T:"ewangelicy z miasta Sarnowa"
W ostatnich moich poszukiwaniach odkryłam, że mój przodek Gotfrid Daniel Domke urodził się w mieście Sarnowa [ pow. Rawicz]. Jak się okazało ewangelik. Małżeństwo zawarł w kościele katolickim w Pabianicach [św. Mateusz] http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... 36-037.jpg akt 37 Wszystkie jego dzieci były chrzczone w wierze katolickiej, a on sam występuje potem jako Franciszek Dumka. Dlaczego inne imię? Czy jest możliwe,że po ślubie zmienił wyznanie? Jeśli tak to gdzie tego szukać?
Czekam na skan jego aktu urodzenia z Archiwum w Poznaniu, może tam coś będzie - to mój pierwszy ewangelik w rodzinie i nie bardzo wiem jak się zabrać do dalszych poszukiwań. Wiem z korespondencji z Archiwum, że nie ma tam aktu ślubu jego rodziców. Czy może ktoś z Was wie skąd przybyli ewangielicy do Sarnowej?
Za wszelkie wskazówki będę wdzięczna.
pozdrawiam
Basia
Ewangelicy z miasta Sarnowa
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
ewangelicy z miasta Sarnowa
U mnie było tak: prapradziadek przechrzcił się na katolika przed ślubem, a akt konwersji znalazłem w alegatach. Nie sądzę by musiał zmieniać imię, może uczynił to z własnej chęci bądź w aktach znajduje się jakaś pomyłka.
Kuba
Kuba
Poczekałbym na razie na metrykę urodzenia. Ustalenie miejsca zawarcia małżeństwa przez jego rodziców może być trudne, jeśli aktu na pewno nie ma w Sarnowie. Skąd rodzice przybyli do Sarnowy? To w pewnym sensie loteria. Pod koniec XVIII wieku wielu ewangelików migrowało do Wielkopolski ze Śląska, ale nie tylko.
Pozdrawiam. Paweł
Pozdrawiam. Paweł
Nie wiem czy jest alegata do tego aktu - sprawdzę, dzięki za sugestię.
Tak słyszałam o Śląsku, dzięki. Czekam z niecierpliwością na skany aktu urodzenia.
Basia
Tak słyszałam o Śląsku, dzięki. Czekam z niecierpliwością na skany aktu urodzenia.
Basia
ewangelicy z miasta Sarnowa - prośba o tłumaczenie niemiecki
Tutaj jest skan metryki ale niestety po niemiecku - czy ktoś z Was mógłby mi pomóc? Nie znam tego języka:(
Pierwszy akt na górze. Chyba jakiś artylerzysta?!

pozdrawiam Basia
NIe wiem czy to jest czytelne. Wstawiam tak pierwszy raz.
Pierwszy akt na górze. Chyba jakiś artylerzysta?!

pozdrawiam Basia
NIe wiem czy to jest czytelne. Wstawiam tak pierwszy raz.
ewangelicy z miasta Sarnowa - prośba o tłumaczenie niemiecki
Witam!
Wg mnie ojciec dziecka był żołnierzem Artylerii Pruskiej w Kompanii Kapitana Viebiga. Zwróciłbym natomiast uwagę na jego nazwisko: "Duemke" ( u z przegłosem ), a nie "Domke".
Paweł
Wg mnie ojciec dziecka był żołnierzem Artylerii Pruskiej w Kompanii Kapitana Viebiga. Zwróciłbym natomiast uwagę na jego nazwisko: "Duemke" ( u z przegłosem ), a nie "Domke".
Paweł