Witam,pongo pisze:Witam serdecznie. Interesuje mnie etymologia ww nazwisk. Z góry ślicznie dziękuję i pozdrawiam. paweł
Czy tak jak ja interesujesz się może poszukiwaniami genealogicznymi Rodziny Przyżyckich? Jeśli tak, to może połączymy nasze siły?
Moje nazwisko poprzez prawie 250 lat znanej mi i udokumentowanej historii mojej rodziny ewoluowało w następujący sposób: Przyrzecki -> Przyrzycki - > aż do obecnej postaci Przyżycki.
Jesli chodzi o etymologię nazwiska Przyżycki, to kontaktowałem się również z Pracownią Antroponimiczną Instytutu Języka Polskiego Polskiej Akademii Nauk.
Bardzo miła Pani Doktor odpisała mi:
"Nazwisko Pańskie najpewniej pochodzi od nazwy topograficznej , mającej postać wyrażenia przyimkowego typu "przy życie" (ktoś np. mógł mieszkać przy polu, na którym rosło żyto; z czasem - w formie skróconej - mogło stać się jego określeniem identyfikacyjnym).
Potwierdzją tę hipotezę nstępujące fakty:
1. nazwa typu Przyrzecze istnieje i są wczesniejsze zapisy, które dotyczą takiej nazwy;
2. Nazwiska Przyrzecki, Przyrzycki są bardzo nieliczne (w bazie danych z 2000 roku nie wystepują już w ogóle);
3. Nazwisko Przyżycki posiada stosunkowo dużą frekwencję (dane z 2000 roku: 338 osób w Polsce) - trudno zatem przypuścić, by nazwisko to mogło być zmienionym graficznie wariantem nazwiska Przyrzycki (Przyrzecki).
4. Nazwiska z końcówką -ski, -cki nie muszą pochodzić od nazwy miejscowej, ale takze od imion lub od zwykłych rzeczowników pospolitych. Ten sposób tworzenia nazwisk był w Polsce bardzo pospolity.
Oczywiście, wszelkie tego typu dociekania językoznawcze mają prawie zawsze postać mniej lub bardziej prawdopodobnej hipotezy.
Łaczę wyrazy szacunku
dr ..."
Mój mail: przybog(at)op.pl
Z poważaniem,
Bogdan Przyżycki