali Polacy itp. Ja pracuję przy indeksacji akt łacińskich i przyzwyczaiłam się do bardzo dokładnego czytania metryk i historii opracowywanego terenu.
Mam nadzieję, że znajdziesz poszukiwane metryki.

Serdecznie pozdrawiam
Janina
Awatar użytkownika
dorocik133

Sympatyk
Ekspert

Witaj Janino!
Dzięki za uwagi. Ten akt ślubu zawiera bardzo niewiele danych, tylko imię i nazwisko pana młodego i skąd pochodził (Pleszew), dane panny młodej i że pochodziła z Ostrowa. Data ślubu oraz nazwiska świadków oraz wiek młodych. Tabelaryczny sposób zapisu w języku polskim. Mieli na pewno co najmniej dwoje dzieci - jak już wcześniej wspomniałam - ale na akta urodzeń nie mogę trafić. Natmiast gdy przywędrowali do Ozorkowa, to w tutejszych aktach jest informacja urodzeni w PRUSACH, bez podania nazwy miejscowości. I teraz szukaj wiatru w polu. Pierwsze dziecko rodzi się dwa lata po ślubie, czyżby tak szybko zmienili miejsce zamieszkania?

Pozdrawiam
Dorota
Pozdrawiam

Dorota
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”